Прикметник як частина мови

Про матеріал
Дану презентацію можна використати під час проведення уроку української мови в 6 класі з теми "Прикметник як частина мови"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

поглибити знання учнів про прикметник як частину мови; формувати вміння відрізняти прикметник від інших частин мови; правильно визначати морфологічні ознаки, синтаксичну роль; удосконалювати навички правильного й доречного використання прикметників в усному та писемному мовленні; виховувати любов до рідної землі. Тема уроку:

Номер слайду 2

АКТУАЛІЗАЦІЯ ЗНАНЬ Прикметник, ти який і чий? Я – рідний, синій та малий, Я- голубий, веселий, шумний, Важкий, дотепний та розумний, Катрусин, батьків, Танін, кішчин Брудний, охайний та розкішний. Що цікавого у цьому вірші ви помітили ? Скажіть, ви зрозуміли про що йде річ ? Чому? Не має у вірші іменників. Про яку частину мови розповідається ?

Номер слайду 3

У кожного свої прикмети є, І їх Прикметник нам назве, Бо тільки він сказати може всім, Високий чи низький цей дім, Що птах літає в синіх ясних небесах, І падолист гуляє тихий по лісах. Цей пан Прикметник всі прикмети знає. От запитай його яке? яка? який? На всі питання відповіді має, Про всі ознаки всім розповідає.

Номер слайду 4

Очікувані результати: На цьому уроці я дізнаюся… На уроці я вивчу… На уроці мене чекає… Від уроку очікую…

Номер слайду 5

Сонце на небі і зоряна ніч солов’їна, Мамина пісня і мамина тиха сльозина, Батькове слово і врода небесна калини, Слово молитви і лагідний усміх дитини -

Номер слайду 6

що назва прикметник вперше з’явилася в підручнику Я. Головацького «Граматика руского язика» (Львів, 1849 рік). Отже, цій частині мові 168 років.

Номер слайду 7

ПРИКМЕТНИК - це повнозначна (самостійна) змінна частина мови, що виражає ознаку або властивість предмета і відповідає на питання який? (яка? яке? які?), чий? (чия? чиє? чиї?) Наприклад:

Номер слайду 8

Прикметник як частина мови Відповідає на питання Який? Яка? Яке? Які? Чий? Чия? Чиє? Чиї? Змінюється за родами, числами, відмінками Виступає означенням, присудком За значенням бувають якісні, присвійні, відносні Якісні прикметники мають ступені порівняння: вищий і найвищий Якісні прикметники мають повну і коротку форми Є тверда і м’яка група

Номер слайду 9

ЗНАЧЕННЯ ПРИКМЕТНИКА в нашій мові Прочитайте текст без прикметників і зробіть висновок Ліс стоїть сумний і мовчазний. Повільно кружляє в повітрі жовтогарячий листок стрункої берези. Тонкі осички сумовито риплять на лісній галявині. Навкруги трухлявого пня скупчилися маленькі опеньки. Горобина обвисла червоними розкішними гронами. Листя старої липи з гострими почорнілими зубчиками здається вкритим тендітним оксамитом. 

Номер слайду 10

КОЛІР ВАГУ ФОРМУ СМАК РОЗМІР МАТЕРІАЛ ПРИНА- ЛЕЖНІСТЬ

Номер слайду 11

Завдання:

Номер слайду 12

Зауважте ! Ознаку предмета, крім прикметника, можуть передавати й інші частини мови : Дієприкметник - підбілена хата. Дієслово – біліє навколо. Іменник – білизна снігу. Прислівник – узимку в лісі біло. Порядковий числівник – сьомий клас.

Номер слайду 13

Завдання: ОПИШИ МАЛЮНКИ ПРИКМЕТНИКАМИ

Номер слайду 14

ПІДСУМОК

Номер слайду 15

“Закінчи речення” На сьогоднішньому уроці я… Мені найбільше сподобалося… Найважче мені було… Я б хотів (ла) …

Номер слайду 16

Домашнє завдання Вивчити визначення с. 139-140, виконати вправу 235 (І); Виписати 5 речень про рідний край, підкреслити прикметники, визначити їх граматичні ознаки та синтаксичну роль.

Номер слайду 17

Я - учень Я - хочу знати Я - думаю Я - вмію Я - знаю Я - особистість творча Я – зірка

ppt
Додано
31 березня 2023
Переглядів
427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку