Презентація Життя і діяльність Д.І. Менделєєва

Про матеріал
Презентація містить фотографії батьків, дружин, дітей вченого, його цитати, інформацію про його роботи, співпрацю з Україною. Матеріал може бути корисний для вчителів хімії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя і діяльність Д.І. Менделєєва(1834-1907)

Номер слайду 2

Епіграф уроку. Природа – мати Якби таких людей. Ти іноді не надавала світу… Закінчилася б нива нашого життя… (М. О. Некрасов)

Номер слайду 3

Вправа “Термінатор”Найактивніші метали у періодичній системі…Флуор, Хлор, Бром, Іод, Астат-елементи-…Горизонтальний ряд хімічних елементів…Вертикальний стовпчик хімічних елементів…Найменша неподільна частинка…Позитивно заряджені частинки,містяться в ядрі атома…Вид атомів з однаковим зарядом ядра…-

Номер слайду 4

Дати характеристику елементів -B, F, S, H, Be, Li

Номер слайду 5

План. Дитинство. Роки навчання. Педагогічна діяльність. Відкриття періодичного закону. Д.І. Менделєєв і Україна. Особисте життя.

Номер слайду 6

Дитинство. Місто Тобольськ

Номер слайду 7

Іван Павлович Менделєєв. Марія Дмитрівна Менделєєва

Номер слайду 8

“Я виріс біля заводу, на якому виготовляли скло і змалку цікавився виробничими процесами…”

Номер слайду 9

Роки навчання

Номер слайду 10

Тобольська гімназія

Номер слайду 11

Петербурзький університет

Номер слайду 12

Педагогічна діяльність

Номер слайду 13

Група професорів Петербурзького університету

Номер слайду 14

Блискучий захист докторської дисертацїї «О соединении спирта с водой» в 1865 році дав Менделєєву звання професора.

Номер слайду 15

В цей час був також закінчений один з самих відомих підручників «Основы химии».

Номер слайду 16

Відкриття Періодичного закону

Номер слайду 17

Таблиця ,накреслена самим Менделєєвим

Номер слайду 18

Д.І. Менделєєв і Україна

Номер слайду 19

Учений підтримував тісні зв’язки з Україною, хіміками Київського та Харківського університетів, був обраний почесним членом рад Київського та харківського й Одеського університетів. У 1898 р. Менделєєв узяв участь у створенні Київського політехнічного інституту. Він вивчав роботу вуглевидобувної промисловості в Донбасі, запропонував ідею підземного перетворення вугілля на газоподібне паливо. Серед його друзів були відомі українські художники. Менделєєв трохи знав українську мову.

Номер слайду 20

кількість робітхімічних – 40фізико-хімічних – 106технічних– 99фізичних - 22 інших – 29.

Номер слайду 21

Особисте життя

Номер слайду 22

Феозва Лещова, І дружина. Анна Попова, ІІ дружина

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Менделєєв з дітьми. Будинок Менделєєва

Номер слайду 25

Наприкінці життя Менделєєв писав: „ ... періодичний закон, дослідження пружності газів, розуміння розчинів як асоціацій, „ Основи хімії ”. Тут усе моє багатство. Воно не відняте в когось, а створене мною, це мої діти ... ” 

Номер слайду 26

Пам’ятники Д.І. Менделєєву

Номер слайду 27

Допишіть пропущені слова. Д.І. Мендедєєв народився 8 лютого … року. Він був … і останньою дитиною в сім’ї. Педагогічну діяльність розпочав на посаді вчителя … У… роки став викладачем Петербурзького університету. У віці 35 років відкрив … . . Менделєєв працював над розвитком вугільної промисловості в… . Ім’я першої дружини Менделєєва-… . На честь вченого назвали хімічний елемент… .

Номер слайду 28

Д.І. Мендедєєв народився 8 лютого 1834 року. Він був сімнадцятою і останньою дитиною в сім’ї. Педагогічну діяльність розпочав на посаді вчителя природознавства. У 23 роки став викладачем Петербурзького університету. У віці 35 років відкрив Періодичний закон . Менделєєв працював над розвитком вугільної промисловості в Україні. Ім’я першої дружини Менделєєва-Феозва Лещова . На честь вченого назвали хімічний елемент Менделевій. .

Номер слайду 29

Прокоментуйте вислів Д. І. Менделєєва. Розмова й слова потрібні, але вони лише початок, уся суть життя-у справах. В умінні переходу від слова до справи, у їхньому узгодженні.

Номер слайду 30

Заповіт менделєєва підростаючому поколінню«Спершу потрібно вміти скоритися і витримати тяготи життя , після цього вони не будуть помітні і стануть ваші,як одяг, а там при вмінні працювати багато чим, можна оволодіти… З юності необхідно займатися самовихованням и не впадати у відчай, якщо іноді не вистачає вольових якостей. Корисно уважно придивлятися і прислухатися до навколишнього світу. Гордіться тільки тим, що зроблено для інших

Номер слайду 31

ой: Працюючи, ви зробите все для себе та своїх близьких , а якщо по вашій праці успіху не буде, буде невдача - не біда, пробуйте ще, зберігайте спокій , опануйте себе, тоді станете людиною ,яка потрібна іншим. Гл. Головний секрет життя-ось який: одна людина-нуль, разом-тільки люди.авный секрет жизни вот как

pptx
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
1123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку