Презентація "Звідки береться рослинна олія?

Про матеріал
Звідки береться рослинна олія? Мета: ознайомити дітей з історією створення соняшникової олії, зі способами її виготовлення; виховувати інтерес до пізнання природи. Слайд 2. Робота над загадками Відгадка: соняшник. Слайд 3. 1. Розгляд ілюстрації і бесіда - Подивіться на малюнок. Що на ньому зображено? 2. Розповідь про соняшник - Опишемо соняшник! Розкажіть, який він. (Велика квітка жовтого кольору, стебло довге, зеленого кольору, листя велике, зелене, а всередині чорне насіння). Слайд 4. Розгляд ілюстрацій і бесіда - Що видобувають з соняшника? (Соняшникову олію). - Що з нього готують? (Халву і козинаки). Слайд 5. 1. Розгляд ілюстрації 2. Розповідь про історію створення соняшникової олії - Жив колись Данило Бокарев. Ішов він якось і побачив гарну квітку з насінням всередині. Данило її зірвав і почав їсти насіння. Воно йому сподобалося, і він вигадав, як можна отримати з насіння олію. Данило насадив у себе в городі багато соняшників, наприкінці літа зрізав капелюшки і вибив із них насіння. Заздалегідь Данило змайстрував пристосування для отримання олії. Він узяв пень, збоку видовбав квадратну нішу. Унизу цієї ніші зробив гніздо, куди заклав висушене насіння. У гніздо вставив дерев’яний кілочок. За допомогою двох клинів, що забиваються молотком, циліндр у гнізді тиснув на насіння. По жолобу стікала густа світло-коричнева рідина з приємним запахом. Так Данило Бокарев винайшов спосіб отримання олії з насіння соняшника. Слайд 6. 1. Розгляд ілюстрацій 2. Розповідь про виготовлення соняшникової олії в наші дні - Насіння очищують від домішок апаратом – калібратором насіння. Потім проводять додаткове очищення: насіння сушать, руйнують шкірку насіння і відділяють її від ядра. Потім насіння подрібнюють, виходить мезга. Рослинну олію з мезги отримують віджимом. Перед віджимом мезгу прогрівають у жаровнях. Потім просмажену мезгу віджимають у шнекових маслопресах. Рослинну олію холодного віджиму отримують з мезги без прогріву. Після віджиму соняшникову олію відстоюють та фільтрують. !
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звідки береться рослинна олія? Презентацію підготувала Ахтимірова М. М., вчитель початкових класів Конотопського ліцею № 10

Номер слайду 2

Робота над загадками Золоте решето хатинок повне Стоїть пан на току в зеленому ковпаку,а під тим ковпаком – сімсот козаків Сімсот соколят на одній подушці сплять Стоїть дім, а в ньому – повно зерна Скільки чорних хаток, стільки білих паніматок - Стоїть палиця, на палиці – хатинка, а в тій хатинці повно людей

Номер слайду 3

Соняшник – “квітка сонця”. Він росте і дивиться на сонечко все літо, тому й назвали його сонячною квіткою, а до осені дозріває цілий кошик насіння. Соняшник так називається тому, що він протягом дня повертає свою голівку вслід за сонцем. Соняшник означає “під сонцем”. Уранці він дивиться на схід, де сонце встає, а ввечері – на захід, де сонце сідає. Сама квітка соняшника схожа на сонечко.

Номер слайду 4

Спочатку соняшник вирощували як декоративну рослину, потім навчилися видобувати з нього олію, яка так і називається – “соняшникова”. Ще з насіння соняшника готують халву і козинаки.

Номер слайду 5

Виробляти олію з соняшника вигадав Данило Бокарев. Він змайстрував пристосування для отримання олії

Номер слайду 6

Так виробляють соняшникову олію в наші дні

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
21 січня
Переглядів
182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку