Презентація "Змочування"

Про матеріал
Презентація містить 18 слайдів. В ній описано явище змочування і незмочуванняв живій природі та техніці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Явища змочування і незмочування в живій природі і техніці.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Пір’я і пух водоплаваючих птахів завжди щільно змащені жиром, який виділяється особливими залозами, що пояснює їхню незмочуваність.

Номер слайду 4

Ефект лотоса Лотос – одна з прекрасних водних рослин на нашій планеті. Його квітки не тільки дивовижно красиві, але і чисті, навіть якщо вода навколо каламутна і брудна. Листя і квітки не змочуються водою, тому краплі води скочуються з них, як кульки ртуті,змиваючи весь бруд.

Номер слайду 5

Воскоподібний наліт на листках перешкоджає потраплянню вологи в мікроканали, які виконують роль дихальних шляхів рослини.

Номер слайду 6

Таку ж водонепроникну функцію виконує воскоподібний наліт у солом’яної покрівлі, копиці сіна.

Номер слайду 7

Використання одягу, який не змочується рідиною

Номер слайду 8

У сучасній українській кухні багато страв готують з грибів. А чи знаєте ви, що деякі гриби необхідно замочувати в воді пластинчасті: наприклад – лисички, сироїжки, опеньки, печериці. Це роблять тому, що ці гриби не змочувані. Але є види грибів, які ні в якому разі неможна замочувати на довгий час, до таких відносяться – губчасті білий, бабка, маслята.

Номер слайду 9

Поверхні під клеєння шпалерами чи фарбування з допомогою дощечки з губкою змочуються і загладжуються. Ця нескладна операція усуває всілякі дефекти, що виникають при витягуванні штукатурки, робить поверхню рівною і глянцевою. Змочування в будівельній справі

Номер слайду 10

Явище змочування при фарбуванні

Номер слайду 11

При нанесенні рідкого клею на поверхню обов`язковою умовою доброго склеювання є повне змочування поверхні. Для поліпшення змочування слід знижувати в`язкість клею, підвищувати його температуру і ретельно очищати поверхню від пилу й інших забруднень. Змочування при клеєнні

Номер слайду 12

Пайка контакту В результаті припій переходить в рідкий стан і змочує поверхні деталей. Після цього нагрів припиняється і припій переходить в твердий стан утворюючи з’єднання. Елементи деталей і припій приводяться в дотик і нагріваються до температури вище температури плавлення припою, але нижче температури плавлення деталей, які спаюють.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Флотаційний цех на збагачувальній фабриці Явище змочування широко застосовується у флотаційних процесах (збагачення руд цінною породою).

Номер слайду 15

Використовуючи явище змочування, збагачують природну руду. Суть збагачення полягає в тому, щоб, видаливши порожню породу, збільшити зміст корисної копалини. Роздроблену в дрібний порошок руду збовтують у воді, в яку додають невелику кількість рідини, наприклад масло. Рідина змочує корисну складову руди і не змочує порожню породу. Якщо рідина розчинна у воді, то, вдуваючи в цю суміш повітря, можна відділити обидві складові. Покриті плівкою шматочки корисної складової руди прилипатимуть до бульбашок повітря і разом з ними підійматимуться вгору. Порожня порода осідатиме на дно.

Номер слайду 16

Явище змочування доводиться враховувати під час конструювання космічних апаратів. У стані невагомості змочувальна рідина розпливається по стінках посудини, у якій вона знаходиться, а незмочувальна збирається великою краплею всередині посудини. Тому матеріали стінок і форму паливних баків доводиться враховувати так, щоб паливо утримувалося біля отворів, через які відбувається його перекачування до двигунів. Конструювання космічних апаратів

Номер слайду 17

Вагому роль у явищі змочування відіграє й структура поверхні. Шорохуватий, горбистий або пористий рельєф може поліпшити змочування

Номер слайду 18

Висновок Явище змочування і незмочування широко використовується в природі, побуті, техніці.

ppt
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
Розділ 4. ВЛАСТИВОСТІ ГАЗІВ, РІДИН, ТВЕРДИХ ТІЛ
Додано
10 червня 2021
Переглядів
1626
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку