Обід або вечеря в ресторані закінчується, як правило, подачею солодких страв (десерту). Подача та оформлення цих страв вимагає практичних навиків у приготуванні, винахідливості і доброго смаку. Гарно викладені і естетично оформлені, солодкі страви збуджують апетит та піднімають настрій у відвідувачів.
Номер слайду 3
Перед подачею десерту зі столу забирають посуд, що залишився після других блюд, мілкі столові тарілки і прибори, пиріжкові тарілки, набір спецій. Крихти зі столу збирають спеціальною щіткою. У ресторанах пропонують різноманітний асортимент десертних блюд: пудингі, суфле, желе, муси, самбуки, морозиво з безе, фрукти і ягоди із солодкими соусами. Час подачі десертних блюд офіціант повинний уточнити з замовником.
Номер слайду 4
Десертні блюда подають у гарячому і холодному виді. Температура подачі гарячих солодких блюд 75°С, холодних 10-14°С. Більшість холодних десертних блюд подають на мілких десертних тарілках, у скляних креманках або келихах. Якщо десерт подають на тарілці, то на ній створюють композицію. Прикраси не повинні закривати борта тарілки. При відпустці холодних солодких блюд у келихах продукти укладають шарами, а в креманках - букетами.
Номер слайду 5
Шоколадний фондан з малиновим соусом Класичний варіант подачі шоколадного фондан - з ванільним морозивом. Але можна полити шоколадний фондан малиновим соусом - вийде не менш смачно. Зазвичай подають на десертних тарілках із заглибленням (для того,щоб рідкий шоколад залишився в тарілці і споживач міг його змішати з морозивом і соусом) і десертними приборами. Їдять ложкою.
Номер слайду 6
Трайфл - звичайний англійський десерт. Його безумовна вимога - переконливо свідчити різномастність шарів з крему, бісквіта, фруктів і збитих вершків. Зазвичай його готують в одній великій прозорій глибокій ємності і гостям подають його у загальній посуді. А вже потім, кожен з гостей самостійно накладає ) чи за допомогою офіціанта ) і отримує свою власну порцію, яка накладається ложкою у порційні креманки. Їдять Трайфл ложкою.
Номер слайду 7
«Персик Мельба » - класичний десерт з морозива, створений в 1892 або 1893 році французьким шеф-кухарем Огюстом Еськофье. Десерт готується з очищених від шкірки половинок персика, малинового соусу і ванільного морозива. Десерт популярний в США з початку 20-го століття, і є там найпопулярнішим персиковим десертом. Зазвичай десерт прикрашають збитими вершками і свіжими ягодами. Подають у прозорих креманках на високій ніжці. Їдять десертними приборами.
Номер слайду 8
Пудинг - візитна картка Туманного Альбіону. Знаменитий сливовий пудинг готують з борошна, родзинок, яєць, горіхів і додаванням шеррі або коньяку.« Відвідати Лондон коштує вже єдино заради того, щоб насолодитися вишуканістю і різноманітністю англійських пудингів ». Подають на д есертній тарілці при індивідуальному або порцеляновому чи мельхіоровому круглому блюді при груповому обслуговуванні. Соусник (ручкою вліво ) на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо.
Номер слайду 9
Морозиво в рідкому азоті. Дуже популярною забаганкою для заможних готей ресторанів є таке незвичне морозиво. Для його приготування використовують ту ж технологію, що і при приготуванні їжі для космонавтів - швидкісне заморожування за допомогою рідкого азоту. Роблять це прямо перед відвідувачами. офіціанти. Після приготування морозиво роскладають по порційним креманках, прикрашають збитими вершками, фруктами,соусами і подають. Їдять морозиво десртними ложками.
Номер слайду 10
Лінивий чізкейк Цей десерт оцінять і дорослі, і діти: він виглядає привабливо і яскраво, а того ж - за літнім ароматний, смачний і ситний. Особливість даного десерту полягає в пошаровому викладенні інгредієнтів у посуд. На дно склянок викладають подрібнене печиво, з верху - шар сирного крему, на нього - малиновий кисіль. Прикрашають листочками м'яти, ягідками, кремом, сервірують десертною ложкою і подають.
Номер слайду 11
Торт « Cherpumple » Цей десерт був придуманий в 2009 році американським гумористом, який вирішив поставити три класичних американських пирога: яблучний, вишневий і гарбузовий один на одного, скріпивши їх разом глазур'ю з вершкового сиру. Потім всі пироги печуться всередині одного величезного пряного торта. Шматочок такого торта може відразу додати вам 1800 калорій
Номер слайду 12
Понято з темного шоколаду Замовляючи цей десерт в чиказькому ресторані Alinea, ви можете готуватися до цього поданням. Офіціант прямо на стільниці малює хитромудрі візерунки червоним брусничним сиропом і жовтим соусом з мускатної гарбуза, за яким слід випарений соус з солодкого пива. Завершує все це дійство розбивання великих шоколадних кульок розміром з боулінгового кулі, які заповнені цукровою ватою, сушеними солодкими булочками, морозивом та іншими сюрпризами.
Номер слайду 13
Смажені у фритюрі цукерки Ідея смажити цукерки зародилася в Шотландії, коли хтось вирішив підсмажити батончик Марс. З тих пір цукерки у фритюрі стали популярною закускою в ресторанах фаст-фуду і їх часто подавали з картоплею фрі. Таке блюдо можна приготувати і вдома, вмочивши його рідке тісто і опустивши у фритюр. Однак для тих, хто стежить за фігурою, такі ласощі є справжньою "калорійною бомбою".
Номер слайду 14
Молочный диявольский торт Торт "Три молока" - це класичний десерт з трьох видів молока, який дуже популярний в Латинській Америці. Однак в Лос-анджелеському ресторані Chego вирішили надати цій страві трохи гостроти. Для цього на бісквіт виливають суміш зі згущеного молока, приправленого корицею і пекучим перцем кайенский, додають пудинг з тапіокі і грильяж з пряного арахісу.
Номер слайду 15
Питання до теми. Чим закінчується обід чи вечеря у ресторані?Як відпускають солодкі страви у келихах і криманках? . Чи повинен офіціан уточняти час подачі десертних блюд з замовником?Як подають лінивий чізкейк?Як подають десерт «Персик Мельба »?Які солодкі десерти ви знаете?