Презентація "Змінювання дієслів минулого часу"

Про матеріал
Презентація допоможе вчителям у проведенні уроків з української мови ( дистанційне навчання)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКА МОВАЗМІНЮВАННЯ ДІЄСЛІВ МИНУЛОГО ЧАСУЗА ЧИСЛАМИ Й РОДАМИ( В ОДНИНІ )

Номер слайду 2

Дзвоник всім нам дав наказ –До роботи швидше, клас!Попрацюємо старанно,Щоб сказати у кінці. Що у нашім дружнім класі,Діти, просто, молодці!

Номер слайду 3

Відкрийте зошити, запишіть число, класна робота і каліграфічну хвилинку. Щ Щщ ща щт щастя. Найбільше щастя в житті – здоров’я. Завдання:1. Пояснити зміст прислів’я. 2. Зробити звуко – буквений аналіз слова щастя.3. Дібрати спільнокореневі слова до слова життя.

Номер слайду 4

1. Дієслово – це…А. самостійна частина мови, що називає предмет;Б. самостійна частина мови, що вказує на дію чи стан;В. частина мови, що називає ознаку предмета.2. У реченні дієслово найчастіше є: А. підметом;Б. присудком;В. другорядним членом речення.3. Початковою формою дієслова є: А. неозначена форма дієслова;Б. минулий час;В. теперішній час.4. Неозначена форма дієслова відповідає на питання: А. що робив?Б. що роблять;В. що робити?

Номер слайду 5

5. Дієслова змінюються за: А. часами та числами;Б. відмінками;В. тільки за числами.6. Теперішній час вказує на дію, яка... А. відбулася до моменту розповіді;Б. відбувається у момент розповіді;В. відбулася після розповіді.7. Виберіть рядок, в якому всі слова вжиті в минулому часі. А. грається, читав;Б. співатиме, навчається;В. каталася, розповідав.8. Виберіть рядок, в якому дієслова вжиті тільки в однині. А. вірить, любить, жаліє;Б. пливуть, кричать, співають;В. радіють, виходить, квітує.

Номер слайду 6

Поставити подані дієслова в усіх формах минулого часу. Використовуй займенники він, вона, воно, вони. Світити -Ходити -Віяти -Носити -

Номер слайду 7

ЗАПАМ’ЯТАЙ!!! Дієслова минулого часу змінюються за числами: читав – читали, а в однині – за родами: читав, читала, читало. Можуть означати завершену дію ( прочитав) або незавершену дію ( читав).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ВІДРЕДАГУЙ ТЕКСТ ( Прийти) весна. ( Настати) теплі дні. Сонечко ніжно ( при-гріти) землю. У лісі ( цвісти) кон- валії. Вітер тихо ( повівати) теплом.

Номер слайду 11

РОБОТА З ПІДРУЧНИКОМДослідити правило с. 1082. Вправа 257 Прочитай текст. Перекажи, використовуючи дієслова. Випиши підкреслені іменники з дієсловами за зразком. Запиши виписані іменники з дієсловами у формі минулого часу за зразком. Вправа 258. Розглянь малюнок до тексту вправи 257. Склади зв’язну розповідь ( шість речень) за змістом малюнка, використовуючи дієслова в минулому часі. Запиши, підкресли дієслова.

Номер слайду 12

Прочитай вірш. Спиши. Підкресли дієслова. Укажи час, число та рід ( в однині)Ось і сонце! Ніч розтала,Стоми ніби й не було,Хмара барвами заграла,Вся природа заспівала,Все всміхнулось, розцвіло. Олександр Олесь

Номер слайду 13

- Дієслово – це ....- Дієслова змінюються за ....- Дієслова змінюються за родами в ....- Дієслова минулого часу можуть означати…. Гра «Незакінчене речення»

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УРОК!!!

pptx
Додано
3 квітня 2022
Переглядів
4170
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку