Презентаційні матеріали для проведення заочної екскурсії літературно-меморіальним музеєм М. Булгакова

Про матеріал
Презентаційні матеріали для проведення заочної екскурсії літературно-меморіальним музеєм М. Булгакова в місті Києві
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова. Андріївський узвіз, 13 А, Київ. Літературно-меморіальний музей М. Булгакова

Номер слайду 2

1982 року на домі було відкрито меморіальну дошку (скульптор Л. Кущ, архітектор Б. Кравчук)

Номер слайду 3

Літературно-меморіальний музей М. Булгакова було засновано 1989 року як філіал Музею історії міста Києва. Під музей було передано приміщення дому № 13 на Андріївському узвозі. Саме тут з 1906 по 1919 роки жила сім’я професора Києво-Могилянської Академії А.І. Булгакова (батько М. Булгакова). У цій будівлі пройшло юнацьке і студентське життя Булгакова. Сюди він також повернувся з фронту Першої світової війни. У цьому будинку працював лікарем і приймав пацієнтів. Тут же він читав перші свої оповідання. Саме цей дім став центром сюжету першого роману Булгакова «Біла гвардія» та п’єси «Дні Турбіних».

Номер слайду 4

Згодом, завдяки серйозній науковій роботі, колекція музею зросла до 4000 меморіальних предметів. Деякі експонати були привезені з-за кордону. У 2015 році, після 20-річного спілкування, вдалося отримати особисту колекцію сестри письменника Н. Земської (до 1 тисячі предметів).

Номер слайду 5

Сьогодні у колекції не лише цінні фото київського періоду, а й 17 листів М. Булгакова, його особисті речі: малюнки, книги з автографами, окуляри, попільнички, олівець, пасхальне яйце, заповіт дружині, фотопортрети Булгакова, щоденники Н. Земської, машинописні варіанти його творів з правками, всі прижиттєві видання, програмки прижиттєвих вистав та велика бібліотека до 4000 видань, серед яких є видання на 36 мовах.

Номер слайду 6

Оскільки Булгаков в Києві не був письменником, було прийняте рішення розповісти в експозиції про місто як джерело виховання, про київські традиції, особливості, відмінності. Адже саме це зробило письменника таким, яким його знають тепер. Завдання музею – розповісти про велику сім’ю Булгакових, про київський дух, про виховання індивідуальності.

Номер слайду 7

Дні народження Булгакова 15 травня та дні його Ангела 21 листопада – табельні свята музею. Кожна з дат відзначається за особливим сценарієм із залученням людей мистецтва та численних друзів музею. Відновлення сімейних традицій Булгакових є також основою музейних свят. Так з 1995 року щорічно проводиться Дитяче новорічне свято, з 2000 року – святкування Пасхи з реконструкцією пасхального столу за збереженою фотографією.

Номер слайду 8

З 2004 року раз на рік експонується посмертна маска Булгакова в день його смерті. У 2004 році також стартував проект «Чаювання на булгаковській веранді». З 2012 року в музеї відбуваються «Булгаковські збіговиська» – зустрічі дітей з українськими дитячими письменниками. 2013-го року на Андріївському узвозі музей провів танцювальний флешмоб. У 2015 році був започаткований ще один проект – «Булгаковський книжковий клуб», в рамках якого проводяться літературні, музичні заходи, презентації, лекції та кінопокази. Не менш цікавим є також проект «Вхід з веранди», що являє собою зустрічі з поетами та письменниками

Номер слайду 9

У 2007 році біля музею був встановлений бронзовий пам’ятник Михайлу Булгакову, де він сидить на лавці.

Номер слайду 10

ДЖЕРЕЛАhttp://www.kyivhistorymuseum.org/uk/filiyi-muzeyu/muzey-m-bulgakova

pptx
Додано
12 лютого 2020
Переглядів
807
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку