Презентаційний матеріал на тему " Імунітет "

Про матеріал
Презентаційний матеріал на достатньому інформаційному рівні, містить достатню кількість теоретичного матеріалу. Презентація на тему «Імунітет » дає можливість використання її на заняттях з дисципліни «Епізоотологія з мікробіологією» у зв’язку з тим, що несе повний інформаційний та ілюстрований матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Та його види Імунітет

Номер слайду 2

Ілля Ілліч Мечников

Номер слайду 3

Фагоцитоз. Фагоцито́з (від грец. φάγος «пожирач» і грец. κύτος «оболонка, вмістище, клітина») — активне захоплення і поглинання мікроскопічних сторонніх об'єктів (бактерії, фрагменти клітин) і твердих частинок одноклітинними організмами або деякими клітинами багатоклітинних тварин і перетравлення їх.

Номер слайду 4

Механізм імунітету. Фагоцитоз- захоплення і перетравлювання бактерій.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 5

ІмунітетІмунітет (від лат. immunitas — звільнення), Отже, термін «імунітет» і його близькі синоніми (несприйнятливість, стійкість, резистентність) стосовно різних видів визначається здатністю живих істот протистояти агресії з боку представників інших біологічних видів. Загальновизнаним цей термін став при визначенні стійкості рослин проти комах-шкідників і несприйнятливості всіх живих організмів до збудників інфекційних захворювань.

Номер слайду 6

Імунітет. Клітинний. Гуморальний(фагоцитоз)(антитіла)Т - клітини - кілери. В - лімфоцити, що розпізнаютьантиген

Номер слайду 7

Т-лімфоцити. Т-лимфоцити(утворюються в кістковому мозку, дозрівають в тимусі). Т- кіллери(убивці)Збільшення кількості Т-клітин. Т- клітини пам’яті. Існують багато років. При потребі швидко мобілізуються. Клітинний імунітет. Знищений мікроорганізм

Номер слайду 8

В-лімфоцити. В-лимфоцити(утворюються в кістковому мозку, дозрівають в лімфі). Дія антигена. Плазматичні клітини. Клітини пам’ятіГуморальний імунітет. Набутий імунітетstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 9

Утворюються лімфоцити: в червоному кістковому мозку - В -лімфоцити, а в тимусі - Т-лімфоцити. Т- і В- - лімфоцити переносяться кров’ю в периферичні органи, де дозрівають і виконують свої функції. Центральна іммунна системаstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 10

Периферична імунна система. Мигдалини розміщені кільцем в слизовій оболонці глотки, оточують місце входу в організм повітря та їжі. Лімфатичні вузли розміцені на межі з внутрішнім середовищем - в слизових оболонках дихальних шляхів, стравоходу, сечовидільних та статевих канальців, а також в шкірі. В селезінці лимфоцити роспізнають чужорідні тіла в крові, що «фільтруються» цим органом. В лимфатичних вузлах «фільтруєтся» лімфа.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 11

еритроцитлейкоцитбактерія. Кровоносна судина. Клітинний імунітет

Номер слайду 12

Імунітет прийнято розподіляти на спадковий (видовий, конституціональний) і набутий (специфічний). Набутий імунітет, у свою чергу, поділяють на природний (постінфекційний та інфекційний) і штучний (активний і пасивний).

Номер слайду 13

ВИДИІМУНІТЕТУприродний. Штучний. Вроджений(пасивний)Набутий(активний)Пасивний. Активний. Успадковуєтьсядитиною від матеріЗ’являєтьсяпісля інфекційноїхвороби. З’являється після вакцинаціїЗ’являється при діїлікувальної сироваткиstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 14

Фактори спадкового імунітету Фактори спадкового імунітету умовно можна розподілити на чотири типи: фізичні (анатомічні); фізіологічні; клітинні, які здійснюють ендоцитоз або прямий лізис чужорідних клітин; фактори запалення.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Набутий імунітет Набутим імунітетом називають таку несприйнятливість до захворювання, яка формується в процесі індивідуального розвитку організму впродовж його життя.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Інфікування стимулює утворення антитіл. Природний імунітетзбудникінфекції(набутий)style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 19

Набутий імунітет

Номер слайду 20

Активно набутий імунітет. Активно набутий імунітет — несприйнятливість, що виникає після перенесеного захворювання або після штучного введення в організм речовин антигенного походження. У зв’язку з цим виділяють постінфекційний і поствакцинальний імунітет. В обох випадках в організмі утворюються антитіла проти збудника або продуктів його метаболізму, а також з’являються і диференціюються імунокомпетентні клітини (Т- і В-лімфоцити). Активний імунітет може бути напруженим і тривалим, іноді довічним (мит коней).

Номер слайду 21

Штучний імунітет(активний)збудникінфекціївакцина,ослаблені патогени

Номер слайду 22

Нестерильний імунітет. Нестерильний імунітет (премуніція) — стан несприйнятливості організму тварини до інфекції, зумовлений наявністю в ньому живого збудника і зникненням імунітету після його знешкодження.

Номер слайду 23

Стерильний імунітет. Стерильний імунітет — несприйнятливість організму до захворювання за повної елімінації збудника в організмі.

Номер слайду 24

Пасивний, або сироватковий, імунітет Пасивним, або сироватковим, імунітетом називають таку несприйнятливість організму до захворювання, яка виникає після введення у сприйнятливий організм готових захисних факторів — антитіл. Пасивний імунітет може бути й природно набутим, коли новонароджений молодняк отримує антитіла з молозивом матері.

Номер слайду 25

Фізіологічні фактори спадкового імунітету. відсутність у людини чи тварини навіть одного життєво важливого для мікроба елемента захищає від нього організм. Наприклад, збудник бруцельозу може розвиватися лише у тих видів тварин, які містять у своїй плаценті (місце максимального розвитку бруцел) вуглевод еритрин. В інших випадках фізіологічні фактори можуть бути пов’язані з відсутністю в господаря поживних речовин або наявністю антимікробних метаболітів. 

Номер слайду 26

Антитіла — це специфічні білки — імуноглобуліни, що утворюються в організмі певним типом клітин унаслідок антигенної дії і мають властивість вступати з ними у взаємодію. Вони утворюються в організмі в результаті природного зараження, імунізації вбитими або живими (атенуйованими) вакцинами, контакту лімфоїдної системи з чужорідними клітинами або власними аутоантигенами. Відповідно до Міжнародної класифікації, білки сироватки крові, молока та інших тканин, що виявляють активність антитіл, дістали назву імуноглобулінів і символ Ig.

Номер слайду 27

Вакцинація. Вакцинацію (від лат. «vassa» - корова) увів в практику в 1796 році англійський лікар Едуард Дженнер, зробивши перше прививку «коров’ячої віспи» 8-річному хлопчику Джеймсу Фіпсу. style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 28

Вакцини. Вакцини (лат. vacca — корова) — препарати, що складаються з ослаблених, вбитих збудників хвороб чи продуктів їхньої життєдіяльності. Ці специфічні речовини дістали назву від противіспяного препарату, виготовленого з вірусу коров'ячої віспи. Метод щеплень за допомогою вакцин називають вакцинацією, або імунізацією.

Номер слайду 29

Материнські антитіла через плаценту потрапляють у плід або передаються немовляті з молоком матеріПриродний імунітет(вроджений)антитіламатерізбудникінфекціїstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 30

Тимчасовий імунітет дорослого. Штучний імунітет(пасивний)сироваткиготові захисні речовини(антитіла)збудникінфекціїstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 31

СИРОВАТКИСИРОВАТКИ ІМУННІ ДІАГНОСТИЧНІ  — імунні сироватки, які містять антитіла проти одного (моновалентні, моноспецифічні) чи декількох (полівалентні, поліспецифічні) антигенів. Для отримання імунної діагностичної сироватки імунізують кролів повноцінними антигенами.

Номер слайду 32

Гіперімунні сироватки. Гіперімунні сироватки готують шляхом гіперімунізації тварин – багаторазовим із нарощуванням кількості введенням тваринам антигену для максимального імунізаторного подразнення, яке проявляється нагромадженням у крові значної кількості специфічних антитіл.

Номер слайду 33

Бактеріофаги. Бактеріофа́ги — віруси бактерій. Через 25 років після відкриття вірусів, канадський учений Фелікс Д'Ерел, використовуючи метод фільтрації, виявив нову групу вірусів, що уражують бактерії. Їх так і назвали — бактеріофагами (або просто фагами).

Номер слайду 34

Будова бактеріофагів1-головка ;2-відросток ; 3-нуклеїнова кислота 4-капсид ;5-комірець ; 6-чохол ;7-хвостві нитки ;8-шипи ;9-базальна пластинка;

Номер слайду 35

Схема циклу розмноження бактеріофага Т2І — фаги оточили бактерію; 2 — віріон фага прикріплюється до клітини; 3 — в клітину впорскується вірусна ДНК; 4 — капсид фага залишається ззовні бактерії; 5 — синтезуються нові молекули ДНК; 6 — утворюються білкові оболонки фагів; 7 — відбувається збирання нових віріонів; 8 — бактерія руйнується (лізується), і віріони фага виходять назовні

Номер слайду 36

Чи можна бактеріофагами лікувати бактеріальні захворювання?Властивість бактеріофагів руйнувати бактерії використовується для попередження і лікування бактеріальних захворювань. Через 10-15 хвилин після введення бактеріофагів в організм збудника чуми, черевного тифу, дизентерії, сальмонельозу вони знешкоджуються. Але в цього методу є серйозна вада: імунна система людини сприймає фагів як інфекцію та знешкоджує їх раніше, ніж вони уразять хвороботворних бактерій. Крім того бактерії більш мінливі (у плані захисту від фагів) ніж бактеріофаги, тому бактеріальні клітини швидко стають нечутливими до фагів.

Номер слайду 37

Дякую за увагу!

pptx
Додано
1 грудня 2019
Переглядів
3210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку