Презентація "Звідки до нас хліб прийшов"

Про матеріал
Презентація до курсу за вибором "Наша славна Україна" для учнів 1 класу "Звідки до нас хліб прийшов"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звідки до нас хліб прийшов

Номер слайду 2

Ми не уявляємо нашого столу без запашного хліба. В нього вкладено багато клопіткої праці людей різних професій. Хлібина приходить довгий шлях з лану до наших домівок.

Номер слайду 3

Спочатку зерно пшениці саджають в землю

Номер слайду 4

Саджають зернятко спеціальними машинами сіялками

Номер слайду 5

Потім виростають ось такі колоски

Номер слайду 6

Потім колоски збирають спеціальними машинами комбайнами

Номер слайду 7

Вантажівки вивозять зерно на вітряк

Номер слайду 8

На вітряку зернятко перемелюють на борошно

Номер слайду 9

З борошна на хлібозаводі замішують тісто

Номер слайду 10

Із тіста на хлібозаводі випікають хліб

Номер слайду 11

Спеціальними вантажівками хліб перевозиться на полиці в магазини

Номер слайду 12

В магазині на поличці мі беремо хліб

Номер слайду 13

Українці, як землеробський народ із давніми традиціями, здавна використовували жито і пшеницю як головні харчові культури. Тому українці дуже шанували хліб. Хліб на столі вважався найбільшою святинею. Хліб-сіль, подані гостеві на вишитому рушнику, були й залишаються вищим проявом гостинності.

Номер слайду 14

З хлібом пов'язано безліч звичаїв і повір'їв, наприклад:хліб дозволялося різати тільки у висячому положенні і тільки в напрямку до себе. Якщо шматок хліба впав, його слід було підняти, поцілувати і знову покласти на стіл, бо викинути шматок вважалося святотатством. У цих звичаях виявився постійний острах голоду, який переслідував предків сучасних українців. Хліб є символом добробуту. Побажання «хліб та сіль» прикликає до родини багатство. Обіцянку, яку скріпили хлібом, не можна було порушити. Хлібинами обмінювались, укладаючи важливі торговельні або земельні угоди. Свати приносили до хати дівчини хлібину, а взамін, у разі згоди, отримували паляницю. 

Номер слайду 15

Виявляється, що запах хліба — один із найбагатших і складніших за своїм складом. Виникає він при взаємодії понад шістдесяти ароматичних елементів. З одного зернятка виходить близько двадцяти міліграмів борошна, і це означає, що для випікання одного буханця потрібно борошно від помелу приблизно 10 тисяч зерен.

Номер слайду 16

 У хліб вкладено багато праці. Є хліб – не бути голоду. Тому бережно ставтесь до хліба!