Принцип дії оптичних і та коліматорних прицілів

Про матеріал
Види прицільних пристроїв, їх будова та принцип дії. Метою викладення даного матеріалу є навчити здобувачів освіти обирати приціл до зброї, яка знаходиться на озброєнні, враховуючи мету стрільця та умови виконання пострілу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Принцип дії оптичних і та коліматорних прицілів

Номер слайду 2

Коліматорний приціл - це оптична система, що дає можливість стріляти по об'єктах, незалежно від кута атаки, не вимагає фокусування зору, завдяки суміщенню маркера наведення і цілі, що світиться. З таким оснащенням доступно вести вогонь у швидкісному режимі, одночасно контролюючи зміну навколишнього обстановки. Для військових і цивільних різновидів зброї сконструйовано окремі категорії коліматорів.

Номер слайду 3

Найпростіший елемент збирається з пари лінз, паралельної оптики пластини, нанесеної маркування прицілу. Подібна конструкція дозволяє користувачеві бачити марку на деякому видаленні. Через стандартний коліматорний приціл для гладкоствольної рушниці є можливість спостерігати за метою одночасно двома очима. Точність ураження мішені переважно залежить від індивідуальної здатності стрілка зберігати паралельність осей видимості обох очей. Принцип дії розроблені і випускаються коліматори «відкритого» виду, в яких вмонтовані не лінзи, а спеціальний об'єктив. У фокальній частині встановлюється сітчаста пластина і світлодіодне підсвічування. Над об'єктивом під кутом 45 градусів кріпиться напівпрозоре дзеркало. Користувач бачить відображення марки і мішень на тлі пластинчастого елемента. Закритий коліматорний приціл - це аналог, що дозволяє при прицілюванні відрізняти здатності діоптричного наближення мети до 1,5 разів. Додаткові насадки і аксесуари дають можливість отримати гібридний пристрій і збільшити наближення об'єкта до двох разів.

Номер слайду 4

Відмінність від інших типів прицілів Коліматори служать для виконання тих же функцій, що й інші прицільні системи. Однак принцип роботи зазначених пристосувань базується на порівнянні декількох специфічних параметрів. Серед них: Формування маркера паралельними потоками, наведеними в бік бійця. Класична оптика, наприклад, оснащується металевою сіткою, впровадженою в одну лінзу. Немає необхідності витрачати час на суміщення мушки і цілика. При цьому ступінь освітленості для виконання прицільних пострілів великої ролі не відіграє.Є можливість зміщення користувача щодо прицільної осі, що дозволяє марці залишатися на обраному об'єкті. На окремій позиції стоїть різновид коліматорного прицілу для зброї - голографічний варіант. Від стандартного аналога він відрізняється використанням лазерного променя, а не світлових потоків. При цьому марка виглядає об'ємніше, а швидкість реагування дещо збільшується.

Номер слайду 5

Сфери застосування Коліматори широко поширені в різних галузях, де доречне використання стрілецької зброї. Наприклад, мисливці монтують пристосування на гладкоствольні і нарізні одиниці, спортсмени - на пістолети, гвинтівки, арбалети і блочні луки, в армії - на більшість зразків стрілецької зброї. Завдяки величезному вибору розглянутих приладів з різноманітними характеристиками, коліматорні приціли для гладкоствольної зброї 12 калібру або більш потужних модифікацій, можна підбирати з урахуванням особливостей рушниці і способу кріплення обвісів. При цьому балансування знаряддя залишається незмінним, а конфігурація мітки підганяється в індивідуальному порядку. Для використання в спорті пристосування повинні бути ергономічними, легкими, швидкозйомними, з урахуванням особливостей конкретного типу зброї.

Номер слайду 6

Армійські коліматори До військових зразків пред'являються підвищені вимоги, а саме:збільшена міцність конструкції, оскільки бійці часто долають складні ділянки в різну пору року, що проявляється підвищеним впливом вологи, морозів, бруду, механічними ударами і струсами;універсальність елементів живлення, що пов'язано з неможливістю в бойових умовах носити з собою необмежений запас батарейок;спеціальна сітка прицілювання, що оснащується шкалою поправок на швидкість вітру і специфічними мітками;захист від вологи;балістичні налаштування повинні давати можливість враховувати особливості експлуатації бойових патронів різного калібру;конфігурація прицілу не повинна змінюватися при веденні вогню чергами;кріплення має гарантувати оперативне зняття та встановлення пристосування;прихованість при стрільбі в темний час доби.

Номер слайду 7

Оптичний приціл. Оскільки цілик, мушка та ціль знаходяться на різних відстанях, потрібно постійно зосереджувати увагу на правильному фокусуванні зору. Щоб полегшити прицілювання, особливо на далекі дистанції, на зброю встановлюють оптичний приціл – це оптичний прилад, призначений для точного наведення зброї в ціль. Може бути також використаний для спостереження за місцевістю і для визначення відстаней до предметів. Такий приціл спрощує процес прицілювання, збільшує точність, що важливо для стрільби на довгі дистанції.

Номер слайду 8

Будова і принцип дії оптичного прицілу. У трубчастому металевому корпусі знаходяться три системи лінз – об'єктив, окуляр та обертаюча система. Принцип дії такого прицілу не відрізняється від звичайної зорової труби або телескопа. Щоб зробити постріл, досить поєднати прицільну марку зі збільшеним зображенням цілі. 2.2. Кратність прицілу Кратність – здатність лінзи візуально збільшувати розміри об’єкта. Умовно, оптичні приціли бувають панкратичні і фіксовані. Фіксовані – оптичні приціли з фіксованою кратністю. Приціли зі змінною кратністю називаються панкратичні. Характеризуються можливістю змінювати кратність залежно від відстані до цілі, тобто універсальні для стрільби на різних дистанціях. Однак, збільшення кратності оптичного пристрою не гарантує кращий результат на мішені, а навпаки сприяє допущенню стрільцем помилок під час виконання пострілу. До того ж приціли великої кратності важчі, оскільки мають потовщену лінзу. Коливання зброї візуально посилюється та відволікають стрільця.

Номер слайду 9

Оптичний пристрій в розрізі 1-окуляр; 2-обертаюча система; 3-сітка (фокальна площина); 4-об’єктив

Номер слайду 10

Загальний вигляд ПСО-1. Прицільна сітка ПСО-1.

Номер слайду 11

Загальний вигляд прицільного пристрою Nimrod. Паралакс. Під час стрільби із використанням оптичних приладів варто пам’ятати про можливість появи паралакса (явище, яке виникає внаслідок руху зіниць відносно окуляра, або вимірювальної сітки).

Номер слайду 12

Характеристика оптичних прицілів ПСО-1 та Nimrod{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ п/п. Характеристики. ПСО-1 Nimrod1 Кратність462 Поле зору6 градусів19,6 м3 Діаметр вихідного зрачка6 мм6,7 мм4 Довжина прицілу375 мм341 мм5 Діаметр обєктива24 мм32 мм6 Вага0,58 г460 г7 Фільтри____сірий, помаранчевий

Номер слайду 13

Коліматорний приціл. Коліматор (у перекладі з латині) – «направляючий вздовж прямої». Перші коліматорні приціли були створені на початку 20-го століття для потреб військової авіації. Під час 1-ї Світової Війни такі оптичні пристрої встановлювалися на літаки-винищувачі і бомбардувальники, а після закінчення 2-ї Світової – їх використання почали практикувати на ручній стрілецькій зброї. Такий вид оптичних пристроїв проектують зображення прицільної точки в безкінечність. Стрілець бачить червону крапку або іншу мітку нібито на лінзі об'єктиву. Прицілювання полягає у поєднанні зображення мітки та цілі. При зсуві зіниці ліворуч-праворуч щодо центра об'єктива, зображення мітки також зміститься, залишаючись на зображенні цілі. Якщо мітка зникає з поля зору, це буде означати, що зіниця стрільця змістилася за межі об'єктива. В такому випадку, варто звернути увагу на положення голови щоб розмістити око в правильне положення, і мітка тут же з'явиться знову

Номер слайду 14

Принцип роботи коліматора залежить від того, яка проекційна система в ньому використовується. Прихований всередині корпусу світлодіод, випромінює світло в сторону лінзи, на внутрішню поверхню якої нанесено напівпрозоре рефлекторне покриття. Промені світла, відбиваючись від поверхні лінзи в сторону спостерігача, утворюють паралельний потік світла. Саме завдяки паралельності променів зміщення зіниці щодо оптичної осі прицілу не призводить до зміщення мітки з точки прицілювання. Будова та принцип дії.

Номер слайду 15

Типи коліматорних прицілів. Коліматорні приціли прийнято ділити на два типи: Рефлекторні (класичні) та голографічні (дифракційні). Голографічні приціли – це окремий вид прицільних пристроїв, але для користувача вони мало відрізняються від рефлекторних коліматорів з червоною цяткою. Різниця в тому, що замість стандартної мітки в площині лінзи стрілець бачить голограму попереду, за склом. Складається враження, що вона «висить у повітрі» на відстані 50-100 м від стрільця. Голографічний приціл містить лазерний випромінювач, що генерує світло. Створений діодом лазерний промінь спрямовується на ряд відбивачів, в тому числі і на прямий - коліматорний. Далі паралельні промені світла потрапляють на дифракційну решітку, а після взаємодії з нею утворюють 3 D-зображення прицільної сітки в оглядовій лінзі. Голографічна плівка з сіткою діє як відбивач і спрямовує зображення в сторону ока стрільця: таким чином формується голограма. На відміну від рефлекторних коліматорів, голографічні приціли не мають відбиваючого покриття на об'єктиві: ніщо не стримує потік світла 20 через лінзу, в площині якої формується зображення. Це дозволяє чітко бачити ціль, оскільки прицільна сітка просто накладається на поле зору. Коліматорний приціл – актуальний для стрільця, який працює на коротких і середніх дистанціях. Для стрільби на більші відстані до коліматора можна встановити магніфікатор – це зручний оптичний приціл невеликої кратності, який встановлюється перед коліматором.

Номер слайду 16

Коліматори за своїм основним принципом світіння бувають двох типів: Активний коліматор, у якого точка підсвічується спеціальним пристроєм, що живиться від батарей або альтернативних джерел живлення, таких як сонячні батареї. Пристрій в даному випадку або діодний лазер, або інший довільний випромінюючий пристрій.

Номер слайду 17

Пасивний калііматор,як правило містить оптоволокно, яке приймає на себе світло і відображає його в лінзі. Такі коліматорні приціли не працюють у темряві, тому що їм потрібне гарне джерело світла. Основні плюси коліматорних прицілів у порівнянні з оптичними прицілами. При прицілюванні ми дивимося двома очима. Не потрібно заплющувати одне око, щоб прицілитися. Не потрібні мушки і цілики для прицілювання, в прицілі коліматора точка показує безпосередньо на ціль. Точка підсвічується, що дає можливість прицілюватися в умовах поганої видимості. За допомогою коліматорного прицілу наведення на ціль відбувається в рази швидше.

Номер слайду 18

Поділ коліматорних прицілів за типом конструкції Відкритий-тонка лінза, яка досить тендітна. Відкритий корпус не сприяє надійності при переміщенні в лісі або в інших важких умовах.

Номер слайду 19

Закритий-має гарний захищений корпус. У дорогих прицілах корпус додатково газонаповнений, щоб не було запотівання при перепадах температури або високій вологості. Має бічні виправлення, регулювання підсвічування. Плюс закритий приціл набагато надійніший у плані ударостійкості.

Номер слайду 20

Види прицільних точок У різних коліматорних прицілах є різна кількість прицільних точок. У традиційному варіанті це червона точка (red dot). У деяких коліматорних прицілах (дорогих) можуть бути відразу кілька різних точок на вибір. Багато сучасних коліматорних прицілів дозволяють перемикати колір підсвічування (основні кольори: червоний, синій, зелений), розмір мітки і, навіть, повністю змінювати тип візирної сітки. Вибір кольору і регулювання яскравості зазвичай регулюється обертанням одного барабана; тип прицільної сітки перемикається натисканням кнопок або за допомогою важільного механізму. Опція перемикання сіток стане в нагоді, якщо приціл використовується для різної зброї або застосовується для різних видів стрільби.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Коліматорний приціл з функцією збільшення.

Номер слайду 23

Коліматорний приціл зі змінною прицільною сіткою.

Номер слайду 24

Живлення та інтенсивність підсвічування Будь-яке джерело світла вимагає живлення, і випромінювач коліматора – не виняток. Переважна більшість прицілів працює від батарейки-таблетки типорозміру CR2032. Але в залежності від параметрів випромінювача, умов експлуатації та типу системи живлення, час роботи коліматорних прицілів без заміни батареї відрізняється дуже суттєво. У різних моделей воно становить від 100 год до 30-50 тис. год.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Регулювання яскравості прицільної точкиможе бути:автоматичним- налаштовується відповідно до показань фотосенсора (докладніше див. у розділі «Інші особливості»);цифровим-- рівень яскравості змінюється натисканням кнопки (наприклад, Hawke RD1x WP Digital Control);електронно-механічним- Інтенсивність свічення точки регулюється обертанням барабана на корпусі. Більшість коліматорних прицілів мінімально можлива яскравість підсвічування занадто велика, щоб їх можна було використовувати з приладами нічного бачення. Тим, хто цілеспрямовано обирає коліматор з нічним режимом,

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Кріплення коліматорного прицілу В основному ручна стрілецька зброя оснащена планкою одного з двох стандартних типів: Вівера (Weaver-type rail, ширина 21 мм);«ластівчин хвіст» (dove tail, ширина 8-12 мм). ДОВІДКА. Буває, що зброя зовсім не має планки для аксесуарів: тоді її можна буде докупити окремо і прикріпити до ствольної коробки, яку з цією метою доведеться просвердлювати.

Номер слайду 29

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Семеняко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Захист України, Презентації
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
2034
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку