Презентація "Зимові свята"

Про матеріал
Презентація "Зимові свята", Розширити уявлення та знання дітей про головні зимові свята, розповісти про значення свят у житті людей. Викликати у дітей бажання дотримуватись і виконувати народні традиції . Виховувати почуття поваги та любові до свого народу, Поважати і зберігати традиції своїх пращурів. Розвивати увагу, логічне мислення і пізнавальний інтерес дітей: вправляти дітей у вмінні застосовувати набуті навички в житті. Розвивати поетичний слух, бажання виразно читати напам'ять.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зимові свята!

Номер слайду 2

Мета: Розширити уявлення та знання дітей про головні зимові свята, розповісти про значення свят у житті людей. Викликати у дітей бажання дотримуватись і виконувати народні традиції . Виховувати почуття поваги та любові до свого народу, Поважати і зберігати традиції своїх пращурів. Розвивати увагу, логічне мислення і пізнавальний інтерес дітей: вправляти дітей у вмінні застосовувати набуті навички в житті. Розвивати поетичний слух, бажання виразно читати напам'ять.

Номер слайду 3

Андріївські вечорниці.13 грудня - День святого Андрія Первозванного. У народі ще це свято називають Калита. За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, розповідали цікаві історії, та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили...

Номер слайду 4

День Святого Миколая.19 грудня православні люди всього світу святкують день святого Миколая Чудотворця. За народними повір’ями, саме в цей день Миколай Чудотворець спускався на землю з небес і обходив весь світ, допомагаючи знедоленим і відновлюючи справедливість.

Номер слайду 5

Все затихло надворі,Сяють зорі угорі,Всі чекають-виглядають. Чудотворця Миколая. Але щось він забарився. Може, в хмарах загубився?В нього клопотів багато,Бо заходить в кожну хату. Все, що в нього в торбі є,Чемним дітям роздає. Про Миколая

Номер слайду 6

НОВИЙ РІКНовий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Його святкують вніч з 31грудня на 1 січня. Ще з дитинства люблю я це свято: За вікном сніговиця реве,Візерунки на вікнах морозні,В небі місяць, мов човен пливе. Зірочки заглядають у хату,Білий сніг у віконце летить,Розуміють дорослі й малята: На землі править диво в цю мить!Дивовижна ця ніч та чарівна,Кажуть, казка в цю мить ожива. Це бува о 12 рівно,Як промовиш чарівні слова! 

Номер слайду 7

В Україні традиційним святковим символом на Новий рік тривалий час була не зелена ялинка, а дідух. Виготовляли його з кулів або з першого зажинкового снопа. Кільканадцять пучків, окремо обплетених соломинками, ув'язували в пишний вінок. Знизу робили розгалуження, щоб «дідух» міг стояти. Верхівка новорічного вінка нагадувала конусоподібний сніп з колоссям.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

6 січня – Святий Вечір. Святвечір (багатий вечір, багата кутя, вілія) – одне з найурочистіших свят. Його відзначають напередодні Різдва. Коли на небі з'являється перша зірка, багато сімей збираються за святковим столом, на якому за традицією стоять 12 пісних страв.

Номер слайду 10

Колядування. У святвечір влаштовують колядування – діти і молодь ходять по вулицях, стукають у всі двері, славлять піснями Христа і бажають щастя господарям. За це дітлахам дають цукерки, маленькі подарунки або гроші. Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе в домівку мир та добробут. Готувалися до колядування заздалегідь — виготовляли колядницькі обладунки: восьмикутну зірку, маски Кози, Ведмедика. Коляд, коляд, колядниця, Добра з медом паляниця, А без меду не така, Дайте, тітко, пирога. Як не дасте пирога, Возьму бика за рога, Поведу на торжок, Куплю собі пиріжок.

Номер слайду 11

Різдво Христове. 7 січня відзначають Різдво Христове. Різдву, за церковним статутом, передував чотиритижневий Різдвяний піст (Пилипівка), з 27 листопада до 6 січня. Вранці 7 січня українці йшли до церкви, щоб віддати шану новонародженому Христові.

Номер слайду 12

У грудні день народження видатного українського композитора, диригента та педагога Миколи Леонтовича. Його різдвяна колядка "Щедрик" відома у всьому світі під назвою "Carol of the Bells» – « Дзвінка колядка, Колядка дзвонів » та має безліч інтерпретацій. Український "Щедрик" впізнають на всіх континентах світу. Сьогодні відомо понад 1000 варіантів пісні. Мелодія Миколи Леонтовича складена з 4 нот. Ноти першої редакції "Щедрика" зберігаються у бібліотеці Вернадського. Вперше "Щедрика" виконав хор Київського університету в 1916 році. А за п’ять років – у 1921-му – його заспівала українська капела в Карнегі-Холі в Нью-Йорку. У 1936 році американський композитор українського походження Пітер Вільховський адаптував слова, і "Щедрик" став відомий як Carol of the Bells.Історія

Номер слайду 13

Номер слайду 14

13 січня – Щедрий вечір, Меланки. Напередодні Нового року (за старим стилем 13 січня) в Україні відзначали Щедрий вечір. Цим самим завершувався період "Святих вечорів", який тривав з 6 до 12 січня, коли не годилося виконувати господарську роботу (окрім догляду за худобою). 13 січня також називали Меланки або Маланки. На старий Новий рік – на Щедрий вечір, увечері, як зоря засяє, родина сідає до столу, до "щедрої куті", а щедрувальники збиралися у гурти і "водили козу". 

Номер слайду 15

Що таке щедрівка?Щедрівки- українські обрядові пісні. Виконуються під Новий рік і Щедрий Вечір. Щедрівки так само, як і колядки,величають господаря і членів його родини.

Номер слайду 16

Добрий вечір вашій хаті!Добрий вечір вашій хаті!Ми прийшли пощедрувати!Щастя зичимо родині,Миру неньці Україні,Всім достатку і везіння. У сім’ї порозуміння!Щедрівка.

Номер слайду 17

14 січня – Новий старий рік та свято Василя.14 січня – перший день Нового року за старим стилем. Характерною прикметою новорічного свята в Україні було й засівання - давній народний звичай церемоніальних обходів хат із побажанням щастя членам сім'ї та розквіту господарства. 

Номер слайду 18

19 січня – Водохреща. Хрещення Господнє – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня.  В день Хрещення віруючі бажають викупатися в ополонці — щоб вилікуватися від недуг. 

Номер слайду 19

Дякуємо за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Інкл
Додано
30 січня 2022
Переглядів
1123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку