Презентаційний матеріал "Інфекційний ларинготрахеїт птиці"

Про матеріал
Презентаційний матеріал "Інфекційний ларинготрахеїт птиці" призначений для наочного використання на заняттях з дисципліни "Епізоотологія з мікробіологією" та для полегшення самостійного вивчення матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:Інфекційний ларинготрахеїт птиціРоботу виконала: Пташник Ганна Олексіївна

Номер слайду 2

Інфекційний ларинготрахеїт птахів(Laryngotracheitis infectiosa avium), контагіозна вірусна хвороба, що характеризується геморагічним запаленням глотки і трахеї. Хвороба поширена в США, Канаді, Австралії, ФРН, НДР, Італії, Індії та ін. країнах; Летальність в середньому 15%.

Номер слайду 3

Збудник - вірус сімейства Herpesviridae. Віріони величиною 180-250 нм, сферичної форми. Сонячне світло вбиває вірус через 7 год, на поверхні яєць він інактивується при t 60° C за 2 хв, в трахеї трупів зберігається при t 4-10° C протягом 30-60 діб, при t 8° С, -10° С - більше 370 діб, у висушеному стані під вакуумом - до 2 років. 1% -ний розчин лугу, 3% -ний розчин крезолу інактивують вірус за 30 сек.

Номер слайду 4

Найбільш сприйнятливі до ІЛП кури (у віці 5 міс - 1 року) і фазани. Індички, качки, голуби хворіють рідко. Джерело збудника інфекції - хворі і перехворіли птиці, довгий час залишаються вірусоносіями.

Номер слайду 5

Фактори передачі - корм і вода, інвентар. Вірус може переносити обслуговуючий персонал. Шляхами проникнення вірусу є головним чином носові ходи, кон'юнктива і трахея. Виникненню ІЛП сприяють вологість приміщень, скупченість птиці і неповноцінна годівля. Перехворілі птиці набувають стійкого імунітету, який передається потомству через яйця.

Номер слайду 6

Інкубаційний період - 6-15 діб. Розрізняють гострий, підгострий і хронічний перебіг хвороби.

Номер слайду 7

При гострому перебігу (ларінготрахеальная форма) птиці пригноблені, відмовляються від корму, сидять «з закритими очима». Дихання утруднене, дзьоб відкритий, птахи видають своєрідні каркаючі звуки. В гортані видно фібринозні накладення, які можуть викликати асфіксію. Спостерігаються також сльозотеча і витікання з носових отворів.

Номер слайду 8

Підгострий перебіг характеризується також ураженнями респіраторних органів в більш слабкому ступені.

Номер слайду 9

При хронічному перебігу спостерігають кон'юнктивіт, а також набряк повік, сльозотеча, світлобоязнь, геморагії на третьому повіці, скупчення казеозной маси в кон'юнктивальний мішку, кератит, панофтальміт. ІЛП часто ускладнюється мікоплазмозом та ін. хворобами.

Номер слайду 10

Характерний катаральний або фібринозно-геморрагіч. трахеїт (рис.). Іноді виявляють крововиливи в слизовій оболонці носових ходів і синусів, катарально-геморрагіч. ентерит, клоаціт, синусит, бронхіт, бронхопневмонію. При гістол. дослідженні виявляють клітинну інфільтрацію і десквамацію клітин слизової оболонки трахеї.

Номер слайду 11

Діагноз ставлять на підставі епізоотичних і клінічних даних, патологоанатомічних змін і лабораторних досліджень (виявлення інтрануклеарних включень в епітелії трахеї, вірусу там же за допомогою флуоресціюючих антитіл, РДП, РН та ін.). ІЛП диференціюють від ньюкаслської хвороби, інфекційного бронхіту, мікоплазмозу, віспи, інфекційного нежиті і А-авітамінозу.

Номер слайду 12

Лікування проводят симптоматичними засобами і антибіотиками. Для специфічної профілактики використовують вакцину шляхом аплікації на кон'юнктиву, втирання в клоаку і в пір'яні фолікули, інтраназально, аерозол'но. Після вакцинації у птахів можуть бути ускладнення, особливо при утриманні їх в холодних приміщеннях. Вакциновану птицю рекомендується утримувати ізольовано.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додано
23 червня 2020
Переглядів
929
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку