Презентація Значення звичок і навичок для здоров’я 7 клас

Про матеріал

до підручника Основи здоров'я. 7 клас. І. Д. Бех, Т. В. Воронцова,В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. ,2020

Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 2. Значення звичок і навичок для здоров’я. Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я

Номер слайду 2

Звички і спосіб життя. Спосіб життя людини — це сукупність її звичок. Звички полегшують наше життя і привносять у нього елемент стабільності. Уяви, як складно було б щоранку заново вчитися чистити зуби. Звички корисні (здорові). Вони сприяють підвищенню самооцінки, поліпшенню стосунків, зміцненню імунітету. Звички шкідливі (нездорові). Це ті, що загрожують здоров’ю і знижують резерви благополуччя.

Номер слайду 3

Унікальність людського життя. Об’єднайтесь у дві групи. Складіть хіт-парад звичок. Група 1: десятка найкорисніших звичок (робити зарядку, завжди вітатися...). Група 2: десятка найшкідливіших звичок (курити, пізно лягати спати, переїдати...).2. Презентуйте свої розробки, пояснюючи, як кожна звичка впливає на здоров’я.

Номер слайду 4

Як формуються звички. Більшість звичок формується несвідомо — зазвичай у процесі наслідування дорослих, однолітків, літературних персонажів, героїв фільмів. Деякі наші звички формуються свідомо (мал. 6). У такому разі ми спочатку отримуємо певні знання (наприклад, як правильно чистити зуби). Потім тренуємося застосовувати ці знання на практиці — формуємо уміння. Повторюючи багато разів, доводимо наше уміння до автоматизму, коли вже не треба замислюватися, що і як ми робимо. Так формується навичка. Науковці визначили час, необхідний для оволодіння певними уміннями, навичками і формування звички:уміння формується за 5-9 повторів;для формування навички потрібні щоденні тренування протягом 5-9 днів;звичка формується приблизно за три місяці.

Номер слайду 5

Як формуються звички. Звичка — це вершина піраміди, коли ми вже не замислюємося, чому щось робимо. Ми це робимо тому, що звикли.

Номер слайду 6

Як змінити небажану звичку. Змінити звичку нелегко. Це тому, що вона міцно закріплена у підсвідомості. За відповідних обставин мозок автоматично «вмикає» звичний спосіб поведінки, який ще називають поведінковим стереотипом. Особливо складно позбутися звичок, що спричиняють залежність, наприклад вживання тютюну, алкоголю, наркотиків.фізична залежність (за якої організм уже не може обійтися без цих речовин)психологічна залежність стан, що супроводжується постійно зростаючим відчуттям дискомфорту в разі припинення надходжень наркотичної речовини в організм.

Номер слайду 7

Як змінити небажану звичкубайка Езопа «Жабки»

Номер слайду 8

Як змінити небажану звичку• Чому жабка не захотіла перебратись у комфортніше і безпечніше місце?• Кого вона нагадує своєю поведінкою?

Номер слайду 9

Як змінити небажану звичку. Змінити звичку нелегко, але можливо. Для цього треба: Усвідомити, яку звичку хочеш змінити.2. Психологічно налаштуватися на зміни.3. Скласти план змін.4. Наполегливо відпрацьовувати необхідні уміння.5. Заохочувати себе за досягнуті успіхи.

Номер слайду 10

Як змінити небажану звичку. Психологічно налаштуватися на зміни тобі допоможе така вправа: Сядь зручно. Заплющ очі й уяви перед собою білий екран. Висвітли на цьому екрані зображення того, що ти звик робити. У правому нижньому кутку екрана в маленькому віконці висвітли те, на що хочеш змінити свою звичку. Потім різко збільш маленьке зображення на цілий екран і одночасно накажи собі: «Змінись!»Тричі повтори вправу. Виконуй її вранці, вдень і ввечері. Пам’ятай, що звичка формується приблизно за три місяці, тому протягом цього часу твердо тримайся визначеного курсу.

Номер слайду 11

Навички, сприятливі для здоров’я. На уроках здоров’я ти отримуєш знання і відпрацьовуєш важливі уміння та навички, які згодом перетворюються на корисні звички. Це, зокрема, навички особистої гігієни, безпечної поведінки на дорогах, користування побутовими приладами тощо. Однак найважливішими для твого здоров’я є інші навички (табл. 1). Їх іще називають м’якими навичками (від англ. soft skills), життєвими навичками (від англ. life skills) або навичками XXI століття. Адже сучасний світ є надзвичайно мінливим, нові виклики виникають мало не щодня. Тому нині дуже цінується здатність швидко адаптуватися до змін і бути стійким у складних життєвих обставинах.

Номер слайду 12

Навички, сприятливі для здоров’я. Таблиця 1 Життєві навички, сприятливі для здоров’я. Навички, що сприяють соціальному благополуччю. Навички ефективного спілкування:активне слуханняуміння чітко висловлювати свою думкууміння відкрито висловлювати свої почуття, без тривоги і звинуваченьволодіння мовою тілаадекватна реакція на критикупрохання про послугу, допомогу. Навички співпереживання:здатність розуміти почуття і проблеми інших людейуміння висловити це розумінняуміння надати підтримку і допомогупротидія дискримінаціїНавички розв’язання конфліктів:здатність розрізняти конфлікти поглядів і конфлікти інтересівуміння розв’язувати конфлікти поглядів на основі толерантностіуміння розв’язувати конфлікти інтересів за допомогою конструктивних переговорів. Навички поведінки в умовах тиску, погроз, дискримінації:навички упевненої поведінкиуміння обстоювати свою позицію і відмовлятися від небезпечних пропозиційпротидія дискримінації

Номер слайду 13

Навички, сприятливі для здоров’я. Таблиця 1 Життєві навички, сприятливі для здоров’я. Навички, що сприяють психічному благополуччю. Самоусвідомлення і самооцінка:здатність усвідомити свою унікальністьпозитивне ставлення до себе, інших людей і життєвих перспективадекватна самооцінка: здатність реально оцінювати свої здібності і можливості, адекватно сприймати оцінки інших людейусвідомлення своїх прав, потреб, цінностей і пріоритетівпостановка життєвої метиІнтелектуальні навички. Аналіз проблем і прийняття рішень:уміння визначити суть проблеми і причини її виникненняздатність сформулювати щонайменше три варіанти розв’язання проблемиуміння передбачити наслідки кожного варіанта для себе та інших людейуміння оцінити реалістичність кожного варіанта з урахуванням своїх можливостей і життєвих обставинздатність обрати оптимальне рішення

Номер слайду 14

Навички, сприятливі для здоров’я. Таблиця 1 Життєві навички, сприятливі для здоров’я. Навички, що сприяють психічному благополуччю. Навички розв’язання конфліктів:здатність розрізняти конфлікти поглядів і конфлікти інтересівуміння розв’язувати конфлікти поглядів на основі толерантностіуміння розв’язувати конфлікти інтересів за допомогою конструктивних переговорів. Навички поведінки в умовах тиску, погроз, дискримінації:навички упевненої поведінкиуміння обстоювати свою позицію і відмовлятися від небезпечних пропозиційпротидія дискримінаціїЕмоційно-вольові навички

Номер слайду 15

Навички, сприятливі для здоров’я. За допомогою таблиці 1 назвіть життєві навички, які сприяють емоційному, інтелектуальному і соціальному благополуччю. Проаналізуйте, які сприятливі для здоров’я навички вам вдалося перетворити на свої звички.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Опрацюйте § 2. Значення звичок і навичок для здоров’я2. Робота у зошиті:  Запишіть етапи формування звички та намалюйте мал. 6. Так формується звичка – ст.14 3. Виконати тест за посиланням

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Уколова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
12 вересня 2022
Переглядів
10988
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку