Презентація Життя і творчість В.Вітмена

Про матеріал
Презентація містить матеріали батьків поета, філософію його творчості, аналіз збірки "Листя трави".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Волт Вітмен. Життя та творчість. Я поет Тіла і поет - Душі. Зі мною всі насолоди раю і всі муки пекла теж зі мною. Музо! Я приношу тобі наше « тут»і наше « сьогодні»…

Номер слайду 2

Батько майбутнього поета працював теслею, був працьовитою людиною, але помер, не забезпечивши родину. Мати, проста, неписьменна, була ласкава, ніжна з дітьми. Волт Вітмен любив її. До самої смерті матері він листувався з нею, піклувався про неї, присвячував їй вірші. У сім’ї було 9 дітей. 31 травня 1819 року в селі Вест Хіллз неподалік від Брукліна (штат Нью-йорк) народився майбутній поет Волтер Вітмен. Зараз це територія міста, а тоді в селі не було ані водогону, ані вуличних ліхтарів. На малюнку зображений будинок Вітменів.

Номер слайду 3

Улюбленим заняттям було подорожування. Пішки пройшов через 17 штатів. У 1855 році Вітмен видає свою першу збірку – “Листя трави”. Життя. У школі майбутньому поетові довелося вчитися мало. З 12 років він почав працювати в друкарні, до цього ж періоду належать і його перші поетичні спроби, які не збереглися. Змінив багато професій: розсильний, друкар-складальник, журналіст, редактор газет, вчитель,політик,лектор,оратор. Серед його улюблених письменників були: У. Шекспір, Ч. Діккенс, Жорж Санд, Ф. Купер, П.-Ж. Беранже. Під час громадянської війни 1861-1865 рр. Вітмен працював санітаром в госпіталях. Подіям війни присвячені вірші «Барабанний бій» і «Коли останній раз цвів бузок» (обидва 1865). У 1873 поета розбив параліч, до кінця життя він так і не одужав. Він все ж продовжував писати і його твори були наповнені оптимізмом і впевненістю. 26 березня 1892 поет помер.

Номер слайду 4

Творчість Філософські засади творчостіджерело істини – в самій людині;людина має право перетворювати життя в ім'я свого щастя;головне – звільнити людину «зсередини»;треба поєднати полюси Всесвіту: Небо і Землю, Дух і Матерію -- подати світ як цілісність. Волт Вітмен- поет-трансценденталіст. Трансценденталізм - філософсько-літературна течія в США в 1830-1860 рр., основними ідеями якої були соціальна рівність, рівність людей перед Богом, їхнє духовне самовдосконалення, близкість до первісної природи, інтуїтивне осмислення якої веде до абсолюту і морального очищення. Свій головний твір — «Листя трави» — Вітмен вперше опублікував у 1855 р. за власний кошт. До самої смерті Вітмен продовжував його розширяти та переробляти.

Номер слайду 5

Збірка «Листя трави»Тема : сам Вітмен, людина-поет, людина взагалі та світ навколо неї, зображення жит Ідея: вічне торжество людини. У людині й природі автор бачить прагнення до гармон Тематика творів збірки “Листя трави”: теми життя і смерті, пошуку людиною самого себе, рівність і однаковість людей, доля індіанців, зображення американської дійсності, піднесення розвитку людини до рівня Бога, взаємозв’язок людини і природи. Наскрізний мотив: заклик до зміни життя на краще, до боротьби, до наслідування країн, у яких прийнято демократичні ідеї, до віри у свободу. Віршовий розмір: верлібр (вірш без рими і розмірів з довільним чергуванням рядків різної довжини). Ключове місце у книзі “Листя трави” належить поемі “Пісня про себе”. Поема має ліричний центр – образ ліричного героя. Суб'єкт оповіді – “Я” – близький постаті творця книги, але не тотожний їй. Це “Я” всіх людей разом, навіть образів природи і має узагальнюючий характер.

Номер слайду 6

Що символізує трава

pptx
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
1462
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку