Презентація на тему "Поняття про річку та річковий стік"

Про матеріал
Презентація знайомить учнів з поняттям про річку. Розвиває логічне мислення, уяву, пам’ять. Виховує любов до природи вміння образно виражати свою думку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 1.2: Річковий стік. 1. Поняття про річковий басейн, долину та її елементи. 2. Основні періоди ріки. 3. Взаємозв'язок між поверхневими та підземними водами. 4. Розчленування гідрографу річкового стоку.

Номер слайду 2

Річка — це природний водний потік, що прямує у створеному ним заглибленні. Долина річки – це негативна, лінійно-витягнута форма рельєфу з одноманітним падінням. Басейн річки – частина земної поверхні, відкілля відбувається стік вод.

Номер слайду 3

Схема річкової долини

Номер слайду 4

Русло – це найглибша частина річкової долини з постійним водним потоком. Заплава — це частина річкової долини, що затоплюється під час розливу річки. Тераса – це частина річкової долини, які ніколи не заливаються водою.

Номер слайду 5

Течія річки Витік — початок річки Гирло — місце впадіння річки в океан, море, річку. Головна річка Права притока Ліва притока Річкова система — це річка з притоками Довжина – це відстань річки від витоку до гирла.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Джерело Льодовик Болото Злиття річок Озеро

Номер слайду 8

Курвіметр — прилад для вимірювання довжини звивистих ліній, найчастіше на картах, планах і кресленнях.

Номер слайду 9

Електронний курвіметр оснащений РК-дисплеєм, на якому відображаються результати вимірювань.

Номер слайду 10

Річки за характером плину поділяються на рівнинні та гірські. Ознака Рівнинна річка Гірська річка Характер плину Спокійна, тече повільно Бурхлива Русло Широке Вузьке Береги Низькі Високі, скелясті Глибина річки, будова дна. Зазвичай глибока, дна не видно Найчастіше мілка, добре видно кам’янисте дно

Номер слайду 11

За розміром: Великі (більше 50000км2) Середні (2000 – 50000км2) Малі (менше 2000км2)

Номер слайду 12

Які це річки за характером?

Номер слайду 13

Судноплавство Риболовля Відпочинок

Номер слайду 14

2. Режим річки – це зміна величини витрати води за порами року, коливання рівня, зміна температури води. В водному режимі виділяють періоди з повторюваними періодами: межень, повінь, паводок.

Номер слайду 15

Межень – це найнижчий рівень води в річці. Повінь – це високий і тривалий рівень води в річці. Паводок – це швидке, але короткочасне підняття рівня води в річці.

Номер слайду 16

Живлення і режим річок впливають на їх стік. Річковий стік – це об’єм води, що протікає через поперечний переріз річки за певний період часу. Найбільший річковий стік мають Дунай, Дніпро, Дністер.

Номер слайду 17

Для характеристики річкового стоку використовують показник витрата води – це об’єм води, що протікає через поперечний переріз річки за 1 сек. Розраховується за формулою: Q = S * v, мі/с.

Номер слайду 18

Звивистість річки вимірюється коефіцієнтом звивистості: де L – довжина ділянки ріки, обмірювана по карті; l – довжина ріки по прямій між початком і кінцем ділянки.

Номер слайду 19

3.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Зв’язок встановлюється: У районах з вологим і помірним кліматом, дзеркало ґрунтових вод має нахил до ріки та річні води живляться за рахунок ґрунтових. У районах з посушливим кліматом, річкові води живлять ґрунтові. У гірському районі з одного схилу річної долини у русло може поступати ґрунтові води, а з іншого – поглинати річні води.

Номер слайду 22

4. Живлення річкового басейну в залежності від місця його розташування можна підрозділити на: снігове, льодовикове, дощове і підземне. За даними гідрометричних робіт можна одержати графік-гідрограф коливання витрати води за рік Q =ƒ(t).

Номер слайду 23

Гідрограф річкового стоку: Q1min та Q2min – зимові та літні меженні витрати; Q1max та Q2max – весняні та літні паводкові витрати.

ppt
Додано
28 лютого 2019
Переглядів
4779
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку