Приготування гарячих страв з сиру, додатковий матеріал для закріплення теоретичних знань.

Про матеріал
Додатковий матеріал для закріплення матеріалу вступного інструктажу та розгляд типових помилок при приготуванні гарячих страв з сиру.
Перегляд файлу

Запитання для закріплення матеріалу вступного інструктажу

     1. Чим відрізняються вареники ліниві від вареників з сиром?

  • Відрізняються формою та тим, що вареники ліниві готують без тіста.

     2. В якому посуді рекомендують варити вареники?

  • Вареники необхідно варити у широкому і низькому посуді.

     3. Які правила подавання вареників?

  • Вареники подають в підігрітих тарілках або баранчиках (поставлених на тарілки з паперовими серветками), поливають розтопленим вершковим маслом; сметану можна подати окремо у соуснику.

     4. З якими наповнювачами готують сирники (не солодкі)?

  • Сирники можна готувати з квасолею, картоплею, морквою.

     5. Назвіть відмінність у приготуванні між сирниками і сирниками по-київському?

  • Сирники мають круглу форму у вигляді битків, їх панірують у борошні і смажать основним способом; сирники по-київському готують з начинкою, надають овальну форму, змочують в яйцях і панірують у білій паніровці.

     6. Які правила та температура подавання сирників?

  • Сирники подають по три штуки на порцію на підігрітих мілких столових тарілках, посипають цукром, поливають варенням або сметаною. Можна подати молочний або сметанний соус, сметану в соуснику окремо; температура подавання 60-65°С.

     7. Які правила подавання сирників по-київському?

  • Сирники по-київському подають по 2 штуки на порцію на підігрітих мілких столових тарілках, зверху посипають цукровою пудрою. Окремо подають сметану.

     8. Чим відрізняється пудинг від запіканки?

  • Пудинг має більш соковитий смак, ніжнішу консистенцію і відрізняється від запіканки тим, що до нього додають збиті яєчні білки.

     9. З якою метою поверхню запіканок, пудингів змащують сметаною перед запіканням?

  • В результаті запікання на поверхні цих страв завдяки змащуванню сметаною утворюється рівномірна золотиста кірочка.

    10. З чим подають запіканки і пудинги?

  • Подають із солодким, молочним соусом, сметаною, варенням, медом.

     11. Який термін зберігання гарячих страв з сиру?

  • Вареники, сирники зберігають не більше 15 хв. у теплому місці до подавання; запіканки – 1 год, пудинги – 30 хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Типові помилки та шляхи їх попередження при приготуванні гарячих страв з сиру

 

№ п/п

Проблема

Причина

Шляхи попередження

1.

Сир у варениках щільний, крупинками

Сир не протерли

Сир перед тепловою обробкою ретельно протерти

2.

Сирники щільні, тугі

Додали багато борошна, довго місили масу

Довго не перемішувати масу, щоб не набухли білки борошна; борошно додавати за рецептурою

3.

Ліниві вареники розпливлись

Мало борошна, яєць, багато цукру

Дотримуватись норми закладки продуктів; при масовому приготуванні цукор в масу не класти, а посипати ним готові вареники

4.

Кірочка на сирниках відстає, розвалюється

За панірований напівфабрикат не відразу почали смажити або смажили не на розігрітому жирі

За панірований виріб необхідно відразу смажити на сковорідці з добре розігрітим жиром

5.

 

Із готових сирників по київському витекла начинка

Погано защипнуті краї кружалець при формуванні, неповністю поверхня змочена у яйцях і за панірована у білій паніровці.

Начинку класти на середину кружалець, ретельно защипувати краї і відразу рівномірно змочувати у яйцях і панірувати

6.

На поверхні готової запіканки з сиру з’явились тріщини, маса на розрізі неоднорідна, розсипається

Поверхню перед запіканням недостатньо змазали сметаною; до маси додали багато борошна, сир не протерли

Дотримуватися технології приготування норм закладки продуктів

7.

Пудинг з сиру щільний, не пухкий

Збиті білки додали до маси і швидко перемішали; гарячий пудинг відразу переклали на інший посуд

Добре збити білки в густу піну, ввести у масу для пудингу у 4 прийоми, обережно перемішуючи, щоб не сіли білки; готовий пудинг треба залишити у формі на 1-2 хв., щоб він ущільнився і краще відставав від стінок форми

 


docx
Додано
17 березня 2020
Переглядів
3533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку