Презентація "Основи, їх склад, назви. Класифікація основ. "

Про матеріал

Основи, їх склад, назви. Класифікація основ. Назви основ складаються за такою схемою:

Назва металу (валентність, якщо вона змінна) + слово «гідроксид».

Назвемо основи, які є на вашому столі, за сучасною українською номенклатурою та наведемо тривіальні назви цих речовин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення у побуті

Номер слайду 2

Основи Ти в їх формулі побач Загальну групу цю – ОН, Метал до неї ще додай, Що буде, друже, відгадай? Я бачу відповідь готова: Так виглядає в нас – ОСНОВА. Ме(ОН)х, Ще гідроксидами їх звати, Цих речовин складних багато, Щоб вміло формули складати, Валентність варто пригадати. Ме зі сталою валентністю – К, Li, Na, Pb, Cs, Ca, Mg, Ba (ІІ),Al (ІІІ) Ме зі змінною валентністю – Cu (ІІ) і (І), Fe (ІІ) і (ІІІ) У формулу підставимо метал І не забудем ось яку деталь: У сталих з них і формула є стала – KOH, Ca(OH)2, Al(OH)3 і їмподібних ще чимало. Коли ж валентність Феруму (ІІ й ІІІ), Склади, мій друже, формулу сам ти, А разом й речовини ти назви, Не з книжки, звісно, а із голови.

Номер слайду 3

Основи, їх склад, назви. Класифікація основ. Тема уроку:

Номер слайду 4

сформувати уявлення про основи, їх склад, назви, класифікацію основ; - розвивати вміння аналізувати та систематизувати; - формувати уявлення про негативний вплив деяких речовин на довкілля. Мета уроку:

Номер слайду 5

вивчити основні терміни і поняття теми; - навчитись давати визначення основам, складати формули основ, називати основи за формулами; вивчити класифікацію основ; - активно і уважно виконувати всі поставлені завдання. Завдання уроку:

Номер слайду 6

Назви основ складаються за такою схемою: Назва металу (валентність, якщо вона змінна) + слово «гідроксид». Назвемо основи, які є на вашому столі, за сучасною українською номенклатурою та наведемо тривіальні назви цих речовин. KOH - калій гідроксид (їдке калі) NaOH - натрій гідроксид (їдкий натр) Ca(OH)2 - кальцій гідроксид (гашене вапно) Cu(OH)2 – купрум (II) гідроксид Al (OH)3 - алюміній гідроксид Один зі способів класифікації основ ґрунтується на їхній узаємодії з водою. Серед наведених у вас основ не розчинними у воді є Cu(OH)2 і Al(OH)3. Основи поділяються на такі класи: розчинні у воді (луги); нерозчинні (малорозчинні).

Номер слайду 7

1. Опрацювати параграф 11; 2. Робочий зошит с.32-33 І-ІV рівні, виконати письмово завдання посильного рівня; 3. Випереджальне завдання: «Поширення солей у природі. Застосування солей» Домашнє завдання

Номер слайду 8

«Мікрофон» Що нового дізналися? Які виникли труднощі? Над чим потрібно попрацювати більше? Підсумок уроку

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
27 березня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку