Презентація "Жіночі образи повісті "Гобсек" Оноре де Бальзака"

Про матеріал
«У жіночому люстерку віддзеркалено всю долю суспільства, а в жіночих будуарах розв’язуються духовні проблеми історії…» — стверджував Бальзак. Описані письменником у повісті «Ґобсек» жіночі образи надзвичайно важливі для розкриття теми та ідеї цього твору. Їм автор приділяє багато уваги в сюжеті, розглядаючи персонажів крізь призму грошей: «Так от — усі людські пристрасті, розпалені зіткненням ваших суспільних інтересів, урочисто проходять переді мною, і я дивлюсь на них, а сам живу в спокої».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЖІНОЧІ ОБРАЗИ ПОВІСТІ ОНОРЕ ДЕ БАЛЬЗАКА «ГОБСЕК» Творча робота вчителя –методистазарубіжної літератури,ЗДВР Ірпінського ліцею №3 Данюк Лариси Костянтинівни

Номер слайду 2

Жіночі образи у творіУ жіночому люстерку віддзеркалено всю долю суспільства, а в жіночих будуарах розв’‎язуються духовні проблеми історії... О. де Бальзак. Зіставлення образів Фанні Мальво та Анастазі де Ресто. На чиєму боці Гобсек і автор? Чому?

Номер слайду 3

«Яку ж прекрасну жінку я тут побачив. Поспішаючи, вона накинула на свої голі плечі тільки кашемірову шаль і закуталась нею так, що легко можна було вгадувати її форми. Її чорне волосся вибивалося густими кучерями з-під гарненької шовкової хустини, недбало зав’‎язаної вузлом на голові, як у креолок».

Номер слайду 4

Цитатна характеристика Анастазі де Ресто“Ця жінка — демон»,— сказав він графові”.«Одна з найвродливіших паризьких жінок, дружина багатого землевласника, графа».«Віддана про людське око дружина, вона чатувала на смерть і багатство, як та польова комаха, що, сидячи на дні виритої на зразок спіралі нірки в піску, чигає на свою неминучу здобич, прислухаючись до падіння кожної піщинки».

Номер слайду 5

«Мадемуазель Фанні, молода дівчина, вдягнена простенько, але зі смаком парижанки. В неї була граціозна голівка, свіже личко, привітний вигляд: каштанове, гарно зачесане волосся, спускаючись двома круглими начосами на скроні, відтіняло блакитні, чисті, як кришталь, очі. Денне світло, пробиваючись крізь маленькі фіранки на вікнах, м’‎яко освітлювало її миле личко».

Номер слайду 6

«Цю дівчину нестатки змушували трудитися, не розгинаючи спини».«Від неї віяло глибокою порядністю, справжньою доброчесністю».

Номер слайду 7

Порівняльна характеристика Фанні Мальво й Анастазі де Ресто

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Таємниця векселя. На прикладі образу Анастазі де Ресто Бальзак відображав жіночу драму тогочасного суспільства, де є місце лише грошам, золоту, а не почуттям. Вона не побачила як зрадила дітей…«…Фанні Мальво — от із кого вийшла б хороша дружина й мати. Я зіставляв її життя, доброчесне й самотнє, з життям графині, яка, почавши підписувати векселі, неминуче скотиться на саме дно ганьби».

Номер слайду 10

Оберіть позицію. На чиєму боці Гобсек і автор? Чому?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Анастазі де Ресто – гріховна жінка, хоч і зрадила та збідніла, але дітям дала гарну освіту. Фанні Мальво- ідеал

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Дати розгорнуту письмову відповідь: «Мої враження та почуття від знайомства з героями повісті “Ґобсек” Оноре де Бальзака»

pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ніколенко О.М., Зуєнко М.О., Стороха Б.В., Туряниця В.Г., Орлова О.В.)
Додано
28 січня
Переглядів
3475
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку