Презентація "Життєвий шлях Івана Мазепи"

Про матеріал
Іван Мазепа – один із найвидатніших діячів України. Людина, яка прагнула створити з України незалежну державу західноєвропейського типу, піднести Україну на високий рівень культури, але зла доля поставила його супроти Петра І, який вийшов переможцем. Його ім’я залишилося для дальших поколінь символом боротьби за незалежність України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Символ боротьби за незалежність України

Номер слайду 2

Ми повинні дати відповідь на таке запитання: Людина - зрадник чи людина, яка прагнула створити Україну незалежною державою ?

Номер слайду 3

Іван Мазепа. Невідомий художник. Смерть І.Мазепи. Іван Мазепа Народився на Київщині 1639 р. у селі Мазепинці в сім’ї дрібного українського шляхтича. Навчався в Києво – Могилянській академії та єзуїтській колегії у Варшаві та Полоцьку. Служив при дворі польського короля Яна ІІ Казимира, вивчав іноземні мови, військову справу, дипломатію. Був одним із прибічників гетьмана Дорошенка, обіймав посади генерального писаря та генерального осавула. Був гетьманом України з 1687 по 1708 року. Помер у вигнанні на території Молдавії у 1709 р.

Номер слайду 4

Внутрішня: Прагнув розбудувати Україну. Намагався піднести роль гетьмана. Дбав про розвиток освіти, науки, мистецтва, книгодрукування. Політика Івана Мазепи Зовнішня: Намагався зберегти автономію України. Сподівався об’єднати всі українські землі. Негативно ставився до союзу з Польщею та Туреччиною.

Номер слайду 5

Перед Полтавською битвою Російський цар Петро І Полтавська битва Угоди: “ Коломацькі статті ”1687 р. Україно –шведська антиросійська угода про воєнний союз, 1708 р. Україно – польська угода про входження Гетьманщини до складу речі Посполитої, 1708 р. Україно – шведський договір про створення незалежної Української держави в союзі зі Швецією, 1709 р.

Номер слайду 6

“ Мазепинське бароко” Збудував тільки в Києві Богоявленську церкву Братського монастиря, Миколаївський собор і Феодосіївську церкву в Києво – Печерській Лаврі, а навколо – оборонні стіни. Відреєставрував Софіївський собор, Кирилівську церкву, Успенський собор, Троїцьку церкву Києво – Печерської Лаври, Михайлівський монастир. Допомагав Флоровському жіночому монастирю на Поділлі.

Номер слайду 7

Місто Батурин Руйнування Батурина,1708 р. Гетьманська резиденція Місто Батурин на річці Сейм довгий час був столицею Гетьманщини. За часів Івана Мазепи славився картинною галереєю, величезною бібліотекою. В 1701 р. придбав розкішно оформлену Пересопницьку Євангелію.

Номер слайду 8

Ми дійшли до такого висновку: Іван Мазепа – один із найвидатніших діячів України. Людина, яка прагнула створити з України незалежну державу західноєвропейського типу, піднести Україну на високий рівень культури, але зла доля поставила його супроти Петра І, який вийшов переможцем. Його ім’я залишилося для дальших поколінь символом боротьби за незалежність України.

Номер слайду 9

ДЯКУЄМО ЗА ПЕРЕГЛЯД ! Проект підготували учні 8 – А класу: Кет Іван Рибак Ірина Мицько Ліля Попеско Світлана Швидкий Олег

Номер слайду 10

Використана література: Борщак І., Мартель Р. Іван Мазепа: Життя й пориви великого гетьмана. – К.: “ Свенас ”, 1991. – 136 с. Енциклопедія “ Знание и мир”. Полонська – Василенко Н.Д. Історія України. Т.2. Від середини ХУІІ століття до 1923 року. – К.: “ Либідь ”, 1992. – С. 53 -77.

ppt
Додано
4 березня 2020
Переглядів
1880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку