Презентація "Життєві форми рослин та тварин"

Про матеріал
Презентація містить матеріал до уроку з теми "Життєві форми рослин та тварин" 11 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=1329326

Номер слайду 2

Назвіть рослини. Що у них спільного?

Номер слайду 3

Життєві форми тварин та рослин як адаптації до середовища існування

Номер слайду 4

Життєві форми – це зовнішня форма організму, яка була набута в процесі еволюції і відбиває спосіб його взаємодії із середовищем існування. Біоморфологія – наука, що вивчає життєві форми.

Номер слайду 5

термін «життєва форма рослин» запропонував наприкінці XIX ст. Й. Е. Вармінг. З усієї сукупності ознак життєвих форм Раункієр виокремив одну, що характеризує пристосування рослин до холодної або сухої пори року, - розміщення бруньок відновлення на рослині (високо над ґрунтом, низько над ґрунтом, біля поверхні ґрунту, в ґрунті)Раункієра

Номер слайду 6

Життєві форми рослин. Фанерофіти Хамефіти Гемікриптофіти Криптофіти Терофіти

Номер слайду 7

Життєві форми рослин. Фанерофіти. Переважно дерева та кущі, бруньки відновлення яких розташовані високо над рівнем грунту та захищені від несприятливих умов лусками чи іншими подібними утвореннями (сосна, дуб, липа, береза, ліщина); до них також належать ліани.

Номер слайду 8

Життєві форми рослин. Хамефіти. Невисокі рослини – кущі та напівкущі, їхні бруньки відновлення розташовані близько до грунту, взимку вкриваються снігом (брусниця, чорниця тощо)

Номер слайду 9

Життєві форми рослин. Гемікрептофіти. Трав’яниті багаторічні рослини; їхні бруньки відновлення на рівні ґрунту або частково занурені у нього. (кропива, кульбаба, злаки, жовтець, перстач, півонія, ряст)

Номер слайду 10

Життєві форми рослин. Криптофіти. Рослини, бруньки відновлення або верхівки видозмінених пагонів яких розташовані під грунтом або іншим субстратом (різні цибулеві, бульбові та кореневищові види – конвалія, тюльпан, лілії тощо)

Номер слайду 11

Життєві форми рослин. Терофіти. Однорічні рослини, які перечікують несприятливі умови на стадії насіння чи спор (маки, перестріч)

Номер слайду 12

Життєві форми рослин. Епіфіти. Рослини, що не мають коренів у грунті, оселяються на надземних частинах інших рослин (омела біла).

Номер слайду 13

Життєві форми рослин. Класифікація І. Г. Серебрякова базується на формі росту і тривалості життєвого циклу вегетативних органів

Номер слайду 14

Дерева характеризуються наявністю стовбура — біологічно головної, «лідерної осі», що росте в довжину і потовщується інтенсивніше за пагони. Дерев'янисті форми Кущі мають декілька розгалужених від землі, приблизно однакових за розміром і діаметром стовбурців, які змінюють один одного протягом життя. Висота кущів — від 0,5–0,7 до 5–6 м. Кущики відрізняються від кущів мініатюрністю. Висота їх пагонів в середньому сягає 30–50 смчорницяялина бузок

Номер слайду 15

Напівдерев'янисті форми Вони відрізняються від попередніх груп тим, що їхні пагони дерев’яніють лише у нижній частині, а верхня залишається трав’янистою і щороку відмирає. Довжина стебел, що здерев’яніли, у напівкущів становить 20–30 см, у напівкущиків — не більше 3–7 см. Полин Чабрець Наземні трав'янисті Вони класифікуються на однорічні, дворічні й багаторічні. Вероніка весняна Наперстянка Пирій

Номер слайду 16

Водні трав'янисті Земноводні рослини Плаваючі трави Підводні травиводяні рослини, занурені нижніми частинами у воду занурені у воду і прикріплені до субстрату. Очерет Ряска Латаття жовте Серед цих життєвих форм незалежно одна від одної можуть виникати ліаноподібні, сланкі форми та ін.

Номер слайду 17

Життєві форми тварин Життєва форма тварин – група особин, що мають подібні морфологічні пристосування для існування в одному середовищі. Життєві форми тварин дуже різноманітні, їх класифікують за способом руху та способом добування їжі

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Д/з параграф 5

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Журавель Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
17 вересня 2023
Переглядів
804
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку