Природа і техннічний прогрес. 6 клас НУШ, ЗБД

Про матеріал
Матеріал до уроку з навчального предмета “Здоров'я, безпека та добробут" 6 клас, НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природа і технічний прогрес6 клас, ЗБДВчитель: Лобанов А. В.

Номер слайду 2

Мета уроку. Сьогодні ви проаналізуєте позитивний вплив природного середовища на здоров’я людини; Визначите можливі небезпеки природного середовища.

Номер слайду 3

Вправа «Згадай».

Номер слайду 4

Природне середовище і здоров’я. Прочитайте текст і розгляньте мал. 19. Неможливо уявити існування поза природним середовищем. Адже це — повітря, яким дихаємо; вода, яку п’ємо; земля, яка нас годує, на якій зводимо житло і яка дає все інше для життя. Щоб бути здоровими, потрібно дихати чистим, свіжим повітрям, пити чисту воду, вживати дари природи: фрукти, овочі, молоко, сир.

Номер слайду 5

Завдання• Чи знаєте ви, що без води людина може прожити лише кілька днів, а без їжі — кілька тижнів? А скільки можна прожити без повітря?• За допомогою годинника із секундною стрілкою виміряйте час, на який можете затримати дихання. Скільки витримуєте: 30 секунд, 1 хвилину чи, як досвідчений пірнальник, 2-3 або навіть 4 хвилини? Та в будь-якому разі без повітря ви не витримаєте і 5 хвилин.

Номер слайду 6

ПРИРОДНЕ СЕРЕДОВИЩЕ І БЕЗПЕКАДеякі природні чинники можуть негативно впливати на життя і здоров’я людини. Розгляньте мал. 20 і назвіть небезпеки природного середовища.• Розкажіть про небезпеки природного середовища, які траплялися у вашому житті або свідками яких ви стали.

Номер слайду 7

РОЗВИТОК ТЕХНОЛОГІЙНа відміну від решти живих істот, людей не цілком задовольняє те, що може дати природа. В усі часи вони намагалися зробити своє життя зручнішим, комфортнішим, створюючи своє техногенне середовище. Наприклад, було винайдено багато приладів, які допомагають рятувати життя людей, — біопринтер, рентгенапарат, штучні органи, досконалі протези (мал. 21).

Номер слайду 8

• Виконайте дослідження про розвиток технологій у ХХ—ХХІ століттях. Для цього:розпитайте дідуся чи бабусю про техніку (автомобілі, побутові прилади, засоби зв'язку), які були в часи їхнього дитинства;Створіть стрічки часу про еволюцію техніки (телефона, літака, велосипеда, потяга).

Номер слайду 9

Наприклад. Еволюція мобільних телефонів (1980-ті рр. – 2020 р.

Номер слайду 10

РОЗВИТОК ТЕХНОЛОГІЙ І БЕЗПЕКАМайже всі досягнення людства мають зворотний бік. Розгляньте мал. 22 і визначте небезпеки, пов’язані з цими досягненнями.

Номер слайду 11

Завданнявизначтепереваги технічного прогресу;недоліки технічного прогресу. Як можна зменшити негативний вплив технічного прогресу на природу?

Номер слайду 12

ДОБРОБУТ НАСТУПНИХ ПОКОЛІНЬНаша Земля не має достатньо ресурсів, щоб переробити та знешкодити всі відходи життєдіяльності людства внаслідок технічного прогресу. Тому люди самі мають дбати про зменшення кількості відходів та їх переробку. Для цього будують сміттєпереробні та сміттєспалювальні заводи, здійснюють прибирання місцевості, річок. Ви також можете подбати про зменшення кількості сміття. Для цього пригадайте правило 3 R: reduce — зменшити, reuse — повторно використовувати, recycle — переробляти. Наприклад, ви можете відмовитися купувати новий одяг, взуття, іграшки, якщо в цьому немає потреби. Також зменшити використання деяких речей або використовувати якісь із них повторно.

Номер слайду 13

Подивіться відео про сміттєспалювальні заводи. Які ще способи зменшення кількості сміття ви знаєте?https://drive.google.com/drive/folders/1z. Ajv. T8 P8 Nz6 Tj22e. Mpa. SRt_Uv. MIz. NX-N?usp=sharing (про сміттєспалювальні заводи)https://drive.google.com/drive/folders/1d. JKblwkw4 MA5e. UBu7ow4 WHSXEjsgh. XFk?usp=sharing (про міста майбутнього)

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати § 7. Завдання. Заповнити бланк про технології в часи дитинства дідусів чи бабусь.

pptx
Додано
18 жовтня 2023
Переглядів
666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку