Презентація "Звідки наш організм бере енергію та будівельний матеріал"

Про матеріал
Презентація до теми Звідки наш організм бере енергію та будівельний матеріал з Пізнаємо природу для учнів 5 класу Підручник Біда
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звідки наш організм бере енергію та будівельний матеріал

Номер слайду 2

Перетворення речовин в організмі, починаючи з їхнього надходження і завершуючи виділенням непотрібних сполук, називають обміном речовин. Речовини надходять у наш організм з їжею. Поживні речовини - це речовини продуктів харчування, які для організму людини мають харчову та енергетичну цінність. До складу продуктів харчування входять такі речовини, як вуглеводи, білки, ліпіди (до яких належать жири), вітаміни, мінеральні солі та вода.

Номер слайду 3

У травній системі їжа, яка потрапляє в наш організм, подрібнюється, перемішується, а також переміщується вздовж травного каналу, як продукція на фабриці з цеху в цех. Травлення - це процеси механічного (наприклад, подрібнення їжі в роті зубами) і хімічного (за допомогою спеціальних речовин - ферментів) перетворення поживних речовин у травній системі. У травній системі на речовини їжі діють травні ферменти. У результаті складні речовини розщеплюються до простих, які ми можемо засвоїти. З травної системи вони переходять у кров або лімфу, щоб потрапити до кожної клітини нашого тіла. Травні ферменти - це білкові речовини, які пришвидшують перетворення речовин.

Номер слайду 4

Травна система людини складається з травного каналу (ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонка і товста кишки) та травних залоз (слинні, підшлункова, печінка і багато дрібних в шлунку та кишківнику). Залози виділяють ферменти та інші речовини, які потрібні для травлення їжі. У травному каналі їжа переміщується, перетравлюється, а утворені прості речовини всмоктуються у кров і лімфу. Важливе значення для травлення і взагалі стану здоров’я людини мають бактерії, що живуть у кишківнику.

Номер слайду 5

Орган травної системи. Будова. Функція. Ротова порожнина. Губи, щоки, піднебіння, язик, зуби (кількість їх у дорослих 32, молочні зуби у віці від 5 до 12 років замінюються на постійні)Їжа подрібнюється зубами, змочується слиною і починає перетравлюватись. Слинні залози. Три пари великих і дрібніУтворюють слину. Глотка. Лійкоподібна трубка завдовжки до 15 см. Ковтання грудки їжі, проходить повітря в трахею (орган дихальної системи)Стравохід. Циліндрична трубка завдовжки 22-30 см. Переміщує їжу в напрямку з ротової порожнини до шлунка. Шлунок. Має вигляд вигнутого мішка, містить залози, що виділяють різні складові шлункового соку. Переміщення та перетравлення їжі; виділяється кислота, що знешкоджує шкідливі мікроорганізми в їжіПечінка. Травна залоза, що складається з двох неоднакових часток масою до 2 кг. Утворює жовч для кращого травлення; в ній відкладаються про запас вуглеводи; є своєрідним фільтром організму, що знешкоджує шкідливі речовини. Підшлункова залоза. Велика залоза, протока якої відкривається в початковий відділ тонкого кишківника. Утворює травні ферменти, які надходять у тонкий кишківник

Номер слайду 6

Тонка кишка. Має три відділи: у перший впадають протоки печінки і підшлункової залози; на внутрішній стороні має ворсинки, що збільшують площу для всмоктування речовин у кров і лімфу; довжина до 6 м. Завершує перетравлення їжі; поживні речовини звідси потрапляють у кров і лімфу, які розносять їх по всьому організму. Товста кишка. Має три відділи, на внутрішній стороні є складки; довжина до 2 м; тут живе найбільша кількість мікроорганізмів - наших корисних співжителів. Тут повертається вода в організм, формуються калові маси

Номер слайду 7

Д/З опрацювати параграф 53

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
22 березня 2023
Переглядів
2334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку