Збуджений стан атома. Валентні можливості атомів ІІ-ІІІ періодів.

Про матеріал
Презентація до уроку "Збуджений стан атома. Валентні можливості атомів ІІ-ІІІ періодів."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Збуджений стан атома. Валентні можливості атомів ІІ-ІІІ періодів.

Номер слайду 2

Стан атома, коли його електронні конфігурації мають мінімальну енергію називають основним. При отриманні атомом енергії ззовні (нагрівання, опромінення, тощо) електрони можуть переходити на вищі, вільні енергетичні орбіталі. Атом переходить у збуджений стан. Збуджений стан атома характеризується переходом валентного електрона на вільну електронну орбіталь. Якщо відбувається перехід одного електрона — це перший збуджений стан. Двох — другий збуджений стан і т.д. Збуджений стан атома позначають зірочкою вгорі після символу хімічного елемента — C∗ Збуджений стан атома позначають зірочкою вгорі після символу хімічного елемента — C*

Номер слайду 3

Валентні стани елементів. Валентність — кількість хімічних зв'язків, які може утворювати хімічний елемент. Валентність дорівнює кількості неспарених електронів. З наявністю збудженого стану атомів повязане існування елементів зі змінною валентністю. Наприклад, атоми галогенів в основному стані проявляють властивість І, а у збудженому — ІІІ, V, VII.

Номер слайду 4

Валентні стани елементів та їхні ступені окиснення зв'язані між собою. Атоми металічних елементів мають на зовнішньому енергетичному рівні невелику кількість електронів (зазвичай — 1 - 3.) Тому вони здатні віддавати їх, переходячи у збуджений стан і перетворюючись на позитивно заряджені йони — катіони: Na0−1e→Na+1. Атоми неметалічних елементів на зовнішньому енергетичному рівні, як правило, мають від 4 до 7 електронів. Для завершення зовнішнього енергетичного рівня (що є енергетично вигідним для атома), йому не вистачає невеликої кількості електронів, які він і приєднує, перетворюючись на негативно заряджені йони — аніони: O0+2e→O−2 В елементів зі змінною валентністю кількість неспарених електронів в основному стані визначає мінімальну валентність атомів, у збудженому стані — проміжні й максимальну (вищу) валент ності. Вища (максимальна) валентність здебільшого збігається з номером групи хімічного елемента.

Номер слайду 5

Ступінь окиснення — це умовний заряд на атомі в молекулі або кристалі, який би виник на ньому, коли б усі полярні зв’язки, утворені ним, мали іонний характер. На відміну від валентності, ступінь окиснення може бути позитивним, негативним або дорівнювати нулю. Ступені окиснення, які елементи можуть проявляти в різних сполуках, у більшості випадків можна визначити за будовою зовнішнього електронного рівня або за місцем елемента в Періодичній системі.

Номер слайду 6

Максимальний ступінь окиснення неметалічних елементів дорівнює номеру групи. Завдяки промотуванню електронів на зовнішньому рівні атомів число неспарених електронів, які атом може віддавати в хімічних реакціях, буває різним, тому неметалічні елементи здатні виявляти різні проміжні значення ступеня окиснення.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку