Презентація "Життя і творчість іспанського поета Федеріко Ґарсія Лорки. Поезія"

Про матеріал

Щзнайомити учнів із життєвим і творчим шляхом по­ета; допомогти усвідомити ідейно-художні особливості його віршів; розвивати навички виразного читання, аналізу ліричних творів, висловлення своїх думок і вражень; виховувати гуманістичне, оптимістичне світобачення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя і творчість іспанського поета Федеріко Ґарсія Лорки. Поезія. Синтез у творах міфології і фольклору з поетикою модернізму  

Номер слайду 2

Я запрошую всіх читачів до себе в співавтори, Хай кожний додумає, що забажається. Ф. Г. Лорка

Номер слайду 3

Віртуальна подорож

Номер слайду 4

Робота зі словником. Канте хондо — глибинний спів, здавна поширений на півдні Андалузії (молода жінка танцює, молодий чоловік грає на гітарі, а старий співає надтріснутим голосом).

Номер слайду 5

1928 року вийшла збірка «Циганський баладник», яка прославила Ґарсія Лорку на всю Іспанію. Нові теми й старі невідступні почуття... Я прагну добитися того, щоб образи, якими я зобов’язаний своїм героям, були зрозумілі для них, були видінням того світу, де вони живуть, хочу зробити романс злагодженим, ніби камінь, міцним. Ф. Г. Лорка

Номер слайду 6

Робота зі словником літературознавчих термінів. Романс — невеликий словесно-музичний твір, зазвичай ліричного змісту, для голосу в музичному супроводі. Газель — віршова форма ліричної поезії, що виникла з фольклорної ліричної пісні в народів Сходу в VII ст. Газель складається з кількох (не більше 12) двовіршів (бейтів). На весь вірш — одна рима, яка чергується з рядками без рими. Касида — поширений в арабських країнах, Середній Азії, Азербайджані та Ірані жанр поезії. Це переважно урочистий ліричний вірш, подібний до оди.

Номер слайду 7

Виразне читання «Балади про чорну тугу» Ф. Ґарсія Лорки. Який центральний образ поезії? Із чим, ким він персоніфікується? Кінець вірша оптимістичним чи песимістичний, на ваш погляд?

Номер слайду 8

Виразне читання поезії «Гітара»Який найяскравіший художній прийом у вірші? Як ви розумієте вислів: «О гітаро, поранене серце!»

Номер слайду 9

Виразне читання поезії «Касида про сон під зорями»Які природні явища сили і стихії персоніфікуються у вірші? Яке значення химерного переплетення сну, фантазії і дійсності у вірші?

Номер слайду 10

Поміркуйте!Прокоментуйте слова В. Стуса зі статті «Гордість Іспанії»: «Образи Ґарсія Лорки дуже конкретні, його поетична думка — глибока і не завжди осягненна. Часом цю думку легше відчути, аніж збагнути». 

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Розповідати про життєвий і творчий шлях Ф. Ґарсія Лорки. Виразно читати, аналізувати його вірші.

Номер слайду 12

«Мікрофон»Продовжте речення: У поезії Ф. Ґарсія Лорки мене здивувало... (вразило)

pptx
Додано
13 серпня 2018
Переглядів
1827
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку