Запитання для закріплення матеріалу вступного інструктажу
1. Чим відрізняються вареники ліниві від вареників з сиром?
2. В якому посуді рекомендують варити вареники?
3. Які правила подавання вареників?
4. З якими наповнювачами готують сирники (не солодкі)?
5. Назвіть відмінність у приготуванні між сирниками і сирниками по-київському?
6. Які правила та температура подавання сирників?
7. Які правила подавання сирників по-київському?
8. Чим відрізняється пудинг від запіканки?
9. З якою метою поверхню запіканок, пудингів змащують сметаною перед запіканням?
10. З чим подають запіканки і пудинги?
11. Який термін зберігання гарячих страв з сиру?
Типові помилки та шляхи їх попередження при приготуванні гарячих страв з сиру
№ п/п |
Проблема |
Причина |
Шляхи попередження |
1. |
Сир у варениках щільний, крупинками |
Сир не протерли |
Сир перед тепловою обробкою ретельно протерти |
2. |
Сирники щільні, тугі |
Додали багато борошна, довго місили масу |
Довго не перемішувати масу, щоб не набухли білки борошна; борошно додавати за рецептурою |
3. |
Ліниві вареники розпливлись |
Мало борошна, яєць, багато цукру |
Дотримуватись норми закладки продуктів; при масовому приготуванні цукор в масу не класти, а посипати ним готові вареники |
4. |
Кірочка на сирниках відстає, розвалюється |
За панірований напівфабрикат не відразу почали смажити або смажили не на розігрітому жирі |
За панірований виріб необхідно відразу смажити на сковорідці з добре розігрітим жиром |
5. |
Із готових сирників по київському витекла начинка |
Погано защипнуті краї кружалець при формуванні, неповністю поверхня змочена у яйцях і за панірована у білій паніровці. |
Начинку класти на середину кружалець, ретельно защипувати краї і відразу рівномірно змочувати у яйцях і панірувати |
6. |
На поверхні готової запіканки з сиру з’явились тріщини, маса на розрізі неоднорідна, розсипається |
Поверхню перед запіканням недостатньо змазали сметаною; до маси додали багато борошна, сир не протерли |
Дотримуватися технології приготування норм закладки продуктів |
7. |
Пудинг з сиру щільний, не пухкий |
Збиті білки додали до маси і швидко перемішали; гарячий пудинг відразу переклали на інший посуд |
Добре збити білки в густу піну, ввести у масу для пудингу у 4 прийоми, обережно перемішуючи, щоб не сіли білки; готовий пудинг треба залишити у формі на 1-2 хв., щоб він ущільнився і краще відставав від стінок форми |