Презентаця "Модерністська проза початку ХХ ст. (загальна характеристика)"

Про матеріал
Презентація допоможе вчителю в підготовці до уроку зарубіжної літератури в 10 класі. Містить всі необхідні відомості з теми "Модерністська проза початку ХХ століття. Також презентація має елементи інтеграції із предметом ""Українська література".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Модерністська проза початку ХХ ст. (загальна характеристика)Зарубіжна література 11 клас

Номер слайду 2

Модернізм(modern - сучасний) - літературно-мистецький напрям кінця ХІХ - поч. ХХ ст., представники якого здійснюють у мистецтві експеримент із часом і простором, формою і художніми засобами, самим способом зображення художньої дійсності.

Номер слайду 3

Риси модернізмунелінійне представлення часу і простору в художньому творі;концепція “мистецтво заради мистецтва”;перевага форми над змістом;пошук нових художніх форм, художній експеримент у прозі й поезії, взаємодія різних жанрів;послуговування новими мотивами, темами й образами (наприклад культивування міського простору - урбанізм);увага до виявів підсвідомого (форми потоку свідомості в літературі);надання переваги творчій інтуїції;посилена міфотворчість у поезії та прозі.

Номер слайду 4

Джеймс Джойс - один із ключових письменників модернізму. Його називають “батьком модернізму”

Номер слайду 5

Джеймс Джойс, роман “Улісс”“Улісс” - найвідоміший твір Джойса. Улісс - це латинське ім’я героя Одіссея. Джойс звернувся не тільки до давньогрецької міфології (адже його твір пронизаний алюзіями) та наділив одвічний сюжет новим змістом. Зразки першого тиражу “Улісса” є найдорожчими книжками у світі. Один із таких екземплярів із підписом автора продали на аукціоні майже за 300 тисяч доларів.

Номер слайду 6

Алюзіяхудожньо-стильовий прийом; натяк, відсилання до певного літературного твору або історичної події, яку має витлумачити обізнаний і кмітливий читач. Наприклад, образ «Лисиці брешуть на щити, і кличе див поверху древа» (вірш М. Рильського «Слово про рідну матір») уповні розкривається за умови ознайомлення читача з першоджерелом — «Словом о полку Ігоревім».

Номер слайду 7

Вірджинія Вулф. Увійшла в історію літератури як майстер прийому “потік свідомості”. Йдеться про один із провідних прийомів модернізму.

Номер слайду 8

Потік свідомостіОдин із провідних прийомів модернізму, форма внутрішнього монологу, який імітує передачу хаотичних процесів розмірковування людини. В українській літературі можна знайти приклад “потоку свідомості” у Миколи Хвильового в новелі “Я (романтика).”

Номер слайду 9

Марсель Пруст. Його роман “У пошуках утраченого часу” нараховує 3500 сторінок і 250 героїв

Номер слайду 10

Українські письменники - представники модерністської прози. Микола Хвильовий. Михайло Коцюбинський. Василь Стефаник. Осип Турянський. Юрій Яновський“Я (романтика)”, новела“Fata morgana”, новела“Камінний хрест”, новела“Поза межами болю”, новела“Майстер корабля”, роман

Номер слайду 11

Течії модернізму

Номер слайду 12

Імпресіонізм. Від фр. “враження” - течія, представники якої відтворювали в мистецтві особисті враження, мінливі миттєві відчуття та переживання. Клод Моне“Враження. Схід сонця”

Номер слайду 13

Письменники - імпресіоністи. Михайло Коцюбинський. Кнут Гамсун

Номер слайду 14

Експресіонізм. Течія, представники якої відображали в мистецтві переживання автора, внутрішню напругу, порив емоцій Едвард Мунк“Крик”

Номер слайду 15

Письменники - експресіоністи. Василь Стефаник. Франц Кафка

Номер слайду 16

Символізм. Течія, представники якої на зміну художньому образу запроваджували художній символ, відмовились від реального сприйняття світу, активно послуговувались метафорою, створювали абстрактні образи.

Номер слайду 17

“Хвилі” Вірджинії Вулф - приклад символістської літератури

Номер слайду 18

Сюрреалізм. Течія, представники якої використовували як джерело натхнення сон, галлюцінації, алкогольне або наркотичне сп’яніння. Вони викривлювали час і простір, поєднували те, що неможливо поєднати. Сальвадор Далі“Постійність пам’яті”

Номер слайду 19

Письменники - сюрреалісти. Артюр Рембо. Франц Кафка. Богдан-Ігор Антонич

Номер слайду 20

На початку ХХ століття існували філософські течії: Екзистенціоналізм - течія, представники якої вважали свободу та життя людини найвищими цінностями та прагнули зрозуміти сенс існування людини.

Номер слайду 21

Екзистенціоналізм в літературіАльбер Камю. Жан-Поль Сартр

Номер слайду 22

Абсурдизм. Течія, представники якої вважали марною спробу людини осягнути світ, пізнати його.

Номер слайду 23

Письменники - абсурдисти. Альбер Камю. Франц Кафка

Номер слайду 24

Початок ХХ століття був часом змін цінностей та уявлень. Особливо ці зміни загострились на тлі І Світової війни. Мистецтво відображало різноманітні прояви суспільства, тому воно було настільки хаотичним, різнобарвим, розрізненим.

Номер слайду 25

КІНЕЦЬ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Алєксєєва Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Макаренко Наталья
    Дякую! Чітко, небагатослівно, дуже якісно підібрано матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лось Віра Василівна
    Відмінно виконана робота, дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
8344
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку