Презентація до уроку літературне читання 2 клас, Зірка Мензатюк "Золоте серце"

Про матеріал

Мета: формування предметних компетентностей:

- ознайомити учнів з літературною казкою, її автором;

- розширити знання про особливості структурних компонентів казки (зачин, основна частина, кінцівка) і навчати визначати їх під час аналізу казки;

- формувати вміння аналізувати вчинки персонажів твору;

- закріплювати навички досліджування слів в прямому і переносному значенні;

- вчити переказувати текст за словами – маркерами;

- удосконалювати навички свідомого виразного читання;

- розвивати навички критичного мислення, уяву, увагу, пам'ять;

- виховувати у дітей доброту і милосердя, бажання співчувати і допомагати іншим людям;

формування ключових компетентностей:

уміння вчитися: уміти висловлювати рефлексивні та оцінні судження, моделювати і прогнозувати в межах певного завдання, виконувати завдання за інструкцією, переключатися з одного виду роботи на інший; комунікативної: уміти висловлювати свої думки, спілкуватися під час виконання завдань;

інформаційної: уміти здобувати з підручника необхідну інформацію;

здоров'язбережувальної: уміти правильно сидіти за партою;

соціально-громадянської: співпрацювати в парі, групі, планувати взаємодію з учасником з учасником спільної діяльності;

загальнокультурної: дотримувати правил поведінки на уроці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературне читання2 клас

Номер слайду 2

Урок 26. Добрій людині і чужа хвороба до серця. Зірка Мензатюк «Золоте серце»

Номер слайду 3

Привітання. Пролунав для нас дзвінок – Починається урок!Працюватимем старанно,Щоб почути у кінці,Що у нашім другім класіДіти просто молодці!

Номер слайду 4

Девіз уроку: Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно і плідно працювати.

Номер слайду 5

Дихальні вправи.1. Уявіть перед собою свічку. Дмухніть на неї легенько, щоб не згасла. А тепер навпаки, сильно, щоб загасити.2. А тепер уявіть перед собою пір'їнку. Дмухніть на неї легенько, щоб навіть не ворухнулась. А тепер — так, щоб вона полетіла.

Номер слайду 6

Скоромовка. Для ворони Каркарони Чорний крук купив корону.І тепер вже Каркарона —Коронована ворона. (Леся Вознюк)

Номер слайду 7

Гра «Доповни прислів'я»Добре роби — добре й... Доповніть прислів'я, прочитайте їх уголос.(буде). Хочеш собі добра, не чини нікому... (зла). Доброго тримайся, поганого...(цурайся).

Номер слайду 8

Робота над казкою З. Мензатюк «Золоте серце»

Номер слайду 9

Вправа «Передбачення». Прочитайте назву казки (с. 35). Як ви її розумієте? Що означає «золоте серце»?Як гадаєте, про що йтиметься у казці з такою назвою?

Номер слайду 10

Словникова робота: Персні -кільця з дорогого металу (золота, срібла), часто прикрашені коштовним камінням; каблучка, обручка. Сукня - жіночий одяг; плаття.

Номер слайду 11

Фізкультхвилинка. Раз! Два! Час вставати: Будемо відпочивати. Три! Чотири! Присідаймо,Швидко втому проганяймо. П'ять! Шість! Засміялись,Кілька раз понахилялись. Зайчик сонячний до нас. Завітав у вільний час. Будем бігати, стрибати,Щоб нам зайчика впіймати. Прудко зайчик утікаєІ промінчиками грає. Сім! Вісім! Час настав. Повернутись нам до справ.

Номер слайду 12

Читання казки «ланцюжком»— Хто є дійовими персонажами казки?— Як витратили свої гроші старші царівни? Доведіть словами казки.— На що витратила дві монетки молодша царівна?— Кому вона віддала останню монетку?— Як царівна вчинила із сиріткою?— Чому, на вашу думку, це сподобалося сирітці?— Перед читанням казки ви висловлювали своє розуміння виразу золоте серце. Що мали на увазі слуги, говорячи про царівну, що в неї золоте серце? З яким вашим поясненням це збігається?— У яких реченнях слово золотий має пряме значення? Прочитайте ці речення.

Номер слайду 13

Робота в групах. Вправа «Формуємо потяг»Установіть відповідності між фрагментами тексту і складом потяга. Обґрунтуйте свій вибір.

Номер слайду 14

Вправа-гра «Так чи ні?». Жив собі цар Золотодар і мав він двох дочок. А найменша царівна не знала, що вибрати. (Так.)(Ні.)То візьміть ці дві монети. (Так.)Нате вам монети, купіть ліки, мама й одужає. (Ні.)Послав слуг перевірити. (Ні.)А в найменшої царівни — золоте серце. (Так.)

Номер слайду 15

Усний переказ казки з використанням слів-маркерів. Жив собі цар... Покликав він до себе... Зраділи царівни, мерщій побігли... Найстарша царівна купила... Середульша царівна купила... А найменша царівна... Назустріч їй заплакана жінка... Пішла царівна далі, бачить... Тоді зустріла босу сирітку... Повернулася царівна... Послав цар слуг подивитися... Сказали цареві слуги...

Номер слайду 16

Вправа «Мікрофон»- З якою казкою ознайомилися?- Хто її автор?- Назвіть героїв цієї казки.- Яке серце ми називаємо золотим?- Що уславлюється у цій казці?

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Перечитайте вдома казку (с.35), перекажіть її батькам, бабусі чи дідусю або молодшим братикам чи сестричкам, зважаючи на слова-маркери.

Номер слайду 18

Дякую за чудову роботу!Молодці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сичова Олена
    дуже дякую! те, що треба!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коваленко Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
4956
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку