презентацію "Олег Ольжич - лицар української державності"

Про матеріал

Презентація містить основний теоретичний матеріал для вивчення життєвого і творчого шляху письменника. Презентація містить цілісне уявлення про літературну спадщину письменника, умови життя в яких творилися літературні шедеври.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

О Україно! Хай нас людство судить,- Тобі одній – думки і кожний рух! Твоїм щитом – гарячі наші груди, Твоїм мечем – ці міліони рук! Олег Ольжич

Номер слайду 2

1907 року в Житомирі народився Олег Кандиба (пестливе ім’я Лютик). Батько відомий поет Олександр Олесь. Рано виявив неабиякі здібності: трирічним вільно читав, у п’ять років написав п’єсу з козацького життя, добре малював, грав на піаніно та скрипці.

Номер слайду 3

Тікаючи від жахів громадянської війни і переслідувань, виїздить з Києва батько. У січні 1923 р. Олег з мамою прибувають до Берліна, звідти всі разом переїздять до Чехо-Словаччини (Прага), пізніше переїздять до в Гонріх Черношицях (50 км від Праги), згодом перебралися ще далі – до Ржевниць.

Номер слайду 4

Олег Ольжич – автор поетичних збірок “Рінь” (1935, Львів), “Вежі” (1940, Прага), “Підзамча” (1946, Мюнхен).

Номер слайду 5

У грудні 1924 р. Олег Ольжич вступає на філософський факультет Карлового університету (Прага). Ще в студентські роки розпочинає самостійну археологічну діяльність. На деякий час їде до Німеччини, де ознайомлюється з музеями, збирає матеріали для дисертації.

Номер слайду 6

Звідти батькам пише листи. Ось один із них. Берлін 7.VІ. 31 Мені так добре, мої рідні. Скільки я бачу тут. Сьогодні – неділя. Був у Лютеранській катедрі. Чудово дзвонили дзвони. Праця моя в музеї доходить кінця. Вислід буде той, що колись напишу пару статей наукових і доповню дисертацію. Цілую вас обох міцно. Пишіть. Олег. Буду мати виклад в інституті.

Номер слайду 7

За працю про мальовану кераміку Галичини філософський факультет Карлового університету присвоїть йому докторський ступінь.

Номер слайду 8

1929 р. Олег Кандиба стає чинним членом ОУН і все своє подальше життя пов’язує з боротьбою за національне визволення свого народу.

Номер слайду 9

Немає могили Олега Ольжича. Меморіальну дошку відкрито у Львові на будинку, в якому поета схопило гестапо. У Києві, на Сирці, вул. Дем’яна Бєдного перейменовано на вулицю Олега Ольжича.

Номер слайду 10

У створенні 1941 р. Спілки українських письменників в окупованому Києві, заснуванні газети “Українське слово” та журналу “Литаври” також брав активну участь Олег Ольжич.

Номер слайду 11

Останні тижні життя

Номер слайду 12

25 травня 1944 року заарештували Ольжича на приватній квартирі у Львові, в помешканні літературознавця Романа Маланчука. Почалися допити, катування.

Номер слайду 13

Його допроваджують у Берлін, а згодом до Заксенгаузена. У концтаборі кидають до залізобетонного барака-бункера, в якому тримали особливо небезпечних злочинців.

Номер слайду 14

Востаннє його забрали на допит 9 червня. Тієї ночі назад до камери занесли напівживе тіло. Наступного ранку наглядачі знайшли Олега Ольжича мертвим. О 19.45, точно за розкладом, небіжчика понесли в крематорій.

Номер слайду 15

Поетична спадщина

Номер слайду 16

Літературознавець Леонід Чарватенко так визначив його індивідуальний художній почерк: “Для віршів Олега Ольжича характерний лаконізм вислову, внутрішній динамізм, нахил до поетики неокласицизму.

Номер слайду 17

Наскрізним для поезій Ольжича є інтелектуально-філософське осмислення буття (“Пророк”, “Господь багатий нас благословив”). Ряду віршів (“Захочеш – і будеш”, ІХ) притаманні захоплення героїкою боротьби, ідея жертовності в імя національного визволення України (цикл “Незнайомому воякові”)

Номер слайду 18

Підготувала вчитель української мови та літератури Смілянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 Шпильова Світлана Павлівна

ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
27 серпня 2018
Переглядів
2288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку