Презентація "Значення води і водних розчинів у природі та житті людини"

Про матеріал
Вода - важливий елемент життя. Без неї не було б людей, тварин, рослин. Навіть мікроскопічні бактерії просто не виживуть без цієї дивовижної рідини. Але добре, що води на планеті більш, ніж достатньо. Один тільки Тихий океан - більше всіх, разом узятих материків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення води і водних розчинів у природі та житті людини. Кислотні дощі. Проблема чистої води. Охорона водойм від забруднення. Очищення води на водоочисних станціях та в домашніх умовах.

Номер слайду 2

Чому річкова, кринична й тала вода мають різні смаки? Яка з них найбільш чиста з хімічної точки зору? 5

Номер слайду 3

Номер слайду 4

НАЙВАЖЛИВІШЕ!!!! Вода вкриває 71% поверхні нашої планети. Близько 97 % загальної кількості води перебуває в морях і океанах. Вміст води в тілі людини становить 68 %, а деякі медузи майже цілком складаються з води. Речовини, що поглинають вологу з повітря, називають гігроскопічними. Вода в природі

Номер слайду 5

Фізичні властивості води H2O рідина без кольору без смаку без запаху t плавлення=0оС t кипіння=100оС ρ( H2O)=1000 кг/м3 = 1г/см3 або 1г/мл при +4оС ρ( льоду) = 0,917 г/см3

Номер слайду 6

Що забруднює воду???

Номер слайду 7

Міста-гіганти

Номер слайду 8

Фабрики

Номер слайду 9

Сточні води від заводів

Номер слайду 10

Танкери

Номер слайду 11

Забруднення вод світового океану https://www.youtube.com/watch?v=0dsruaUGaFA

Номер слайду 12

Способи очищення води в домашніх умовах

Номер слайду 13

1 спосіб Кип’ятіння Під впливом високої температури відбувається стерилізація води, в якій знищується багато видів небезпечних бактерій, вірусів і збудників паразитарних захворювань. Крім того, кип'ячена вода стає м'якшою, в ній зменшується кількість вільного хлору і небезпечних для здоров'я елементів і сполук. Однак отримати подібний ефект можна, дотримуючись двох умов: 1. Кип'ятити воду слід не менше 15 хвилин. 2. Ємність, в якій кип'ятиться вода, не можна накривати кришкою.

Номер слайду 14

2 спосіб Відстоювання Даний метод очищення води передбачає відстоювання водопровідної води протягом 8 - 12 годин (саме стільки часу необхідно для випаровування хлору та інших летючих домішок). Для прискорення процесу випаровування шкідливих речовин рекомендується періодично помішувати воду. Але врахуйте, що у відстояній воді зберігаються солі важких металів, які осідають на дні, тому за годину-півтори до закінчення очищення не рекомендується перемішувати воду. Щоб на виході отримати воду, очищену від важких металів, рекомендується акуратно перелити 2/3 рідини в іншу тару: зробити це необхідно так, щоб осад залишився на дні.

Номер слайду 15

3 спосіб Заморожування води Заморожування - це простий і ефективний метод, що дозволяє не тільки очистити воду від солей та інших шкідливих сполук, а й підвищити її якість, збагативши киснем. Користь талої води: виведення з організму холестерину і солей, зміцнення імунітету і підвищення опірності організму до різних захворювань, зниження ризику розвитку алергії, омолодження організму.

Номер слайду 16

Як отримати талу воду 1. Пластиковий контейнер (не пластикову пляшку) або спеціальний пластиковий пакет для заморозки не до країв наповніть водою, пам'ятаючи про те, що при заморожуванні вода розширюється. З цієї ж причини не можна використовувати скляну тару, яка може лопнути під тиском замерзлої води. 2. Помістіть ємність з водою в морозильну камеру до тих пір, поки 2/3 її не замерзнуть. 3. Злийте з ємності воду, що не заморозилась, бо саме в ній містяться солі, які й гальмують процес заморожування. 4. Лід, який залишився, розморозьте - це і є корисна тала вода. Рекомендується випивати близько 1,5 - 2 л талої води в день.

Номер слайду 17

4 спосіб Очищення води активованим вугіллям Активоване вугілля - бюджетний, але при цьому ефективний засіб для очищення води, що абсорбує різні шкідливі домішки і неприємні запахи. Саме вугільними фільтрами оснащені побутові фільтри для очищення води. Для виготовлення вугільного фільтру знадобиться: активоване вугілля (50 таблеток), марля (або широкий бинт), вата, скляна банка (1л), пластикова пляшка (1,5 л) з-під води. Виготовлення тришарового фільтру: 1. Відрізаємо дно пластикової пляшки і вставляємо її шийкою вниз в банку. Відрізаємо шматок марлі (20*20 см), в який загортаємо вату - це і є перший шар фільтра. 2. Другий шар складається з подрібнених таблеток активованого вугілля, який ми загортаємо у вату. 3. Третій шар ідентичний першому. Фільтр готовий. При цьому важливо, щоб фільтруючі шари прилягали щільно один до одного, тоді вода буде очищатися не лише від шкідливих домішок і запахів, а також від механічних частинок і іржі. Якщо ж ні часу, ні бажання займатися виготовленням вугільного фільтра у вас немає, існує полегшений варіант очищення води: Активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на літр води міститься в марлевий мішечок. Зав'язаний мішечок опускається в ємність з водою на 6 - 8 годин.

Номер слайду 18

5 спосіб Очищення води сріблом Очистити воду сріблом просто - досить помістити будь-який виріб зі срібла в ємність з водою на 8 - 10 годин. Срібло не тільки знезаражує воду. Цей метал сприятливо впливає на імунітет, поліпшує стан шкіри і волосся, прискорює обмінні процеси, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Цей спосіб очищення води від бактерій, вірусів, хлорки та інших шкідливих речовин практикували багато поколінь наших предків. Важливо. Не використовуйте для очищення води колоїдне (або рідке) срібло. Воно, накопичуючись в організмі, провокує отруєння і може привести до розвитку важкого захворювання під назвою аргироз, для якого характерне потемніння шкіри, яка набуває темнувато-сірого відтінку.

Номер слайду 19

6 спосіб Очищення води кремнієм Процедура очищення води кремнієм проста, але в той же час ефективна. Знадобиться камінь вагою 5 - 10 г, придбати який можна в аптеці: 1. Промийте кремній під теплою проточною водою. 2. Помістіть камінь в скляну ємність з холодною проточною водою (5 г кремнію використовуйте для очищення 1 л води). 3. Ємність накрийте марлею, складеною в два шари. 4. Залиште воду настоюватися на 3 дні: важливо, щоб на ємність з водою не падали прямі сонячні промені, але й не рекомендується тримати рідину в темному місці. 5. Після закінчення трьох днів акуратно перелийте воду в іншу ємність, залишивши на дні третину відстояної води, оскільки цей осад містить солі і домішки важких металів. Камінь після кожного застосування необхідно ретельно промивати і регулярно очищати щіткою. Очищена за допомогою кремнію вода сприятливо впливає на імунну та кровоносну системи, а також має омолоджуючий ефект. Для очищення води рекомендується використовувати кремній світлого кольору.

Номер слайду 20

7 спосіб Очищення води шунгітом Ще один камінь, застосовуваний для очищення води, - це шунгіт. Цей мінерал притягує і абсорбує сполуки хлору, фенолу і ацетону, видаляє з води шкідливі бактерії і мікроорганізми, що позитивно позначається на роботі всього організму. Для очищення літра води знадобиться 100 г шунгита: 1. Ретельно промийте камінь. 2. Помістіть шунгіт в ємність з водою кімнатної температури і залиште настоюватися на 3 дні: закривати ємність не потрібно (можна накрити її марлею). 3. Спочатку вода придбає чорний відтінок, але поступово стане прозорою, а чорна мінеральний пил осяде на дно. 4. Вже через годину настоювання вода буде очищена від бактерій і нітратів, а через три доби придбає цілющі властивості. 5. Злийте настояну воду, залишивши на дні близько 3 см води. Після кожного застосування камінь слід ретельно мити, раз на місяць чистити із застосуванням щітки, а раз на півроку - міняти на новий. На відміну від кремнієвої, у води, очищеної за допомогою шунгіта, є протипоказання: схильність до тромбоутворення, онкологічні захворювання та схильність до їх розвитку, підвищена кислотність, хвороби в стадії загострення.

Номер слайду 21

Народні засоби для очищення води Вода, очищена гронами горобини, смачна і приємна на запах. До речі, застосування горобини за ефективністю деякі експерти ставлять в один ряд з очищенням води сріблом або активованим вугіллям. Для очищення води просто опустіть ретельно вимите гроно стиглої горобини в ємність з водою. Природні антибіотики, на які багата ця рослина, за 3 години знищать бактерії не гірше за хлор. Замість грон горобини для очищення води можна застосовувати лушпиння від цибулі, листя черемхи і гілки ялівцю, але тоді, щоб очиститися, вода повинна настоюватися не менше 12 годин. Важливо. Для посилення очисного ефекту рекомендується після настоювання проціджувати воду.

Номер слайду 22

Випиваючи велику кількість води, ви шкодите своєму здоров'ю і ризикуєте придбати серйозну хворобу. Наслідком споживання великої кількості води, а також продуктів з низьким вмістом натрію може стати розвиток гіпонатріємії. Фахівці стверджують, що занадто багато рідини призводить до дисбалансу електролітів в організмі людини. Клітини тіла насичують споживану нами воду і розбухають. Це несе величезний ризик для нашого головного мозку і навіть може призвести до набряку. Тому так зване "правило 8 склянок на день" не завжди працює на користь нам і нашому організму. Гіпонатріемія нерідко зустрічається у спортсменів-легкоатлетів, якщо у них є якісь проблеми з печінкою, нирками чи серцем. На великих бігових дистанціях у них виникає спокуса потягувати воду з трубочки. Але випита вода може призвести до набряку клітин, викликати нудоту, блювоту, судоми і навіть спровокувати смертельний результат. Іншими словами, велику кількість води може собі дозволити тільки абсолютно здорова людина.

Номер слайду 23

Кислотні дощі https://www.youtube.com/watch?v=urJZkYxTeLY

Номер слайду 24

11 цікавих фактів про воду https://www.youtube.com/watch?v=Y_7pzk9vXeA

Номер слайду 25

Що трапиться, якщо не пити воду https://www.youtube.com/watch?v=dK6Zg-0YAPE

Номер слайду 26

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Шатовський Валентин Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Новик Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чоп Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Єнікеєва Тетяна Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Дерев'янко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Козакова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
ppt
Додано
14 серпня 2020
Переглядів
19865
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку