Презентація українська література 10 клас

Про матеріал
Василь Стефаник. Новела “Камінний хрест”- психологічне розкриття теми еміграції. Історична основа твору. Сюжетно-композиційні особливості. ТЛ:експресіонізм.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В Україну линуть журавлі…Чи кожен здатний винести свій хрест. Ще за життя не лігши в домовину?Василь Стефаник

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Народжена душею в Україні4 квітня 1953 29 березня 1998 Квітка Цісик

Номер слайду 4

Народилася 4 квітня 1953 року в нью-йоркському районі Квінз (нейборгуд Озон-Парку) у сім'ї Іванни (дівоче прізвище – Лев) та Володимира Цісиків – післявоєнних емігрантів із Західної України.

Номер слайду 5

Батько Володимир Цісик (20 вересня 1913 – 7 лютого 1971) – український емігрант із Західної України, родом з-під села Ліски біля Коломиї, син багатодітної родини Цісиків (7 дітей: 6 братів і 1 сестра). Закінчив до війни Львівську консерваторію, навчався музики в Празі й Мюнхені, був головним концертмейстером Львівської опери. Співорганізатор і викладач в Українському Музичному Інституті в Нью-Йорку, очільник тамтешнього струнного оркестру.

Номер слайду 6

Мати Іванна Цісик (24 лютого 1923 – 25 травня 1994) – українська емігрантка із Західної України, родом зі Львова, дочка львівської вчительки родини Левів (Ася – перша дитина, мала ще молодшого брата – Василька). Матір Іванни, Софія Кандяк-Нагірна – вчителька фізики та хімії в українських закладах Львова; біологічний батько – інженер-хімік Іван Кандяк, з яким Софія розлучилася по року після народження доньки. Фактично Іванна виховувалася другим чоловіком Софії Нагірної – Василем Левом, учителем української та польської мови в різних українських навчальних закладах Львова. Родина мешкала у Львові на вулиці Пінінського, 8 (тепер вулиця Глибока ).

Номер слайду 7

Ще студенткою Квітка, узявши собі псевдонім Кейсі, не відчувала жодних труднощів у різних музичних стилях. Її почали запрошувати джазові, поп- і рок-зірки. Цісик допомагала Роберті Флек, Бобу Джеймсу, Дейвіду Сенборну, Майклу Болтону, Карлі Саймон та іншим. Працювала над записом саунд треків до художніх фільмів та брала в них участь як акторка.

Номер слайду 8

Найрідніші син Едвард-Володимир. Раковіч та чоловік Едвард Раковіч.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Тема уроку Василь Стефаник. Новела “Камінний хрест”- психологічне розкриття теми еміграції. Історична основа твору. Сюжетно-композиційні особливості. ТЛ:експресіонізм. Можна все на світі вибирати, сину,Вибрати не можна тільки Батьківщину. Василь Симоненко

Номер слайду 11

Завдання :проаналізувати новелу В. Стефаника «Камінний хрест», пояснити сюжетно-композиційні особливості, емоційно-напружений драматизм ситуації; - розвивати вміння учнів висловлювати свої думки з приводу прочитаного, зіставляти історичні та літературні факти;удосконалювати вміння досліджувати художню тканину тексту, робити висновки та узагальнення ;формувати внутрішнє переконання в тому, що людина по-справжньому буває щасливою тільки на своїй землі;збагачувати ментальний досвід учнів новими об’єктивними оцінками й поглядами

Номер слайду 12

Актуалізація опорних знань Вправа “Незакінчене речення”

Номер слайду 13

Випереджувальні завдання1. Причини еміграції. Місця переселення. Хвилі еміграції.2. Історія написання новели «Камінний хрест».3. експресіонізм, його основні ознаки.

Номер слайду 14

Словник нових понять. Діаспора – розсіювання по різних країнах народів, вигнаних за межі завойовниками. Міграція – переселення народів у межах однієї країни в іншуІмміграція – в’їзд чужоземців до будь-якої країни на постійне проживання. Еміграція – переселення з своєї батьківщини в іншу країну, зумовлене соціально-економічними, політичними або релігійними причинами

Номер слайду 15

Проблемне питання уроку“Еміграція – це зрада чи необхідність, прагнення людини до самореалізації”

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Еміграція населення Галичини, Північної Буковини, Закарпатської України була зумовлена економічними причинами: аграрне перенаселення; масове зубожіння українського народу; сповільнені темпи розвитку економіки; низький життєвий рівень; висока смертність. Перші емігранти з’явилися в США у 1860рр, Канаді – 1890рр.

Номер слайду 18

Карта

Номер слайду 19

В історії української еміграції визначають чотири хвилі переселенського руху. Перша хвиля (кінець XIX століття — початок Першої світової війни). Емігрували до США, Бразилії, Канади, Аргентини, Австралії, Нової Зеландії. Причини еміграції: економічні, соціальні, політичні. Друга хвиля (період між Першою і Другою світовими війнами). Зумовлена поєднанням соціально-економічних та політичних причин. Третя хвиля (кінець Другої світової війни). Викликана політичними мотивами. Четверта хвиля — так звана «заробітчанська» (з 1990 років). Причини — економічна скрута перехідного періоду в Україні.

Номер слайду 20

На Краківському вокзалі. Художник В. Касіян

Номер слайду 21

“Вижу їх, як дубів, тих мужиків, що їх вода підмиває, корінь підмулює, як хитаються, як падають, як їх пхають на желізниці і везуть як дерево на опал. Чую їх біль, всі ті нитки, що рвуться між її (громади) серцем і селом, і мені рвуться, чую їх жаль і муку”. В. Стефаник

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Коли почуєш, як в тиші нічній Залізним шляхом стугонять вагони, А в них гуде, шумить, пищить, мов рій, Дитячий плач, жіночі скорбні стони, Важке зітхання і гіркий проклін, Тужливий спів, дівочії дисканти, То не питай: сей поїзд — відки він? Кого везе? Куди? Кому вздогін? Се — емігранти. Коли побачиш — на пероні десь Людей, мов оселедців тих, набито, Жінок, худих, блідих, аж серце рвесь, Зів´ялих, мов побите градом жито, Мужчин понурих і дітей дрібних, І купою брудні, старії фанти, Навалені під ними і при них, На лицях слід терпінь, надій марних, Се — емігранти.

Номер слайду 24

Історія написання«Камінний хрест» (1899) Історія створення У лютому 1899 року в листі до О. Кобилянської В. Стефаник описав картини, які бачив на краківському вокзалі, коли сотні емігрантів їхали світ за очі в пошуках кращої долі. Розорення західноукраїнського селянства наприкінці XIX – початку XX століття зумовило масову еміграцію за океан. Про еміграцію писали В. Короленко, М. Конопницька, Т. Бордуляк, А. Чайковський, І. Франко (цикл «До Бразилії») та ін.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

«Камінний хрест» (1899) Історія створення 1899 р. – написана, надрукована у «Літературно-науковому віснику». 1900 р. – включена до однойменної збірки. Збірка мала присвяту: «Старшому моєму другові Кирилові Гаморакові присвячую. Автор». (Кирило Гаморак – священик с. Стецева на Покутті, активний громадський діяч, батько дружини В. Стефаника)

Номер слайду 28

Новела написана в лютому 1899 року«Страшно сильно пишите Ви. Так, якби – сьти витесували Потужною рукою пам'ятник для свого народу…Гірка, пориваюча, закривавлена поезія Ваша, котру не можназабути…»Ольга Кобилянська

Номер слайду 29

Прототипи повістіПрототип головного героя – русівський селянин Стефан Дідух. Ще й зараз у Русові на одному з горбів стоїть той кам’яний хрест, який поставив емігрант перед виїздом за кордон. Після виїзду до Канади С. Дідух певний час листувався з В. Стефаником.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Символічність назвиІван Дідух спорудив кам'яний хрест на піщаному схилі як пам'ятник, як спогад про себе – вічного тру­даря на землі. Кам'яний хрест нагадує могилу, яка асоціюється у персонажа з еміграцією, де помирали сотні пересе­ленців.Іван Дідух уподібнюється до Ісуса Христа.«Простий хлібороб несе свій хрест на Голгофу людськості».

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Виник на поч. ХХ ст. Предаставники цієї течії заперечували чи навмисно спотворювали реальний світ заради виразу (експресії) внутрішнього світу митця, уважаючи його за єдину реальність. Експресіонізм(від expression – вираження, виразність) – одна з авангардистських течій у західноєвропейському мистецтві і літературі першої третини ХХ ст.крайній індивідуалізмхвороблива напруженістьвикривленість образів. ОСНОВНІ РИСИ:

Номер слайду 34

В українській літературі елементи експресіонізму використовували: Л. Курбас, М. Хвильовий, О. Довженко, В. Підмогильний, М. Бажан, Т. Осьмачка, але експресіонізм в українській літературі не склався в окрему течію

Номер слайду 35

Едвард Мунк «Крик»

Номер слайду 36

Поль Сезанн«Піраміда з черепів» (1901).

Номер слайду 37

Поль Гоген«Портрет Якоба Меєра де Хаана (Нірвана)», 1890

Номер слайду 38

Наявність багатьох образів-символів. Новаторство Василя Стефаника. Не розглядає економічних відносин у селіНе розповідає про долю емігрантів. Акцентує увагу на внутрішньому світі героїв (душі героїв, почуттях, душевних муках селянина, викликаних розлукою з селом)Мова героїв уривчаста, “нервова”, фрази динаміно-експресивні

Номер слайду 39

Експресіоністичність новелиувага до простих характерів;увага до проблеми вини і кари;показ всіх аспектів життя без жодної ідеалізації (рівних прав набуває прекрасне і потворне);

Номер слайду 40

Експресіоністичність новелизображення свідомості людини, її переживань та емоцій;загострення образності, крикливі художні засоби (у Стефаника – гіпербола);напружена емоційність;різні афекти.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Інтерактивна вправа «Займи позицію»

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Вірик Оксана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Молодика Наталія Іванівна
    Багато цінної інформації! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 березня 2021
Переглядів
1558
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку