Презентація "Життєвий шлях Миколи Гоголя".

Про матеріал
Презентація "Життєвий шлях Миколи Гоголя". Цей матеріал можна використати на уроці української літератури, а також під час проведення позакласних заходів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мико́ла Васи́льович Го́голь. Презентацію підготувалиучениці 9класу. Бузівського ліцею. Жашківської міської ради. Каландій Вікторія та Безребра Анастасія

Номер слайду 2

Микола Васильович Гоголь (прізвище при народженні Яно́вський) народився 20 березня 1809 року у містечку Великі Сорочинці Полтавської губернії. Прапор м. Великі Сорочинці

Номер слайду 3

Згідно з сімейними переказами він походив зі старовинного українського козацького роду і був нащадком відомого козака Остапа Гоголя, що був наприкінці XVII століття гетьманом Правобережної України. Микола Гоголь. Остап Гоголь

Номер слайду 4

Батько Гоголя - Василь Панасович Гоголь-Яновський (1777-1825)Його батько був небагатим поміщиком та маловідомим автором декількох комедій.

Номер слайду 5

Мати письменника – Марія Іванівна Гоголь (1791—1868) (дівоче – Косяровська)

Номер слайду 6

У 1818-1819 роках — навчався в Полтавському повітовому училищі.

Номер слайду 7

У 1821-1828 навчався у Ніжинській гімназії вищих наук, де вперше виступив на сцені гімназійного театру як актор і режисер-постановник вистав «Едіп в Афінах», «Урок дочкам», «Лукавін» та багатьох інших.

Номер слайду 8

Мріючи про літературну діяльність, 1828 року Гоголь поїхав до Петербурга. Де опублікував свій перший твір «Ганц Кюхельгартен»

Номер слайду 9

Наприкінці 1833 року Гоголь клопочеться про місце професора історії в Київському університеті святого Володимира.

Номер слайду 10

1835 року займає кафедру історії у Санкт-Петербурзькому Імператорському університеті, але через короткий час змушений полишити професорську діяльність. Він остаточно порвав з педагогічною діяльністю.

Номер слайду 11

З 2-ї половини 1830-х років подальший розвиток таланту Гоголя пов'язаний з драматургією.

Номер слайду 12

Невдовзі після прем'єри п'єси «Ревізор» Гоголь виїхав на досить тривалий час за кордон, відвідав Німеччину, Швейцарію, Францію, Італію. В Італії пише перший том поеми-роману «Мертві душі», що виходить друком 1842 року.

Номер слайду 13

1848 року Гоголь повернувся до Росії, посилено працював над другим томом «Мертвих душ», але незадовго перед смертю спалив рукопис.

Номер слайду 14

Помер 21 лютого 1852 року у Москві, похований на Новодівичому цвинтарі при Данилівому монастирі

Номер слайду 15

Пам`ятники Миколі Гоголю

pptx
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
569
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку