Презентацію на тему «Узагальнення та систематизація вивченого про прикметник у 6 класі»

Про матеріал
Дана презентація допоможе учням повторити вивчений матеріал з теми "Прикметник" та на практиці використати вміння розпізнавати прикметник як частину мови, розвиватиме творчу уяву учнів, а завдання з елементами народознавства допоможуть краще познайомитися з культурними надбаннями нашого народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

підготувалаучитель української мови. Звенигородської загальноосвотньої школи – інтернату І-ІІІ ст. – спортивного ліцею. Погоріла Наталія Миколаївна. Презентацію на тему: «Узагальнення та систематизація вивченого про прикметник у 6 класі»

Номер слайду 2

Мета: узагальнити й систематизувати вивчене учнями про прикметник як частину мови, його значення, семантико – граматичні ознаки, синтаксичну роль; розвивати в учнів творчі нахили, спонукати до роздумів; виховувати любов і пошану до рідної України, її традицій. Тип уроку: урок узагальнення вивченого матеріалу.

Номер слайду 3

Лінгвістичне дослідження. Завдання 1: Прочитати уривки з народних пісень, виписати з них прикметники, зробити морфологічний розбір одного з них. Завдання 2: Проаналізуйте, яку роль відіграли прикметники в прочитаних вами уривках.

Номер слайду 4

1. Іди, іди дощику,Зварю тобі борщику. Тобі каша, мені борщ,Щоб ішов густіший дощ. Дощику, дощику припусти. На бабині капусти. Зеленая нивонька чекає поливоньки.

Номер слайду 5

2. На вгороді грінчастий, грінчастий,Там барвінок хрещастий, хрещастий. Ой там Іван коня пас, пас,Йому трава по пояс, по пояс.

Номер слайду 6

3. Зеленеє жито, зелене,Хорошії гості у мене,Зеленеє жито за селом,Хорошії гості за столом.4. На городі верба рясна,Там стояла дівка красна. Вона красна та вродлива,Її доля не щаслива.

Номер слайду 7

Поєднайте групи слів і утворіть нові прикметники, поясніть правопис цих слів.1. Жовтий, зелений, срібний, червоний, яскравий, сніжний, журливий, густий, блідий, сліпучий.2. Гарячий, чорний, жовтий, зелений, білий, поважний, синій, малиновий.

Номер слайду 8

Мій світ прекрасний. Творче конструювання. Від поданих слів утворити прикметники. Видалити суфікси. Пояснити правопис. Три – чотири прикметники ввести у словосполучення, визначити головне і залежне слова. Сезон, камінь, глина, пружина, вина, малина, картина, дерево, буква, вогонь, ранок, зміна, письмо, страх, лимон, вікно.

Номер слайду 9

Завдання: пояснити значення народних прикмет, виписати прикметники, визначити рід, чиисло, відмінок. Квітневий день рік годує. Теплий квітень, мокрий травень – буде в полі урожай. Весна днем красна. У весняну погоду і смутний веселий буває. Погане літо буває, як сонця немає. Травневий дощ, як з грибами борщ.

Номер слайду 10

Заходить до хати святвечір… в народі час… свят починався з надвечір‘я Різдва – Святвечора. На небі сходила … зірка, що колись привела пастухів до малого Христа. Кожна … родина сідала вечеряти. Вечір цей повнився чудесами. …. в інший час речі і предмети набували тепер… властивостей. У стійлах розмовляли між собою … тварини, і зірниця могла прикликати дівчині судженого. … люди могли побачити своїх померлих родичів, що приходили до них опівночі кутю їсти…Це … свято дарувало надію кожному на краще.

Номер слайду 11

Редагування тексту. Завдання:відновити пропущені прикметники, зробити висновки про значення прикметників в мовленні.

Номер слайду 12

Схема розбору прикметника як частина мови. Частина мови. Загальне значення. Початкова форма (називний відмінок однини). Морфологічні ознаки:а) повна нестягнена повна стягнена, коротка форма;б) якісний, відносний, присвійний;в) ступінь порівняння (для якісних прикметників);г) рід;д) число;е) відмінок;є) група (тверда чи м‘яка)Синтаксична роль.

Номер слайду 13

Відкритий тест. Морфологія – це….. Самостійні частини мови: ….. Прикметник – це ….. Прикметники змінюються за ….. В реченні прикметники виконують роль ….. Зробити морфологічний розбір прикметника з поданого реченння. Зеленеє жито за селом, хорошії гості за столом.

Номер слайду 14

Література. Пісні родинного життя/ упорядник Г. В. Довженок. –К.: «Дніпро», 1988. – 357 с. Звичаї нашого народу/ О. Воропай.- К.: «Оберіг», 1993. – 579 с. Свято українського народу/ автор Скуратівський В. Т. – «Освіта», 1995. – 272 с.

pptx
Додано
3 лютого 2020
Переглядів
981
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку