Прикметник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Про матеріал
Прикметник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль (презентація до відеоуроку).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прикметник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль6 клас

Номер слайду 2

Іменник МІСТЕЧКО МОРФОЛОГІЯ

Номер слайду 3

Морфологія – розділ мовознавства, що вивчає слова як частини мови.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Пропливає чорна хмара в осінньому небі. Хмара – іменник, ж. р., І відміна, однина, Н. в., у реченні – підмет. В небі – іменник, с. р., ІІ відміна, однина, М. в., у реченні – обставина.

Номер слайду 6

МІСТЕЧКО МОРФОЛОГІЯІменник Прикметник Десь далеко в країні, Що Мовою зветься,Дружно так, як і в родині,Всім словам живеться. Кожне знає, що робити,Як у реченні стати,Як сусідам догодити,З ними поладнати. Самостійні чи службові –Це вже всякий знає,Бо у милозвучній МовіКожен вагу має.

Номер слайду 7

Запам’ятайте! Прикметник - самостійна частина мови, що виражає ознаку особи чи предмета й відповідає на питання який? чий?Наприклад: широкий, весняний, мамин.

Номер слайду 8

Навіщо потрібні прикметники: Для точного опису предметів, явищ, подій. У художньому мовленні виконують функцію епітетів, метафор, надаючи висловленню образності. Наприклад: Пролісок – квітка ніжна, але смілива та нетерпляча (Ю. Смолич).

Номер слайду 9

Морфологічні ознаки прикметника! Початковою формою прикметника є називний відмінок однини чоловічого роду.

Номер слайду 10

Синтаксична роль прикметників: У реченнях найчастіше бувають означеннями: Пливуть над степом хмари волохаті. Рідше присудками: Повітря було холодне й чисте.

Номер слайду 11

Працюємо практично! Випишіть із «хмарки слів» всі прикметники, які знайдете.

Номер слайду 12

Перевіряємо!Хоробра, запальний, рожеві, рухливий, сильний, дрімучий, рум’яні, лютий, відважна, похмурий, міцний.

Номер слайду 13

Спробуйте дібрати якомога більше прикметників до поданих іменників: Автомобіль Подорож Місто

Номер слайду 14

Наприклад: Новий. Червоний Швидкий. Маминподорож місто автомобіль Незабутня. Довгоочікувана Небезпечна Улюблене Старе Загадкове. Швидкий автомобіль вирушив у незабутню подорож.

Номер слайду 15

Підсумуємо вивчене!Відновіть текст: Прикметник – це …… частина мови, що виражає …… …… чи предмета й відповідає на питання ….. ? …… ?У реченні найчастіше бувають ……. , рідше - ……….. . Наведіть приклади прикметників, які почули на уроці:

Номер слайду 16

Перевіряємо!Прикметник – це самостійна частина мови, що виражає ознаку особи чи предмета й відповідає на питання який? чий?У реченні найчастіше бувають означеннями, рідше - присудками . Наведіть приклади прикметників, які почули на уроці: неймовірну, цікаву, нову подорож.

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯСпишіть. Підкресліть прикметники як члени речення. Попрощалось ясне сонце з чорною землею, виступає круглий місяць з сестрою зорею (Т. Шевченко). Вже листопад підкрався з-за дубів і гай знімає золоту перуку (Л. Костенко). 3. Крізь мутні шибки тихою задумою пробивається синє, боязке проміння (С. Васильченко).

pptx
Додано
14 грудня 2020
Переглядів
8626
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку