Презентаця на тему "Словаччина"

Про матеріал
Презентація "Словаччина", яку можна використати на уроках при вивченні країн-сусідів України у 8, 9 класах, або при вивчені країн Європи у 10 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Республіка Словаччина Герб Прапор

Номер слайду 2

На словацькому гербі є три гори, що символізують Матру, Татру і Фатру. Матра насправді знаходиться в Угорщині. Це території, де завжди жили словаки. Подвійний хрест символізує християнський хрест, який використовувався, починаючи з IX століття Прапор Словаччини орієнтований на червоно-білий древній словацький прапор, а також на біло-синьо-червоний слов’янський триколор. щоб уникнути плутанини з російським і словенським прапором, з 1992 року на словацькому прапорі з’явилося зображення державного герба.

Номер слайду 3

«Візитна картка Словаччини» Площа: 49 тис. км. кв. Населення: 5.3 млн. чоловік Столиця: Братислава Державний лад: республіка Склад регіону: 8 країв та 79 округів (районів) 8 самоврядних країв - їхні межі збігаються з межами країв населені пункти (по суті села та міста) Грошова одиниця: євро.

Номер слайду 4

Словаччина - одна з наймолодших держав Європи. Майже три чверті століття вона була частиною Чехословаччини, а до цього більше тисячі років входила до складу Угорської держави.  

Номер слайду 5

«Рельєф» Словаччина – переважно гірська країна, велика частина її території розташована в межах Західних Карпат. На південному заході – Придунайська низовина, на південному сході – Потиська низовина.

Номер слайду 6

Найвища точка Словацької республіки - гора Герлаховский Щит в Високих Татрах (2 655 м над рівнем моря).

Номер слайду 7

Природні ресурси та корисні копалини Ртуть Буре вугілля Мідні руди Сурма Марганцеві руди Залізо 7) Нікель

Номер слайду 8

Словаччина після Австрії є другою країною Центральної Європи з найбільшими лісовими ресурсами? Майже 40% території країни покриті лісовими масивами, тоді як ця величина в Австрії всього на 6% більше.

Номер слайду 9

«Клімат» М’який, помірно континентальний. Середні температури січня від -1-3 °С на рівнинах до -12 °С у горах; липня від 19-21 °С до 8 °С. Опадів – 500-700 мм в рік, в горах – до 1000 мм «Річки» Річки головним чином належать до басейну Дунаю, що протікає по південно-західній околиці Словаччини: Ваг, Лаборец, Грон, Ондава, Ториса, Уж, Горнад.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Населення Однонаціональна країна: словаки(85,3%), угорці(9,49%) цигани (роми)(1,92%)чехи, моравани та сілезці (0,93%), русини (0,44%), українці(0,22%) Релігія–християнство(католицизм); Рівень урбанізації – 53% Великі міста – Братислав, Кошице, Нитра, Прешів, Банська-Бистриця У Словаччині офіційно прийнята словацька мова. Однак тут говорять і угорською, румунською, російською, чеською та німецькою мовами. Словацька і чеська мови взаємно зрозумілі людям, які звикли до вимови однієї з цих мов, а особливо тим, хто жив на території колишньої Чехословаччини (розкіл країни стався в 1993 році).

Номер слайду 12

Номер слайду 13

У словацькій мові існує безліч слів без єдиного приголосного. З таких слів можна складати цілі речення. Наприклад, «Крт здрг скрз трн, зпрв зглт грст зрн» - «Кріт втік через терен, спочатку проковтнув жменю зерен».

Номер слайду 14

Міста В містах мешкає 53% населення країни.

Номер слайду 15

Міста Братислава розташована так близько до Відня, що туди не ходять міжміські поїзди типу ICE, а звичайні приміські електрички «Візлі». Аж до 1945 року з Відня до Братислави ходив звичайний трамвай.

Номер слайду 16

Міста Кошице

Номер слайду 17

Міста Нитра

Номер слайду 18

Міста Банська-Бистриця

Номер слайду 19

Господарство За рівнем економічного розвитку Словаччина дещо відставала від своїх сусідів на початках незалежності, однак згодом вона зуміла наздогнати сусідів. Так, в розрахунку на одного мешканця в Словаччині виробляється продукції майже на 20 тис. дол. США , в Польщі - 17, у Чехії- 23, а в Угорщині - 18,5 тис. дол.. США. Словаччина – індустріально-аграрна країна. Є чорна і кольорова металургія, машинобудування, нафтопереробна, нафтохімічна, хімічна, лісова, деревообробна, текстильна, харчова промисловість.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

У сільському господарстві переважає землеробство (зернові, цукровий буряк і ін.).

Номер слайду 22

Розвинуте садівництво та виноградарство.

Номер слайду 23

В тваринництві – м’ясо-молочне скотарство.

Номер слайду 24

Найвідоміша словацька порода собак - Словацька чувач - такий собі собачий символ Словаччини �� Порода ця - дуже стара, саме цих собак використовували татранського пастухи для охорони стад овець. У 1965 році ця порода була визнана міжнародною організацією кінології FCI.

Номер слайду 25

Зовнішня торгівля Експорт Імпорт Сталь Машини та обладнання прокат транспортні засоби продукція важкого машинобудування паливо хімікати хімічні товари зброя промислові споживчі товари річкові судна залізничні вагони сільськогосподарська продукція

ppt
Додано
26 лютого 2019
Переглядів
3009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку