ПрезентаціяВимова та правопис префіксівз-(зі-,с-),роз-(розі-), без-

Про матеріал
Дана презентація для уроку української мови 5 НУШ за підручником О.Авраменка 2022
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вимова та правопис префіксівз-(зі-,с-),роз-(розі-), без-Склад. Основні правила переносу НУШ

Номер слайду 2

Очікувані результати навчання:удосконалює вимову звуків відповідно до правил орфоепії; читає слова уголос із дотриманням норм орфоепії; визначає в слові орфограми, обґрунтовує написання слів, записує правильно слова з вивченими орфограмами;обмінюється думками на тему, пов`язану із ціннісними орієнтирами.. Сьогодні на уроці

Номер слайду 3

ПРИГАДАЙ!Що таке префікс? писати — списати казати — сказати тиснути — стиснути робити — зробитибити — збити шити — зшити

Номер слайду 4

ЗАПАМ`ЯТАЙ !Префікс с- пишемо перед к, п, т, ф, х (кафе «Птах»): сказати, спитати, стиснути, сформувати, схилити. Префікс з- пишемо перед рештою букв: зцідити, зшити, зорати. Префікси роз-, без-,через- завжди пишемо з буквою з: розчесати, безкоштовно, черезплічник. Перед сполученням букв пишемо префікси зі-, розі-: зігріти, зіпсувати, зів’яла ([з′івйала]); розіграти, розіслати. Перед глухим приголосним префікси роз-, без-, через- можна вимовляти по-різному: і [розкис], і [роскис]; і [беизпека], і [беиспека].

Номер слайду 5

ОРФОГРАМА правопис префіксів з-, с-, роз-, без-, через Уставте пропущені букви з та с і прокоментуйте свій вибір . ..палах, ..чіплювач, бе..хатній, ро..цінки, ..прожогу, ..середини, ..чавити, ро..тлумачити, бе..країй, ..точити, ..чеплення, не..кінченний, ..хрещений, ро..чин, ..формувати, ..шиток, ..кинути, бе..прав’я.

Номер слайду 6

Подумай!Випишіть слова з пропущеною буквою з. ..сох, ..цідив, ..шити, не..проста, ..фотографувати, ро..сіл, ..тягнення, бе..чесність, ..цілено, ..провокувати, ..коритися, ..чистив, ..цілити, ..хитрувати, не..численний, ..підлоба. З останніх букв виписаних слів складіть псевдонім відомого українського письменника.

Номер слайду 7

ПЕРЕВІР !зсох,зцідив, зшити, розсіл, безчесність, зцілено,зчистив, зцілити, незчисленний.

Номер слайду 8

Робота з текстом. Прочитайте текст і виконайте завдання. Мандрують байки світом, п..р..ходять від народу до народу, і хоча було ..кладено байку дві з половиною тисячі років тому, але вона живе серед нас і сьогодні. Невмирущими виявилися майже всі Езопові байки. Вони п..р..ходять від покоління до покоління, звучать різними мовами, але ..берігають свою викривальну й повчальну силу. Ми й досі не знаємо, чи й справді Езоп був автором усіх тих байок, які йому пр..писують. Але він перший байкар, ім’я якого нам відоме. Напевно, байки ..творювали й до цього, ..творював їх народ, який був першим байкарем, ще давнішим за Езопа (А. Білецький). Уставте пропущені букви з, с та е, и.

Номер слайду 9

ПЕРЕКАЖИ !. Прочитай двічі подану байку, потім перекажи її близько до тексту (письмово). ЛИСИЦЯ Й ВИНОГРАД Молода лисиця побачила, що з виноградної лози (з,с)висають грона. Вона захотіла дістати їх, але не (з,с)могла. Лисиця відійшла й (з,с)казала сама до себе: «Вони кислі!» Так і в людей буває. Коли хто неспроможний досягти чогось, посилається на обставини (Езоп).

Номер слайду 10

Дискусія в класі. Коли хто неспроможний досягти чогось, посилається на обставини (Езоп).

Номер слайду 11

ТЕСТИ 1. Префікс з- треба писати на місці пропуску в усіх словах рядка. А ..житися, ..чавити, ..твердження. Б ..жувати, ..шерхнути, ..повістити. В ..цідити, ..літати, ..фокусувати. Г ..сипати, ..цілення, ..чесати2. Префікс с- треба писати на місці пропуску в усіх словах рядка. А ..трус, ..хрещений, ..шивач. Б ..початку, ..казати, ..тиснути. В ..темніти, ..хованка, ..вечора. Г ..хвально, ..хитрити, ..сипати3. Літеру с треба писати на місці пропуску в усіх словах рядка. А ..хибити, не..проста, ..краєчку. Б ..палахнути, ..хиляти, ро..тин. В ..погорда, не..терпно, ..жати. Г ..пекти, ..тяжка, бе..коштовно

Номер слайду 12

Культура слова неправильно правильно бувша назва колишня назвазробити наступним чином зробити таким чином стати в нагоді стати в пригоді

Номер слайду 13

Рефлексія. Гора звершень. Оберіть, де знаходитесь після вивчення теми. Вершинаякщо все зрозуміли і можете пояснити іншому. Схилякщо ви все зрозуміли, однак вам важко пояснити іншомуякщо нова тема здалася вам складною. Підніжжя.

Номер слайду 14

ст. 107 завдання А, Б. Підручник « Українська мова» О. Авраменко 2022 Домашнє завдання

pptx
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
3003
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку