Приготування других страв

Про матеріал
а) навчальна: ознайомити учнів з видами круп та способами варіння каш різної консистенції, поглибити знання про значення страв з круп; б) розвиваюча: розвивати пізнавальну активність, логічне мислення, пам’ять; вчити узагальнювати, аналізувати і систематизувати матеріал, виділяти головне; в) виховна: виховувати доброзичливість, вимогливість, чесність і правдивість, культуру спілкування, повагу до праці, до своєї професії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія приготування каш

Номер слайду 2

Мета уроку:а) навчальна: ознайомити учнів з видами круп та способами варіння каш різної консистенції, поглибити знання про значення страв з круп;б) розвиваюча: розвивати пізнавальну активність, логічне мислення, пам’ять; вчити узагальнювати, аналізувати і систематизувати матеріал, виділяти головне;в) виховна: виховувати доброзичливість, вимогливість, чесність і правдивість, культуру спілкування, повагу до праці, до своєї професії.

Номер слайду 3

Епіграф уроку Нехай їжа буде вашими ліками, а не ліки — їжею. Гіппократ

Номер слайду 4

Крупа – харчовий продукт, одержаний від переробки круп’яного зерна, в якому сконцентровані добре засвоювані речовини

Номер слайду 5

Пшениця. Манна крупа. Пшенична крупа. Ячмінь. Ячнева крупа. Перлова крупа. Гречка. Гречанакрупа

Номер слайду 6

Кукурудза. Овес. Кукурудзяна крупа Вівсяна крупа. Пшенична крупа. Рис. Рисова крупа Просо

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва круп. Характер обробки круп. Рисова. Шліфована, полірована, подрібнена. Гречана. Ціле ядро(ядриця), проділ. Пшоно. Шліфована Манна. Розмелювання твердих сортів пшениціПерлова. Шліфована, подрібнена. Вівсяна. Неподрібнена, шліфована, плющена ( у вигляді пластівців)Кукурудзяна. Шліфована, подрібнена. Ячна. Шліфована, подрібнені ядра перлової крупи. Пшенична. Шліфована, подрібнена. За типом обробки розрізняють крупи: шеретовані, шліфовані й поліровані, цілі, подрібнені і у вигляді пластівців

Номер слайду 8

Каша — одна з найдавніших страв, яку готували й споживали слов'янські народи в кінці XIX ст. Це була щоденна страва українців, друга після борщу

Номер слайду 9

За консистенцією каші діляться на:* розсипчасті;* в'язкі;* рідкі

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Каша. Консистенція каші розсипчастав'язкарідка. Гречана. Пшоняна Рисова Перлова Пшенична2,32,7 3,03,2 2,74,24,2 4,6 4,64,25,2 6,65,2 Початковий об'єм 1 кг крупи з водою під час варіння каш

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}       Гречана. Рис. Вівсяна. Перло­ва. Ячна. Манна. Кукурудзяна. Промивання++ ++  Просівання     + +Перебирання++  ++  Підсушування   +     Підсмажуван­ня+      Замочування  + +   Первинна обробка круп

Номер слайду 12

Розсипчасті каші

Номер слайду 13

Розсипчасті каші варять з рису, пшона, гречаної, перлової, ячної і полтавської круп на воді або бульйоні. Сіль, цукор кладуть у казан із рідиною до засипання круп з розрахунку на 1 кг круп для розсипчастих каш, приготовлених на бульйоні або воді, — 10 г, а для молочних солодких — 5г. Для поліпшення смаку і зовнішнього вигляду при варінні розсипчастих каш перед засипанням крупи кладуть жир — від 50 до 100 г на 1 кг круп

Номер слайду 14

В'язкі каші

Номер слайду 15

Вівсянка родом з Шотландії, але вона дуже популярна у всій Великобританії. У країнах Західної Європи її майже не їдять, вважаючи за краще споживати вівсяні пластівці з молоком. Чим корисна вівсяна каша? Головною особливістю вівсяної каші є її висока харчова цінність і легке засвоєння організмом. Вівсянка багата рослинними жирами з високою часткою ненасичених жирних кислот, а також білками і амінокислотами. Вона містить максимальну кількість харчових волокон, будучи прекрасним абсорбентом солей важких металів, які скупчуються в нашому організмі. У ній є вітаміни - А, В1, В2, В6, Е, РР, а також цінні мікроелементи - залізо, фосфор, магній, кремній, цинк, йод, сірка, калій. 

Номер слайду 16

Вівсяна каша дуже корисна для шлунково-кишкового тракту. Полегшує травлення і очищає кишечник. Регулярне вживання вівсяної каші знижує кислотність шлункового соку, а також активізує роботу мозку, поліпшуючи пам'ять і мислення. А ті, хто хоче схуднути, їдять вівсянку на сніданок, і не відчувають голоду до самого обіду, зберігаючи при цьому прекрасну працездатність весь день. Обов`язково готуйте цю корисну страву для всієї родини. Це допоможе вам і вашим близьким зберегти здоров`я і красиву фігуру.

Номер слайду 17

Рис є найдавнішою злаковою культурою, яка має унікальні поживні і корисні властивості. У рисовій каші міститься велика кількість необхідних для організму людини корисних мінералів і мікроелементів: фосфор, марганець, селен, цинк, калій, залізо, кальцій. Вона багата вітамінами груп Е, В, РР, які здатні задовольнити всі потреби людського організму.  Оновною перевагою рисової каші є те, що вона займає лідируючу позицію за вмістом в собі складних вуглеводів, які накопичуються в м’язах і забезпечують людині довготривалий приплив енергії. 

Номер слайду 18

Рисова каша здатна вбирати в себе всі непотрібні і шкідливі для людини речовини, що надходять з іншими продуктами. Ці абсорбуючі властивості рисової каші успішно використовуються для ефективного виведення токсинів і шлаків. Саме тому дієтологи рекомендують вживати її під час різних дієт та для нормалізації сну.  Корисна рисова каша людям з проблемами ниркової недостатності і серцево-судинної системи: рис не тільки містить в собі різні солі, але і відмінно виводить їх з людського організму.  При вживанні рисової каші ваша фігура і здоров’я будуть у відмінному стані. Тому включіть у свій раціон харчування рисову кашу і будьте здорові! 

Номер слайду 19

Найтепліші спогади кожної людини пов’язані з періодом безтурботного дитинства. Найсмачніше морозиво, цікаві мультфільми, і, звичайно, манна каша.  Сьогодні дослідження вчених спростували твердження про велику користь манної каші у дитячому харчуванні. Серед усіх інших каш манна вважається найбіднішою за змістом корисних речовин. Є в ній і білок, і вітаміни групи В і РР, і різні мінеральні речовини, такі ,як калій і залізо,але в невеликій кількості. Основний відсоток елементів, що містяться, в манній каші , належить крохмалю. Саме тому манна каша швидка у приготуванні . Безперечний плюс манки полягає в її дивовижній властивості засвоюватися тільки в останніх відділах кишечника.

Номер слайду 20

Рекомендують її тим, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом. Вона м’яко обволікає шлунок і здатна зменшити болі і спазми при гастритах і виразках. Та якщо постійно годувати дитину манною кашею в дитячому віці, може ослабитись імунітет. Організм людини потребує постійного поповнення мінералами і мікроелементами. А регулярне вживання манної каші знижує здатність всмоктування цінних речовин з їжі, чим може порушити нормальний розвиток ще не сформованої травної системи. А дорослим – тільки так. Звучить дивно, але ми рекомендуємо манну кашу дорослим.

Номер слайду 21

Кукурудзу завжди називали царицею полів. Про кукурудзу вперше було почуто в Мексиці, приблизно шість тисяч років тому. Люди вже в ті часи розсмакували її. Найголовніша ознака кукурудзи – це здатність зберігати свої корисні властивості і після термічної обробки. Завдяки цьому вона широко використовується у фармакології.

Номер слайду 22

Кукурудза містить велику кількість вітамінів і корисних речовин, а також клітковину, яка дуже корисна для очищення кишечника. Це заряд бадьорості на цілий день та легкозасвоюваний продукт харчування. Кукурудзяна каша корисна для людського організму. Харчуйтесь нею. Це смачно і корисно.

Номер слайду 23

Ячну крупу почали вирощувати в V столітті до нашої ери. Вона відрізняється від усіх інших тим, що ядро зерна не піддається шліфовці. У результаті в ньому зберігається набагато більше клітковини. Ячна крупа багата на вітаміни групи В, А, РР, E; мікроелементами; клітковиною; білком.

Номер слайду 24

Ячна каша допомагає при алергічних реакціях. Вона нормалізує діяльність ендокринної системи, є відмінним загальнозміцнюючим засобом, який призначають в післяопераційний період при захворюваннях шлунка і кишечника. Вміщені в цій страві амінокислоти сприяють виробленню кологену, який розгладжує зморшки і уповільнює їх появу. Частіше готуйте ячну кашу і краса та молодість вам забезпечені.

Номер слайду 25

Пшоно – корисний, поживний і дієтичний продукт, що повністю відповідає вимогам здорового харчування. Пшоно – це комора вітамінів, мінералів, жирів, білків і важливих для життєдіяльності амінокислот. Вітаміни групи В, що відповідають за здоров’я волосся, шкіри і нігтів, усувають втому і дратівливість, нормалізують жировий і вуглеводний обмін, беруть участь в кровотворенні.

Номер слайду 26

Пшоняна каша перешкоджає утворенню бляшок холестеринів і жирових відкладень. Пшоно – це необхідний елемент раціону жителів великих міст і районів. Компоненти, що входять до складу пшона, виводять з організму токсичні з’єднання, шлаки. Пшоно – незамінна їжа для людей, що страждають захворюваннями травного тракту (панкреатитом), хворобами печінки, цукровим діабетом, атеросклерозом, алергією. Пшоно нормалізує діяльність серцевого м`яза. Пропонуємо цей продукт харчування всім, хто бажає бути здоровим і ситим.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Тест на закріплення теми1. Крупи – це.. а) зернова культура; б) ендосперм; в) подрібнене зерно. 2. За технологією виготовлення рисові крупи поділяються на: а) ядриця, проділ; б) шліфовані, подрібнені, неподрібнені; в) шліфовані, плющені. 3. Ячна крупа – це… а) ядро зерна ячменю; б) подрібнене зерно ячменю; в) ядро кукурудзи. 4. Приваром називають… а) клейстеризацію крохмалю; б) збільшення у масі круп; в) консистенцію каш.

Номер слайду 29

5. Скільки є способів варіння рисової каші? а) один; б) два; в) три. 6. Крупи засипають у: а) підсолену киплячу воду; б) теплу воду; в) холодну воду. 7. Розсипчасті крупи перемішують… а) кухарською голкою; б) дерев`яною кописткою; в) кухарською виделкою. 8. У в`язкій каші зерна… а) добре розварені; б) добре зварені; в) частково розварені.

Номер слайду 30

9. Вихід рідких каш з 1кг круп становить… а) 5-6 кг; б) 4-5 кг; в) 7-8 кг. 10. До складу каш входять білки, вуглеводи… а) екстрактивні речовини; б) вітаміни; в) ферменти.

pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
1424
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку