Презентація "Жири, їх склад, фізичні властивості та класифікація"

Про матеріал
Презентація призначена для роботи на уроці хімії учням 9 класу. Передбачено використання додаткових джерел інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

STEM-проєкт «Жири»(пропонується учням 9 класу на уроках хімії)

Номер слайду 2

Жири – це клас органічних сполук, молекули яких складаються із залишків молекул багатоатомного спирту гліцеролу та вищих карбонових сполук.

Номер слайду 3

Завдання. Спробуйте представити загальну формулу жирів, якщо від багатоатомного спирту гліцеролу треба відщепити 3 атоми Гідрогену гідроксильних груп, а від вищих карбонових кислот треба відщепити – ОН-групу карбоксильної групи.

Номер слайду 4

Загальна формула жирів

Номер слайду 5

Завдання. Спрогнозуйте, чому один з жирів має назву тристеарат? Залишками якої вищої карбонової кислоти він утворений? Залишками якої вищої карбонової кислоти утворений жир , що має назву трилінолеат? Складіть їхні формули.

Номер слайду 6

Тристеарат

Номер слайду 7

Завдання. Як ви вважаєте, про які жири йдеться, коли говорять «мононенасичені жири» або «полі ненасичені жири»? Уважно розгляньте формули олеїнової, лінолевої та ліноленової кислот відповідно.

Номер слайду 8

Подумайте, чому дієтологи називають жири, утворені олеїновою кислотою «омега-9», лінолевою – «омега-6», а ліноленовою – «омега-3 ненасиченими жирами»?

Номер слайду 9

Дізнайтеся, як ці вчені пов'язані з темою проєкту.

Номер слайду 10

Як ви думаєте, за якими ознаками можна класифікувати жири? Чи є у виділених вами групах спільні та відмінні ознаки?Завдання. Користуючись додатковою інформацією, заповніть таблицю.

Номер слайду 11

Зробіть висновок, чи впливає склад жирів на їхні фізичні властивості?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознаки порівняння. Тверді жири. Рідкі жири1. Колір2. Агрегатний стан (за звичайних умов)3. Густина4. Розчинність у воді та органічних розчинниках5. Хімічний склад6. Походження (рослинне або тваринне)7. Приклади (розгляньте подані малюнки та наведіть приклади)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Завдання . З’ясуйте роль жирів та ліпідів у живих організмах. Доповніть та складіть конспект за поданими даними. Джерело енергії . (Порівняйте кількість енергії, яка виділяється при окисненні 1 г жиру з енергією, яка виділяється при окисненні 1 г білка та 1 г вуглеводу). Захисна (у чому вона полягає?). Будівельна (білки, жири, вуглеводи та вітаміни є основними складовими харчування).

Номер слайду 16

Що таке жиророзчинні вітаміни (приклади А, D, Е тощо) і чому для їх засвоєння потрібні жири?Що значить : «Лінолева та ліноленова кислоти (вітамін F) є незамінними кислотами» і чи можна людям, що худнуть повністю відмовитися від уживання жирів?

Номер слайду 17

Що таке транс-жири або штучні жири? Гідрогенізовані жири? Порівняйте формули, зображені нижче. Зверніть увагу на розміщення радикалів та атомів Гідрогену, сполучених з атомами Карбону поблизу подвійного зв’язку.

Номер слайду 18

Цис-форма олеїнової кислоти – природна, а транс-форма – модифікована.

Номер слайду 19

З’ясуйте, чи відрізняється біологічна дія цис- та транс-жирів? Звідки беруться шкідливі транс-жири?

Номер слайду 20

Дякую за роботу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
16 січня 2022
Переглядів
685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку