Презентація "Звертання, вставні слова. Узагальнення вивченого"

Про матеріал
Презентація "Звертання, вставні слова. Узагальнення вивченого" допоможе повторити, поглибити, узагальнити й систематизувати знання учнів про звертання, вставні слова; удосконалювати навички пунктуаційної грамотності учнів, вміння правильно інтонувати речення зі звертаннями, вставними словами; удосконалювати навички синтаксичного розбору простого речення; виховувати в учнів патріотичні почуття, любов до рідного слова. Урок присвячено 150-річчю з дня народження Лесі Українки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речення зі звертаннями, вставними словами. Узагальнення вивченого.

Номер слайду 2

Мета: повторити, поглибити, узагальнити й систематизувати знання учнів про звертання, вставні слова; удосконалювати навички пунктуаційної грамотності учнів, вміння правильно інтонувати речення зі звертаннями, вставними словами; удосконалювати навички синтаксичного розбору простого речення; виховувати в учнів патріотичні почуття, любов до рідного слова. Тип уроку: урок закріплення набутих знань.

Номер слайду 3

Випереджувальне завдання: групи «Дослідники» готували міні-проекти на теми: «Звертання і вставні слова у творах Лесі Українки», «Замовляння до Лесі», лист до Лесі Українки від імені сучасної молоді . Обладнання: мультимедійна презентація, відеоматеріали «Вставні слова», «Спіймай звертання», тексти.

Номер слайду 4

Епіграф До тебе, Україно, наша бездольная мати, струна моя перша озветься. Леся Українка

Номер слайду 5

Гра «Банк знань» Що називається звертанням? Яка основна функція звертання? Яке звертання називається поширеним, а яке – непоширеним? Розкажіть про розділові знаки, які вживаються при звертаннях. В формі якого відмінка вживаються звертання? Які слова називаються вставними? Наведіть приклади. Назвіть групи вставних слів з прикладами. Як вимовляються вставні слова? Як виділяється вставне слово в реченні? Яке речення називається ускладненим?

Номер слайду 6

Завдання-дослідження І група Замовляння до Лесі Де ти, Лесю? Де ти, жінко, вища своєї слави? Ловили тебе сліпі фотокамери, намагалися відтворити старанні пензлі художників, та лишили від тебе тільки тінь твою, силует твого земного буття. Безсмертна горлице української долі, простуджений соловейку душі, вічно клекотатимеш ти у завірюсі! У спогадах та листах ти – як сонце у хмарах. А де ж сам безжалісний гордий пломінь?

Номер слайду 7

Ім'я свого народу взяла ти своїм найменням. І пломінь твій у твоїм народі, геніальний поете наш, чистоголоса Мавко нашої суті, наша незламносте! Совісте наша! З'явися нам хоч одним помахом свого сивого крила! Знайдися нам бодай одним колосом із свого безмежного золотого лану!

Номер слайду 8

Завдання-дослідження  II група Дорога Лесю! Пишуть до вас учні 8-А класу. Минуло цілих 150 років від вашого народження, але слово ваше, безумовно, живе і досі. Ви – це світло української літератури, зоря незміряної величини. Нам дуже подобаються ваші вірші. Зрештою, усіма своїми творами ви вписали українську літературу до світового рівня.

Номер слайду 9

На жаль, ваш життєвий шлях виявився дуже тернистим та сповненим душевних мук і фізичного болю. Ви, Лесю, героїчна жінка, бо 30 років боролися з невиліковною хворобою і при цьому ще знаходили сили займатися творчістю, яка і сьогодні є актуальною не менше, ніж 100 років тому. Ми розкрили для себе не тільки вашу творчість, а й вашу людську сутність. Саме тому ваші твори стали нам доступнішими та зрозумілішими. Велике спасибі вам не тільки за вашу творчість, але й за ваше життя, подібне подвигу! З повагою до вас, вельмишановна Лесю, 8-А клас Старокостянтинівського ліцею ім. М. С. Рудяка.

Номер слайду 10

Завдання-дослідження III група  «До тебе, Україно, наша бездольная мати, струна моя перша озветься» «Спи ж ти, малесенький, пізній-бо час» «Фантазіє, богине легкокрила, ти світ злотистих мрій для нас одкрила» «Слово, моя ти єдиная зброє…» «Там, кажуть, з гір усю країну видно» «Кажуть, весь поміст у пеклі з добрих замірів зложився!» «Слово, чому ти не твердая криця…» (Леся Українка).

Номер слайду 11

«Розумне перо» Завдання: запишіть речення, виділіть звертання, поясніть розділові знаки Україно моя Україно я для тебе на світі живу. Встає Кобзарева зоря над тобою моя Україно Чом чом земле моя так люба ти мені? Тужу за вами солов′ї Вкраїни! Народе мій до тебе я ще верну… Дозволь мені мій вечоровий світе упасти зерном в рідній стороні.

Номер слайду 12

«Творче конструювання» Завдання: об’єднати кожну пару речень, щоб одне з них стало вставним Одного травневого дня до мене зателефонували з редакції. У той час я вже переїхав до Києва. Місяць рік годує. Так кажуть у народі. Макар Семенович був у піднесеному настрої. Діда звали Макаром Семеновичем.

Номер слайду 13

Гра «Детективне агенство» Завдання: визначте вставні слова і співзвучні з ними (розділові знаки опущено). Виписати речення зі вставними словами Може ще й не весна, а тільки відлига? Лелека може помститися людям за зруйноване гніздо. Твоїх листів нема та видно не було й любові. Було видно на вулиці як вдень. Чужа душа то кажуть темний ліс. Ці люди завжди кажуть правду.

Номер слайду 14

Гра «Витівки жартівника» Завдання: відредагуйте речення і запишіть правильний варіант. Здається, лебеді щось, напевно, збирають з рідної землі. Пісня, падай у серце, як зерно в ріллю. Мій друг, навіщо твої листи пахнуть трояндами? Калина, може, прикрасити будь-яку садибу. Здрастуй пташечка, маленько, звідкіля ти, звідкіля? Не шуми, ти луг і не гасніть, далі!

Номер слайду 15

Гра «Словесні будівельники» Складіть речення із поданими словами, щоб вони були: 1) звертанням; 2) підметом І група. Україна, рідна земля ІІ група. Рідна мова, пісня III група. Дніпро, лелека, калина Складіть два речення із словами видно, кажуть, може, щоб в одному реченні вони були вставним словом, а в другому – членом речення.

Номер слайду 16

Гра «Спіймай звертання»

Номер слайду 17

Вставні слова

Номер слайду 18

Кодовий диктант «Вставні слова» Завдання: визначити групу вставних слів. Записати номер коду поряд із словами. Код: 1 – впевненість 2 – невпевненість 3 – джерело повідомлення 4 – порядок викладу думок 5 – емоційне ставлення до висловленого 6 – ввічливі слова 7 – активізація уваги

Номер слайду 19

Код: 1 – впевненість 2 – невпевненість 3 – джерело повідомлення 4 – порядок викладу думок 5 – емоційне ставлення до висловленого, 6 – ввічливі слова 7 – активізація уваги

Номер слайду 20

Перевір себе І група: 2 6 2 2 2 6 5 ІІ група: 1 5 3 3 4 5 6 ІІІ група: 1 6 4 7 2 5 3

Номер слайду 21

Синтаксичний практикум I група Ти, мабуть, нічого не боїшся. II група Без сумніву, любов до України Леся винесла з дитинства. III група Україно, я для тебе на світі живу.

Номер слайду 22

«Мікрофон» Чи цікаво було на уроці? Яке завдання сподобалося найбільше? Над чим було важко працювати? Чи можемо обійтися без звертань? Вставних слів? Чому, на вашу думку, наш урок повґязаний саме із творчістю Лесі Українки?

Номер слайду 23

Побажання Діти! Не відкладайте добрих справ. …Служіть Землі, служіть Вітчизні! Коли нависнуть хмари грізні, Робіть усе, щоб день сіяв! Щоб не прийшла у світ пітьма, В якій майбутнього нема, Щоб не розверзлись небеса, Не впала атомна роса, Щоб світ не мерк, а розцвітав, Не відкладайте добрих справ.

Номер слайду 24

Домашнє завдання Обовґязкове Підготуватись до контрольної роботи з теми «Звертання, вставні слова». На вибір Підготувати вітальну листівку для Лесі Українки, використовуючи різні форми звертань. Скласти тестові завдання, використавши матеріал уроку.

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Федоріна Лілія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Деркач Тетяна Іванівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
7804
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку