Презентація "Золоті руки"

Про матеріал
Матеріал презентації призначений для вивчення відповідної теми. Допомагає формувати поважне ставлення учнів до людей різних професій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

« Золоті руки » ( пам’ятники людям різних професій) Презентацію підготувала вчитель початкових класів Запорізької ЗШ № 54 Дєвочкіна С. В.

Номер слайду 2

Ліхтарник. Ліхтарник в Ужгороді – це пам’ятник дяді Колі, котрий понад 40 років працював запалювальником ліхтарів. На поясі - ліхтарик, на землі- сумка з газетами. Дядя Коля мав дві вищі освіти, через це його називали «ходячою енциклопедією». Автор – скульптор Михайло Колодко.

Номер слайду 3

Щасливий сажотрус. Бронзовий пам’ятник зроблений за образом Берталона Товти, що більше п’ятидесяти років чистив димарі мукачівцям. Місцеві та туристи вважають, що потерти ґудзик коминареві – на удачу, здійснення бажань. Пам`ятник встановлено 12 червня 2010р. Ще зажиття Б. Товта. Скульптор – Іван Бровді.

Номер слайду 4

Двірник. Унікальний пам’ятник ромам (циганам). Створений на честь тих людей, які підтримують чистоту в місті. Скульптура – символ того, що Мукачево насправді чисте місто. Автор роботи – народний скульптор Іван Бровді. Виготовили з бронзи в Києві. Висота досягає зросту дорослої людини.

Номер слайду 5

Сажотрус. Найвищий у Львові пам’ятник – сажотрусу, що оберігає міські легенди. Адже сидить він на димарі ресторану «Дім легенд». Це маленький бронзовий дідок, озброєний щітками. В руках тримає циліндр, у який всі охочі кидають монетки на вдачу. Автор скульптури – Володимир Цісарик.

Номер слайду 6

ЛистоношаЄдиний пам’ятник легендарному листоноші Федору Фекеті в закарпатському містечку Перечин. Листоноша пішки носив кореспонденцію та листи з Ужгорода, долаючи щодня близько 50 км. Виготовлена скульптура з бронзи. (2005р.)Листоноша в народному одязі, ступає з каменя на камінь через горний потік. Палиця була його незмінним атрибутом. Скульптор – Михайло Белень.

Номер слайду 7

Сантехнік. Скульптура виготовлена з бронзи та встановлена в м. Тернопіль у 2010 р. Зроблена у вигляді чоловіка в спецодязі, що вилазить із водопровідного люка, а в руках тримає розвідний ключ. Автор – тернопільський скульптор Дмитро Мулярчук.

Номер слайду 8

Сантехнік. У народі цього роботягу охрестили дядя Вася, а насправді – Михайло Потапов. Він лицар гайкового і розвідного ключа. У нього в роті є місце для сигарети.Існує прикмета : якщо дати чоловіку бажану цигарку, вдома не буде проблем із сантехнікою. Автор: бердянський художник і скульптор Микола Мироненко.

Номер слайду 9

Водопровідник. Скульптура Дяді Васі в Черкасах встановлена на честь 90-річчя КП «Черкасиводоканал». У картузі з ключами в руках вилізає по сходах із колодязя. Це збірний образ сантехніка, який подає воду і працює на водоканалі. Поруч зі скульптурою – металевий люк з написом: « Воду вам я подал». Скульптор – В. Дем’ян.

Номер слайду 10

Скрипаль. Встановлений у 2003 році на даху старовинного будинку у Харкові. Скульптура скрипаля уособлює в собі людей, наділених талантом. Скрипаль, вдягнений у класичний фрак, грає музику. Виготовлений з бронзи . Автор: скульптор Сейфаддін Гурбанов.

Номер слайду 11

Художник. Пам’ятник встановлено всесвітньо відомому художнику Ігнатію Рошковичу в Ужгороді.Ігнатій Рошкович розписував фресками численні храми Європи. На пам’ятник пішло трохи більше400кг бронзи. Скульптор: Михайло Колодко. Встановили 19 листопада 2012р.

Номер слайду 12

Кондитер. Пам’ятник встановили в м. Мукачево в 2011р. Виконаний з бронзи. Вага – 70кг. Для здійснення бажань необхідно потримати за вишеньку на торті. Автор – молодий скульптор зі Львова Степан Федорин.

Номер слайду 13

Лікар - ветеринар. На території Львівського національного університету ветеринарної медицини відкрили перший український пам'ятник у 2016р. Композиція має три основні елементи: кінь, як пацієнт, поруч ветеринар , який подає йому ліки в мисці. Це данина усім ветеринарам, які працювали у Львові в 1784 і готували лікарів – ветеринарів. Скульптор – Джуліан Савко.

pptx
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку