Як працює вакцина? Що таке імунітет

Про матеріал
Шо таке вакцінація, як вона працює, яку функцію виконує імунітет і що таке імунізація
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок №6 Як працює вакцина ?

Номер слайду 2

Для чого потрібна вакцина?Вакцина́ція (англ. vaccination) або ще́плення введення антигенного матеріалу з метою породити імунітет до інфекційної хвороби, який запобігає зараженню або ослаблює його негативні наслідки.

Номер слайду 3

Імунітет це здатність організму захищати власну цілісність і біологічну індивідуальність

Номер слайду 4

Вперше визначення імунітет та імунна система використав французький вчений Луі Пастер. Він показав мікробіологічне значення бродіння і багатьох захворювань людини, став одним з засновників мікробіології та імунології

Номер слайду 5

В огранізмі людини існує два типи клітим які відповідають за імунітет

Номер слайду 6

Номер слайду 7

В Україні обов'язковими є щеплення проти 10 небезпечних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту («свинки»). Усі вони внесені до Національного календаря профілактичних щеплень, і держава надає їх безоплатно.

Номер слайду 8

Роль щеплень і вакцин. Вакцинація – найбезпечніший та найефективніший з відомих людству спосіб захисту від небезпечних інфекційних хвороб. Саме вакцинація щорічно запобігає смерті мільйонів людей у світі. Без неї людство неминуче зіткнеться з епідеміями, які щороку вбиватимуть мільйони. Правець, віспа, поліомієліт та дифтерія – ці хвороби майже вдалося подолати завдяки щепленням.

Номер слайду 9

Протягом трьох-шести місяців після народження немовля має материнські антитіла, які захищають його від інфекційних захворювань. Коли материнський захист зникає, діткам вводять вакцинні препарати (антигени) для вироблення власної захисної реакції.

Номер слайду 10

Коли вакцина потрапляє в організм, імунна система уважно вивчає її, запам’ятовує і починає виробляти спеціальні речовини для її знищення. Ці речовини діють вибірково, у людини виробляється специфічний імунітет. Вакцина «навчає» імунну систему, готуючи її до боротьби з «повноцінною» інфекцією.

Номер слайду 11

Імунізація виконує два завдання: «захист людини» та «захист суспільства». Імунітет (опірність) захворюванню створюється шляхом вакцинації. Саме за допомогою імунітету ми запобігаємо початку або загостренню інфекційного захворювання. Якщо рівень охоплення населення вакцинацією становить 95–98%, хвороба не буде поширюватися. Охоплення вакцинацією формує так званий колективний імунітет, який запобігає епідемії. Також колективний імунітет захищає тих громадян, які мають протипоказання для вакцинації.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, Презентації
НУШ
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку