Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості.
Номер слайду 2
- встановити особливості будови та класифікації жирів; - ознайомитись із найважливішими хімічними властивостями жирів; -з'ясувати значення та сфери застосування жирів. Мета уроку:
Номер слайду 3
ЖИРИ - СКЛАДНІ ЕФІРИ ГЛІЦЕРОЛУ І ВИЩИХ ОДНОАТОМНИХ КАРБОНОВИХ КИСЛОТ. H2C-OH + HO-CO-R H2C-O-CO-R HC -OH + HO-CO -R HC-O-CO -R + 3Н2О H2C-OH + HO -CO-R H2C-O-CO -R гліцерол карбонова кислота жир
Номер слайду 4
CH2-O-CO-R1 I CH-О-CO-R2 I CH2-O-CO-R3, Де R1, R2 и R3 — радикали(іноді - різні) жирних кислот.
Номер слайду 5
ЖИРИ - ПРИРОДНА СИРОВИНА, З ЯКОЇ ЗА ДОПОМОГОЮ ХІМІЧНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ УПЕРШЕ ДОБУЛИ ВИЩІ КАРБОНОВІ КИСЛОТИ - НАСИЧЕНІ Й НЕНАСИЧЕНІ.
Номер слайду 6
ЖИРНІ КИСЛОТИ – ЦЕ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ, ДО СКЛАДУ ЯКИХ ВХОДИТЬ КАРБОКСИЛЬНА ГРУПА ТА ДОВГИЙ ВУГЛЕВОДНЕВИЙ ЛАНЦЮГ.
Номер слайду 7
НАЙПОШИРЕНІШИМИ Є:
Номер слайду 8
СТЕАРИНОВА КИСЛОТА C17 H35COOH
Номер слайду 9
ОЛЕЇНОВА КИСЛОТА C17H33COOH
Номер слайду 10
ЖИРИ МІСТЯТЬСЯ У ВСІХ РОСЛИНАХ І ТВАРИНАХ. У рослинах вони накопичуються переважно в насіннях, у плодовій м'якоті, у тваринних організмах - у сполучній, підшкірній і жировій тканині.
Номер слайду 11
Фізичні властивості жирів Тваринні жири – частіше тверді (яловичий, баранячий), але риб’ячий жир – рідкий. Рослинні – рідкі (соняшникова, лляна олія). Жири - легше за воду, нерозчинні у воді, розчиняються в багатьох органічних розчинниках.
Номер слайду 12
РОСЛИННІ ЖИРИ (ОЛІЇ) ОТРИМУЮТЬ З ОЛІЙНИХ РОСЛИН, НАПРИКЛАД ІЗ СОНЯШНИКА, ЛЬОНУ, СОЇ. ЗА МЕТОДОМ ОЧИЩЕННЯ ОЛІЇ ПОДІЛЯЮТЬ НА: СИРІ, РАФІНОВАНІ, НЕРАФІНОВАНІ. Рослинні жири багаті на ненасичені жирні кислоти.
Номер слайду 13
ТВАРИННІ ЖИРИ МІСТЯТЬ ПЕРЕВАЖНО НАСИЧЕНІ ЖИРНІ КИСЛОТИ. Тваринні жири (баранячий, свинячий, яловичий і т.п.), як правило, є твердими речовинами з невисокою температурою плавлення (виключення - риб'ячий жир)
Номер слайду 14
ЖИРИ - ВИСОКОКАЛОРІЙНІ ПРОДУКТИ. ДЕЯКІ ЖИРИ МІСТЯТЬ ВІТАМІНИ A, D (НАПРИКЛАД, РИБ'ЯЧИЙ ЖИР, ОСОБЛИВО ТРІСКОВИЙ ЖИР), Е (БАВОВНЯНА, КУКУРУДЗЯНА ОЛІЯ).
Номер слайду 15
Хімічні властивості жирів: 1. Гідроліз 2. Гідрування
Номер слайду 16
3. Омилення : CH2 – O – CO – C17H35 l CH – O – CO- C17H35 l CH2 – O – CO – C17H35 + 3 NaOH → → CH2 – OH l CH – OH l CH2 – OH Гліцерол + 3 C17 H35COONa Натрій стеариноат (мило)
Номер слайду 17
ЖИРИ В ОРГАНІЗМІ ВИКОНУЮТЬ РІЗНІ ФУНКЦІЇ. Жири охороняють організм від теплових утрат, тому що є поганим провідником тепла. Жир захищає деякі органи (наприклад, печінку) від механічних впливів, тому що має визначену пружність. Частина жиру використовується для побудови кліток (структурний жир), частина відкладається у виді запасної резервної речовини (резервний жир). Жири - джерело енергії. При окисненні 1 г жиру виділяється 37,7 кДж енергії
Номер слайду 18
ПРИ ПОВНОМУ ВИКЛЮЧЕННІ ЖИРУ З ЇЖІ ВІН ВСЕ Ж ТАКИ УТВОРЮЄТЬСЯ І В ДОСИТЬ ЗНАЧНІЙ КІЛЬКОСТІ МОЖЕ ВІДКЛАДАТИСЯ В ОРГАНІЗМІ. ОСНОВНИМ ДЖЕРЕЛОМ УТВОРЕННЯ ЖИРУ В ОРГАНІЗМІ СЛУЖАТЬ ПЕРЕВАЖНО ВУГЛЕВОДИ.