Презентація "Життєвий шлях Лесі Українки"

Про матеріал
Ця презентація стане в нагоді під час проведення позакласних заходів, присвячених Лесі Українці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Номер слайду 2

Лариса Петрівна Косач-Квітка Окраса і гордість української нації, одна з основоположників нової української літератури. Геніальна поетеса і драматург. Талановитий прозаїк і перекладач. Учений літературознавець і фольклорист-етнограф. Публіцист, педагог, видавець, журналіст, поліглот. Громадський діяч.

Номер слайду 3

”В історії світової літератури важко знайти таке ім’я, яке дорівнювало б їй талантом, мудрістю, проникливістю, значущістю”. Микола Бажан

Номер слайду 4

Народилася Леся 25 лютого 1871 року в місті Новограді-Волинському. Вона була другою дитиною в сім’ї голови повітового з’їзду мирових посередників Петра Антоновича Косача. Мати Лесі, Ольга Петрівна Косач, письменниця Олена Пчілка, походила зі старовинного роду Драгоманових

Номер слайду 5

Петро Антонович Косач (1841-1909) Ольга Петрівна Косач (1849- 1930)

Номер слайду 6

Росла і виховувалась у великій родині – мала трьох сестер і двох братів. Читати почала в чотири роки. З п'яти років складала музичні твори.

Номер слайду 7

Перший вірш «Надія» Леся написала у дев'ять років. Ні долі, ні волі у мене нема, Зосталася тільки надія одна: Надія вернутись ще раз на Вкраїну, Поглянути ще раз на рідну країну, Поглянути ще раз на синій Дніпро, – Там жити чи вмерти, мені все одно; Поглянути ще раз на степ, могилки, Востаннє згадати палкої гадки… Ні долі, ні волі у мене нема, Зосталася тільки надія одна.

Номер слайду 8

Леся знала і любила музику. Віртуозно грала на фортепіано

Номер слайду 9

Кажуть, що справжній поет не повинен бути щасливим. Для письменників кохання – наче світло в кінці тунелю: без нього життя перетворюється на темряву, бруд та вічні пошуки себе.

Номер слайду 10

Максима Славінського  називають першим справжнім коханням письменниці. Юнак запав тендітній дівчині в серце, але на її почуття мовчав. Він завжди шанобливо говорив і про Ларису Косач, і про Лесю Українку. Максим Славінський

Номер слайду 11

Все, все покинуть, до тебе полинуть, Мій ти єдиний, мій зламаний квіте! Все, все покинуть, з тобою загинуть, То було б щастя, мій згубленйй світе! Сегій Мержинський

Номер слайду 12

«Твої листи завжди пахнуть зів’ялими трояндами …»

Номер слайду 13

Уста говорять:"Він навік загинув!" А серце каже: "Ні, він не покинув!" Ти чуєш, як бринить струна якась тремтяча? Тремтить-бринить, немов сльоза гаряча, Тут в глибині і б`ється враз зі мною: "Я тут, я завжди тут, я все з тобою!"

Номер слайду 14

1907 році письменниця приїхала до Криму, щоб лікувати свого друга Климента Васильовича Квітку. Згодом ця людина стане її чоловіком. Климент Квітка.

Номер слайду 15

Все її життя – самоосвіта. Вивчила 7 мов – українську, французьку, німецьку, англійську, польську, російську та італійську.

Номер слайду 16

Драма-феєрія “ Лісова пісня”, в яку Леся Українка вклала «цвіт душі», вражає нас красою мрій, глибиною думки, музикою слова.

Номер слайду 17

Перший пам’ятник Лесі Встановлено у 1952 р. Місто Сурамі. Художниця, скульптор, Тамара Абакалія

Номер слайду 18

Канада. м.Торонто. Хай-Парк

Номер слайду 19

Меморіальна дошка на віллі у Сан-Ремо (Італія) Меморіальну дошку встановлено у 1999 р...

Номер слайду 20

Меморіальна дошка Лесі Українці у Відні (Австрія) Відкрита 25 лютого 1999 р. за адресою Floriangasse 7, 1080 Wien. Австрія (на той час Австро-Угорська імперія)

Номер слайду 21

На честь Лесі Українки названо астероїд. Його повна назва – 2616 Леся (2616 Lesya). Це астероїд головного поясу, відкритий 28 серпня 1970 р.

Номер слайду 22

Пам’ятник на могилі Лесі Українки, на Байковому кладовищі Скульптор Г.Л.Петрашевичн(надгробок – бронза, граніт).

Номер слайду 23

Мата Руда, художник з Коста-Рики, створив мурал у центрі Києва. Будинок №39 на Великій Васильківській Віднедавна присвячено поезії Contra spem spero! Лесі Українки.

Номер слайду 24

Памятник Лесі Українці у місті Рава Руська  Знаходиться по вулиці Ярослава Мудрого.

Номер слайду 25

Пам’ятник Лесі Українці на площі Лесі Українки. в Києві. Скульптор Г.Н.Кальченко, архітектор А.Ф.Ігнащенко. Встановлено у вересні 1973 року.

Номер слайду 26

Погруддя та меморіальна дошка Лесі Українки. Будинок по вул.Саксаганського, 97 в Києві. Гранітну меморіальну дошку виготовили скульптор Г.Н.Кальченко, архітектор А.Ф.Ігнащенко. Встановлена в 1971 р.

Номер слайду 27

До тебе, Україно, струна моя перша озветься. Леся Українка

ppt
Додано
3 березня 2021
Переглядів
554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку