У сучасній українській кухні багато страв готують з грибів. А чи знаєте ви, що деякі гриби необхідно замочувати в воді пластинчасті: наприклад – лисички, сироїжки, опеньки, печериці. Це роблять тому, що ці гриби не змочувані. Але є види грибів, які ні в якому разі неможна замочувати на довгий час, до таких відносяться – губчасті білий, бабка, маслята.
Пайка контакту В результаті припій переходить в рідкий стан і змочує поверхні деталей. Після цього нагрів припиняється і припій переходить в твердий стан утворюючи з’єднання. Елементи деталей і припій приводяться в дотик і нагріваються до температури вище температури плавлення припою, але нижче температури плавлення деталей, які спаюють.
Використовуючи явище змочування, збагачують природну руду. Суть збагачення полягає в тому, щоб, видаливши порожню породу, збільшити зміст корисної копалини. Роздроблену в дрібний порошок руду збовтують у воді, в яку додають невелику кількість рідини, наприклад масло. Рідина змочує корисну складову руди і не змочує порожню породу. Якщо рідина розчинна у воді, то, вдуваючи в цю суміш повітря, можна відділити обидві складові. Покриті плівкою шматочки корисної складової руди прилипатимуть до бульбашок повітря і разом з ними підійматимуться вгору. Порожня порода осідатиме на дно.
Явище змочування доводиться враховувати під час конструювання космічних апаратів. У стані невагомості змочувальна рідина розпливається по стінках посудини, у якій вона знаходиться, а незмочувальна збирається великою краплею всередині посудини. Тому матеріали стінок і форму паливних баків доводиться враховувати так, щоб паливо утримувалося біля отворів, через які відбувається його перекачування до двигунів. Конструювання космічних апаратів