«Причини виникнення конфліктів і способи їх розв’язання»

Про матеріал
Конспект уроку у 7 класі на тему «Причини виникнення конфліктів і способи їх розв’язання». Ми щодня вступаємо в конфлікти: з самим собою, з оточуючими нас людьми, з рідними людьми, з суспільством. Конфлікти супроводжують нас все життя, вони вносять напругу у відносинах, позбавляють нас спокою і радості, не дають можливості повноцінно працювати. І хоча багато хто вважає конфлікт негативною і руйнівною силою, чи можемо ми обійтися без конфліктів? Відповідь на це запитання учні зможуть дати в кінці уроку
Перегляд файлу

Тема: «Причини виникнення конфліктів і способи їх розв’язання».

Цілі: Формування предметних компетентностей: поглибити знання учнів про конфлікти, їх класифікацію, стадії розвитку, причини; систематизувати знання, уявлення про способи та етапи конструктивного розв’язання конфліктів; формувати наскрізні вміння; розвивати вміння розв'язувати конфлікти, долати негативні наслідки, відпрацьовувати конкретні прийоми самоконтролю в конфліктних ситуаціях, виховувати толерантне ставлення до інших людей.

Формування ключових компетентностей:

  •            спілкування державною мовою: усно й письмово висловлювати свою думку,

слухати співрозмовника, ефективно застосовувати навички мовлення під час спілкування;

  • уміння вчитися: знати основні поняття з теми і способи дій для виконання завдань, активно відтворювати необхідну інформацію, виявляти ініціативу;
  •         комунікативної: удосконалювати навички роботи в групі;
  • соціальна та громадянська компетентності: працювати в команді, відстоювати інтереси особистого, сімейного й суспільного добробуту; конструктивно комунікувати в різних середовищах, виявляти толерантність, викликати довіру та виявляти співчуття; висловлювати різні погляди; долати стрес, розчарування;
  • виявляти позитивне ставлення до співпраці; реалізовувати громадянські права та свободи, зокрема ті, що стосуються власного добробуту, здоров’я та безпеки в щоденних ситуаціях; поважати права людини;
  •         ініціативність і підприємливість: втілювати ідеї в життя, долати труднощі,

діяти в умовах ризиків та непередбачуваних ситуацій; досягати мети, вчитися на власних помилках; усвідомлювати власні слабкі та сильні сторони; демонструвати позитивний світогляд у поведінці; ціннісне ставлення до власного життєвого досвіду;

Очікувані результати: учні називають та характеризують різні способи розв’язання конфліктів; пояснюють алгоритм прийняття зважених рішень; наводять приклади конфліктогенів у різних ситуаціях; моделюють ситуації конструктивного розв’язання конфліктів; уміють аналізувати конфлікти та конструктивно їх розв’язувати.

Основні поняття: конфлікт, конфліктогени, конструктивний і деструктивний конфлікт, риси характеру.

Обладнання: зошити, підручники, хмарини слів, інтелектуальна карта

«Конфлікт», роздавальний матеріал «Хмарини» для роботи в групах, повітряна кулька.

Основи здоров'я: підручник для 7-го кл. загальноосв. навч. закладів / Т.Є.

Бойченко, І.П. Василашко, О.К. Гурська та ін. –Київ: Генеза, 2015. – 128с.

Тип уроку: формування вмінь і навичок.

 

Хід уроку

 

I. Організація класу. Створення сприятливої атмосфери.

1. Інтерактивний прийом «Доброго дня тим, хто» - учитель вимовляє, додаючи фрази «…сказав приємні слова іншій людині; радів першому снігу; у доброму гуморі; в кого карі очі; хоче спілкуватися; снідав; чистив зуби» тощо. Після кожної фрази учні, які вважають, що фраза стосується їх, сідають.

2. Вправа «Мені важливо...». Чарівна скринька

Напишіть два правила спілкування з людьми, які є важливими для вас і прикріпіть до чарівної скриньки

1.  ______________________________________

2.  ______________________________________

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Вправа «Серце». У дітей на столах лежать червоні аркуші, і вчитель пропонує з них вирвати (створити) серце: зігнути аркуш навпіл, відірвати по формі напівсерце (спочатку відірвати півколо, звузити до низу, зверху відірвати трикутник). Розкрити його.

Написати на створених серцях своє ім’я і найкращу свою рису, або іншу характеристику.

Чи схожі у вас серця і написи на них? Чому вони відрізняються, адже всі виконували однакові дії? Чи однакові ви характеристики написали?

Висновок. Виконуючи одні і ті ж дії, результат у кожного свій. Серця, отримані в результаті вправи, вийшли різними, бо всі ми різні. Від того, що серця неоднакові, загальна картина лише виграє — вона стає різноманітнішою й цікавішою. Так само різняться люди — зовнішністю (раса, шкіра, стать, вік, фігура тощо) і внутрішнім світом (характер, світогляд, віра, політичні погляди, культура, освіта тощо).

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів. Повідомлення теми і мети уроку.

Вправа «Мікрофон». Аналіз змісту притчі

НА ПРИЙОМІ В ЛІКАРЯ

До кабінету відомого психіатра якось увійшов чоловік, на перший погляд цілком урівноважений, поважний та елегантний. Та кілька хвилин розмови лікар переконався, що відвідувач перебув у глибокій депресії.

Лікар розпочав детальне обстеження і під кінець розмови спитав свого нового пацієнта:

А чому б вам сьогодні увечері не піти до цирку, що саме п риїхав до нашого міста? У виставі бере участь знаменитий клоун,  який уже розвеселив півсвіту. Всі про нього кажуть, що він надзвичайно талановитий. Це неодмінно розважить вас, ось побачите.

Пацієнт зі сльозами вимовив:

Та я ж і є той клоун. Одне питання не дає мені спокою: як  відчути, коли маю грати свою роль, а коли справді можу бути собою? Я вдаю, бо часто не маю сили бути таким, який я є... Загалом  тому, що це могло б комусь не сподобатися. Не знаю, може, це пересторога, яку відчувають усі... може, іншим також не хотілося б завжди бути на вигляд спритнішими та сильнішими, ніж вони є насправді...

Висновки. Депресія є наслідком внутрішнього конфлікту. Важливо відкидати подібні страхи, сором, вагання і бути лише самим собою.

Ми щодня вступаємо в конфлікти: з самим собою, з оточуючими нас людьми, з рідними людьми, з суспільством.

- Конфлікти супроводжують нас все життя, вони вносять напругу у відносинах, позбавляють нас спокою і радості, не дають можливості повноцінно працювати.

- І хоча багато хто вважає конфлікт негативною і руйнівною силою, чи можемо ми обійтися без конфліктів?

Чарльз Ліксон (американський професор, адвокат, конфліктолог) у своїй книзі «Конфлікт. Сім кроків до миру» говорить так:

«Де є людина, там завжди є конфлікти. Вони супроводжують нас все життя від народження і до самої смерті. Конфлікти – це норма життя. Якщо у вашому житті немає конфліктів – перевірте чи є у вас пульс».

Думаю, що пульс ви вже перевірили і переконалися, що він є. Значить, і конфлікти є. Конфлікт – це добре чи погано? Про це ми поговоримо на сьогоднішньому уроці. Тема уроку «Причини виникнення конфліктів і способи їх розв’язання». Епіграфом до нашого уроку буде вислів, який є на дошці «Найсильніший той, хто володіє собою, але грає за спільними правилами» Сенека

Вправа «Шкала актуальності»

 Наскільки актуальною для кожного з вас є тема уроку? Озвучте показник за 5-бальною шкалою: 0 — зовсім не важлива, ..., 5 — саме те, що необхідно знати (вміти, розуміти тощо) на найближчий час.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

1. Вправа «Якщо конфлікт — це...»

Ціль: учням пропонується подумати і висловити свої асоціації, почуття, образи, пов'язані зі словом конфлікт.

Набір завдань

Якщо конфлікт – це день тижня, то який?

Якщо конфлікт – це дерево, то яке?

Якщо конфлікт – це птах, то який?

Якщо конфлікт – це овоч, то який?

Якщо конфлікт – це колір, то який?

Якщо конфлікт – це пора року, то яка?

Якщо конфлікт – це явище природи, то яке?

Якщо конфлікт – це посуд, то який?

Якщо конфлікт – це їжа, то яка?

Якщо конфлікт – це тварина, то яка?

Якщо конфлікт – це музичний інструмент, то який?

Якщо конфлікт – це квітка, то яка?

Якщо конфлікт – це фрукт, то який?

Якщо конфлікт – це учні, то якого класу?

План вивчення теми: (схема на дошці)

Що таке конфлікт.

Причини виникнення конфліктів.

Класифікація конфліктів.

Способи розв’язання конфліктної ситуації.

2. Вправа «Мозковий штурм». Дайте визначення «Що таке конфлікт».(створення інтелект – карти)

Конфлікт (лат. сопflictus— «зіткнення», «сутичка») — зіткнення протилежних інтересів і поглядів, напруження і крайнє загострення суперечностей, що призводить до активних дій, ускладнень, боротьби, супроводжені складними колізіями. Конфліктні ситуації вивчає конфліктологія.

  1.            Вправа «Хмарини слів»

Перевіримо ваші знання, які маєте про конфлікт . Завдання виконується у парі.

До кожної хмаринки приклеєне завдання, яке необхідно виконати. Після виконання учні вивішують на дошку. Якщо в когось виникли питання, то вони можуть глянути  у підручнику тема «Конфлікт» (Додаток )

  • Як ви вважаєте, чому я обрала малюнки у вигляді хмаринок?
  • А чи можна, щоб ці хмаринки розійшлись і з'явилося сонце?
  • Яким чином? (конструктивним методом вирішення конфлікту)
  1. Вправа «Моделювання ситуації». 

Сядьте зручніше, закрийте очі і уявіть на хвилину, ніби Ви  яблуко. Стигле, соковите, красиве, ароматне, наливне яблучко, яке мальовничо висить на гілочці. Всі милуються Вами, захоплюються. Раптом звідки не візьмись, підповзає до Вас черв’як. І каже: «Зараз я тебе буду їсти!» Що б Ви відповіли черв’яку? Відкрийте очі і дайте свою відповідь.

  • Чи потрібно підбирати до різних конфліктів різні способи, чи якийсь один спосіб можна підлаштовувати до всіх конфліктів?

Способів розв'язання конфліктів чимало. Людина може скориста­тися тими, які вважає прийнятними в певній ситуації. Наприклад, може вибрати таку стратегію поведінки в конфлікті, яку називають суперництвом. Тоді вона прагнутиме домогтися свого, нехай навіть на шкоду людям, які її оточують. А можна вибрати іншу стратегію поведінки — співробітництво. Це пошук такого варіанта поведінки, при якому враховуються інтереси обох сторін. Звісно, результати такої різної поведінки так само будуть різними: у першому випадку 1 конфлікт поглиблюється, а в другому — долається.

Окрім суперництва й співробітництва, можна вибрати інші спо­соби поведінки в конфлікті. Компроміс — вибір проміжного варіан­та, в якому кожна конфліктуюча сторона щось виграє, а в чомусь поступається. Пристосування — відмова від власних інтересів. Ухи­ляння — вихід із конфліктної ситуації без спробу її розв'язання.

V. Рефлексивно – узагальнюючий етап.

 1. Психологічна ілюстрація « Повітряна кулька»

Двоє учнів надувають повітряні кульки.

  • Уявіть, що кулька це ваше тіло, а повітря у ній – це гнів.

Один учень випускає кульку раптово, а другий поволі випускає з неї повітря.

Що відбулося з першою кулькою? Вона стала некерована. А друга?

2. Вправа «Плакат думок».

- Як впливає конфлікт на здоров’я? Об’єднайтеся у дві групи по варіантах і дайте

Відповідь. Для виконання завдання 3 хв.(учні створюють групи, на аркуші записують твердження і  відповідають, а потім відповіді доповнюються з інтелект-карти)

 3. Притча «Мішок картоплі»

Учень запитав учителя:

- Ти такий мудрий. Ти завжди в гарному настрої, ніколи не злишся. Допоможи і мені бути таким.

Учитель погодився і попросив учня принести картоплю і прозорий мішок.

- Якщо ти на кого-небудь розлютишся і будеш тримати образу, - сказав учитель, - то візьми цю картоплю. З одного її боку напиши своє ім'я, з іншого ім'я людини, з якою стався конфлікт, і поклади цю картоплю в мішок.

- І це все? - здивовано запитав учень.

- Ні, - відповів учитель. Ти повинен завжди цей мішок носити з собою. І кожен раз, коли на кого-небудь образишся, додавати в нього картоплю. Учень погодився...

Минув якийсь час. Мішок учня наповнювався картоплею і став уже досить важким. Його дуже незручно було завжди носити з собою.

До того ж та картопля, що він поклав на самому початку, стала псуватися.

Деяка згнила, деяка проросла, деяка зацвіла і мала різкий неприємний запах.

Учень прийшов до вчителя і сказав:

- Це вже неможливо носити з собою. По-перше, мішок занадто важкий, а по-друге, картопля зіпсувалася. Запропонуй що-небудь інше.

Але вчитель відповів:

- Теж саме відбувається і у тебе в душі. Коли ти на кого-небудь сердитий,

ображаєшся, то у тебе в душі з'являється важкий камінь. Просто ти це відразу не помічаєш. Потім каменів стає все більше.

Вчинки перетворюються у звички, звички у характер, який породжує негативні вади. І про цей вантаж не дуже легко забути, адже він занадто важкий, щоб носити його постійно з собою.

Я дав тобі можливість спостерігати весь цей процес з боку. Кожен раз, коли ти вирішиш образитися або, навпаки, образити когось, подумай, чи потрібен тобі цей камінь.

Наші вади породжуємо ми самі. А чи потрібно Вам тягати мішок зіпсованої картоплі за спиною?

4. Вправа «5 пальців». 

Погляньте на зображення долоні і по перших назви пальців проаналізуйте свою роботу на уроці. Чи справдилися ваші очікування?

VI. Оцінювання роботи учнів. Повідомлення домашнього завдання.

  •              Хто  з учнів класу, на вашу думку, працював активно на уроці «Нагородіть» їх відповідними епітетами та порівняннями.
  •                   Домашнє завдання:
  1. Робота в зошиті – практикумі
  2. Скласти ідеальний «портрет» неконфліктної людини

ДОДАТКИ ДО УРОКУ

План конспект уроку

Етап уроку

Форми і види роботи

Обладнання

І. Організаційний етап

Вправа «Доброго дня тим, хто..»

Вправа

Намальована на дошці скринька, стікери

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Вправа «Серце»

 

Аркуш паперу

ІІІ. Цілепокладання. Мотивація навчальної діяльності

Вправа «Мікрофон»

Вправа «Шкала актуальності»

Ознайомлення з метою уроку

Мікрофон, девіз

ІV. Цілереалізація. Вивчення нової теми

Вправа «Якщо конфлікт – це..»

Вправа «Мозковий штурм»

Вправа «Хмарини слів», робота в групах

Вправа «Моделювання ситуації»

Представлення результатів

Хмарини слів,

V. Рефлексивно – узагальнюючий етап

Вправа «Повітряна кулька»

Вправа «Плакат думок»

Вправа «Притча. Мішок картоплі»

Рефлексія. Вправа «5 пальців»

Оцінювання роботи учнів

2 Кульки , плакат, маркер, зображення долоні

VІ. Повідомлення домашнього завдання

Різнорівневі завдання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
9 березня 2020
Переглядів
1895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку