Природні зони Африки

Про матеріал
Природні зони Африки. Гілея(Hylea)– вологі екваторіальні ліси.Дерева різної висоти утворюють 4 ярусів. Чагарники в такому лісі відсутні.Висота дерев може досягати більше 80 метрів.Слоноватравазлак, корені якого досягають 1,5 метра. Довжина стебла до 3 метрів. Діаметр стебла – 2,5 см. Іноді росте кущем, в якому нараховується до 200 стеблин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРИРОДНІ ЗОНИ

Номер слайду 2

Пустелі Савани Г Гілеї Перемінно- вологі ліси Твердолисті вічнозелені ліси ПРИРОДНІ ЗОНИ АФРИКИ

Номер слайду 3

Гілея(Hylea) – вологі екваторіальні ліси. Дерева різної висоти утворюють 4 ярусів. Чагарники в такому лісі відсутні. Висота дерев може досягати більше 80 метрів.

Номер слайду 4

Сейба – вічнозелене дерево висотою до 80 м. Волокно використовують для виготовлення рятувальних жилетів, м`яких іграшок

Номер слайду 5

Фікуси – дерева, що починають життя як епіфіти, а потім утворюються додаткові корені

Номер слайду 6

Банан – трав`яниста рослина. Займає 4 місце в світі серед культур, що вирощуються. Досягає від 2 до 9 метрів. Має корені до 4 метрів.

Номер слайду 7

Червоне дерево Під такою назвою відомі кілька видів дерев, які мають червону деревину ( махагонієве дерево, сап- панове дерево). Деревина міцна, майже не тріскається, добре обробляється і поліруєть- ся, тому здавна використо- вується для виробництва меблів .

Номер слайду 8

Сандалове дерево – сировина для виробництва ефірних масел, використовується в парфумерії, медицині

Номер слайду 9

Ебенове дерево- чорне дерево. Деревина ебенового дере- ва одна з найцінніших у світі. ЇЇ використовують для виробництва меблів, музичних інструментів.

Номер слайду 10

Ліани – трав`янисті і деревні рослини. За допомогою вусиків знаходять вертикальну опору. Можуть досягати 300 м у висоту.

Номер слайду 11

Олійна пальма- виростає до 20-30 м. Стовбур з`являється через 15 років. З плодів виробляють олію.

Номер слайду 12

Птах-носоріг – дослівно перекладається як “бичачий ріг”. Від 30 см до 1 м. Вага від 60 г до 11 кг. Політ птахів-носорогів рідко буває тривалим. Під час польоту вони створю-ють шум, схожий на рух потяга. Птахи всеядні, але пере-важно споживають плоди тропічних дерев. 10 видів є ендеміками Південної Африки.

Номер слайду 13

Людиноподібна мавпа- горила. Її зріст досягає двох метрів, а маса іноді перевищує 250 кг. На всьому континенті залишилося близько 200 горил.

Номер слайду 14

Китицевуха свиня Найстрокатіше за- барвлена свиня. Для неї характерні чорні і білі волосини на вухах. Китицевухі свині всеядні, споживають в їжу корінці, плоди, комах, дрібних без- хребетних. Досягають 100 – 150 см по довжині, 50-80 см в висоту. Маса – 45-120 кг.

Номер слайду 15

Бегемоти (гіпопотами) Африканські велетні, мають довжину 4,2 м і важать до 3,2 т. досить агресивні. Вони живуть за суворим режимом. Поки триває день, бегемоти сплять. Після того, як зайде сонце, вони виру- шають на годівлю. Додому у водойму повертаються перед світанком. В природі бегемоти досить агресивні.

Номер слайду 16

Леопард. Велика кішка з округлою головою і витягнутим тілом (від 90 до 190 см ). Маса леопарда – 60-80 кг. Має окрас від солом`яного до бурого. По тілу розсіяні плями. Розміщення плям унікальне для кожної особини. Леопард - меланіст – чорна пантера

Номер слайду 17

Пітони Розміри пітонів коливаються від 0,5 до 10 м. Забарвлення від коричне- вого до плямистого і зеленого. У пітонів збереглися рудименти зад- ніх кінцівок. Особлива ознака пітонів, на відміну від інших змій – наявність двох леге- нів. Пітони гарно плавають і пірнають. Живляться гризунами, ящірками, але можуть проковтнути навіть леопарда. Довго перетравлюють їжу, тому тривалий час можуть обходитися без неї.

Номер слайду 18

Москіти– комахи розміром до 2 мм. Пересуваються стрибками, погано літають. Збереглися з крейдового періоду.

Номер слайду 19

Муха цеце - комаха розміром до 9-14 мм. Живиться кров`ю диких ссавців. Може викликати сонну хворобу.

Номер слайду 20

ГІЛЕЇ Назва зони Клімат Грунти Рослини Тварини Гілея- вологі екваторіальні ліси Екваторіальний пояс. t◦ cічня =24◦ С t◦ липня = 24◦ С Опади >2000 мм, випадають рівномірно протягом року Червоно-жовті фералітні, мають високий вміст заліза (ферум) Фікуси, сей-би, чорне дерево, хліб-не дерево, какао, ліани, пальми, ебе-нове дерево, банани. Дерева рос-туть в 4 яру-сів. Всього близько 25000 видів рослин. Носороги, горили, шимпанзе; пітони, терміти, птахи-носороги, папуги, муха цеце…

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Савана Savanna в сухий сезон

Номер слайду 23

Слонова трава злак, корені якого досягають 1,5 метра. Довжина стебла до 3 метрів. Діаметр стебла – 2,5 см. Іноді росте кущем, в якому нараховується до 200 стеблин.

Номер слайду 24

Зонтична акація – відноситься до виду біла акація. Дерево має висоту 20-30 м, крона нагадує парасольку. Гілки білого кольору. Має колючки дов- жиною 4 см.

Номер слайду 25

Баобаб. Дерево з цінною деревиною.Тривалість життя більше 1000 років. Накопичуюють вологу в стовбурах.

Номер слайду 26

Рорідула – “пастка для мух” Невисокий кущ (20-30 см). Росте на вологих ділянках. Характерне шилоподібне листя, вкрите крапельками бальзаму, що виділяється волокнами рослини. До клейкої поверхні прилипають мухи та інші комахи.

Номер слайду 27

Леви

Номер слайду 28

Гепард – найпруткіша тварина на планеті. Може пересуватися із швидкістю 113 км/год. Занесена до книги рекордів Гіннеса.

Номер слайду 29

Африканський слон – найбільша сухопутна тварина. Маса слона – до 5 тон. Знаходяться під загрозою зникнення.

Номер слайду 30

Жирафи –найвищі тварини світу ( 6 м) Харчуються листям дерев. Можуть розвивати швидкість, більшу від коней.

Номер слайду 31

Зебра. Білий кінь в чорну смужку. Смужки є засобом маскування зебри від мухи цеце і від хижих тварин. Кожна зебра має унікаль- ний малюнок смужок, як відбитки пальців у людини. Види зебр: пустельна і гірська.

Номер слайду 32

Африканський буйвол. Найбільший серед сучасних биків. Іноді маса перевищує 1000 кг. При цьому буйволи саван значно більші, ніж лісові. Буйволи – стадні тварини, але старі самці переважно тримаються поодинці.

Номер слайду 33

Птах - секретар своєрідний і цікавий африканський птах. Його голову прикрашає пучок чорних пір`їн. Ці птахи будують ве- лике гніздо, до метра в діаметрі. Секретар не дуже компанійський птах. Він пересуваєть- ся по савані переважно поодинці, рідше пара- ми. Крокуючи по савані, птах шукає свою здобич – змій, ящірок, черепах..

Номер слайду 34

Термітник і терміти – білі мурахи

Номер слайду 35

Назва зони Клімат Грунти Рослини Тварини Савани Субекваторі- альний пояс. t>січня = 24◦ С t◦липня = 26◦ С Опади – До1000 мм, Виділяють вологий і су- хий сезон ( максимум опадів випа- дає влітку) Червоно – бурі грунти Слонова трава (близько 3 м), баобаб,зонти- коподібна акація. Зебри, жирафи, буйволи, анти- лопи, леви, слони, гієни, гепарди. Страуси, птах- секретар. Терміти…. САВАНИ

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Лівійська пустеля Калахарі Сахара Наміб

Номер слайду 38

Типи пустель Піщані (ерги) Глинисті Кам`янисті (хамади)

Номер слайду 39

Алое – багаторічна трав`яниста, чагарникова, деревоподібна рослина . В серцевині листка зберігаються запаси вологи в посушливий період. Алое - лікарська рослина, яку застосовують для лікування шлунку, легеневих захворю- вань. Алое деревоподібне (до 3 метрів) Алое дихотомічне (до 9 м)

Номер слайду 40

Вельвічія мірабіліс – довгожитель пустель. Листя вельвічії досягає 2 м у ширину і 6 м у довжину. Воно потрібні рослині для того, щоб поглинати вологу з туману, який приходить з моря. Під час туману пори рослини розкриваються, а коли водяна пара розсіюється, щільно закриваються.

Номер слайду 41

Газелі. Стрункі і довгоно- гі тварини. Середо- вище проживання – савани і пустелі Аф- рики ( посушливі відкриті території). Колір шерсті у га- зелі від жовто – сі- рого до коричнево- го. У більшості видів рога мають і самці, і самки.

Номер слайду 42

Африкансь-кий страус. Найбільший серед сучасних птахів ( висота до 270 см, маса – 70-90 кг). Має міцну статуру, довгу шию, широкий дзьоб. Страуси харчуються переважно рослинами, але можуть споживати комах, пташок, дрібних тварин. Живуть групами по 3-5 птахів.

Номер слайду 43

Кобри. Родина аспидів, рід – справжні кобри. Кобри найбільш активні з квітня по червень і з вересня по листопад. Харчуються гризунами, птахами, зміями. Кобри завжди попереджають про свою присутність і нападають лише у випадку небезпеки. Мозамбіцька кобра, або кобра, що плюється. Одна з найнебезпеч- ніших змій на материку. Викидаючи отруту, вона намагається поцілити прямо в очі. Отрута летить майже на три метри. Потрапляння отрути в очі може призвести до сліпоти. Єгипетська кобра Мозамбіцька кобра

Номер слайду 44

Чорна мамба – сама швидка серед отруйних змій. Середня швидкість – 11,3 км/год

Номер слайду 45

Лисиця-фенек Маленька лисичка (близько 40 см) з довгими (15 см) і широкими вухами. Довгі вуха дозволяють вловлювати навіть незначний шум. Веде нічний спосіб життя. День проводе в глибокій норі з ве- ликою кількістю ходів, а вночі вихо- дить на полювання. Фенек – всеядна тварина. Більшу частину кормів викопує з піска. Може довго залишатися без води.

Номер слайду 46

Скорпіон Відомо 1200 видів. Тварини ведуть нічний спосіб життя: вдень вони ховаються під каменями, а вночі полюють за здобиччю. Харчуються скорпіони комахами і павуками. Скорпіони захоплюють здобич клешнями і вбивають її уколом жала. В жалі, яке знаходиться в накопичується яд.

Номер слайду 47

Назва зони Клімат Грунти Рослини Тварини Пустелі Тропічний пояс. t◦січня = 20◦ С t◦липня може досягати 50◦С Опади < 100 мм Пустельні, слабко розвинуті Вельвічія, акація, алое, в оазисах – пальми. Дикі кавуни (Калахарі) Гієни, лисиця- фенек, скорпіон, мамба, кобра. ПУСТЕЛІ

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Лаврове дерево. Субтропічний вид. Листя лавра містять вели-ку кількість ефірних масел, тому використову-ється як прянощі. Вінками лавра прикра-шали голови переможців у Давній Греції.

Номер слайду 50

Маслина африканська Маслина – символ Півнычної Африки. Це вічнозелене дере- во, висотою 12 м. Маслина дає смачні плоди, цінну олію та м`яку деревину. Перше місце в світі за збира- нням оливи посідає Туніс. У врожайні роки дерева су- цільно вкриті чорними плода- ми – оливками.

Номер слайду 51

Мирт Вічнозелене дерево, листя якого містить вели- ку кількість ефірних масел. На дотик листя ніби відполіроване. Таким чином зменшується випаровування з по- верхні листка.

Номер слайду 52

Суничне дерево Вічнозелені чагарники або дерева. Світлолюбна рослина, яка дуже повільно росте ( в 45 років сягає висоти 4 м). Назву одержало за схожість плодів з суницею.

Номер слайду 53

Дуб корковий Один з видів дуба. Кора використовується для виробництва паркету, підошв взуття, пляшкового корка.

Номер слайду 54

Опунція – рослина родини кактусових. Висота куща чи дерева сягає 2 - 4 м. Рослина вкрита колючками. Всього відомо близько 200 видів опунції. В Африку опунція була завезена і акліматизована. Використовується як жива огорожа, як корм худобі.

Номер слайду 55

Благородний олень Цей вид об`єднує декілька підвидів, які мешкають в Північній Африці, Європі, Азії, Північній Америці. Основна їжа благородного оленя – злаки і бобові, а також каштани, горіхи… Олені – стадні тварини. Зазвичай стадо складаєть- ся з 3 – 6 особин.

Номер слайду 56

Гієна полосата Веде нічний спосіб життя. Всеядна. Живиться падаллю.

Номер слайду 57

Магот (магрибський макак) Єдина макака, що мешкає не в Азії. Безхвоста вузьконоса мавпа. Зріст самців – 45 – 80 см. Живуть близько 20 років. Живляться маготи їстівни- ми корінцями, комахами.

Номер слайду 58

Назва зони Клімат Грунти Рослини Тварини Вічнозе- лені твердо- листі лі- си Субтропічний пояс,середзем номорський тип клімату. t◦січня = 8-16◦ С t◦липня = 22◦ С Опади – 500- 1000мм (максимум взимку) Коричневі Вічнозелений дуб, лаврове дерево,сунич- не дерево, мирт… Гієни, пантери, благородні олені, макаки…. Вічнозелені твердолисті ліси

Номер слайду 59

Висотні пояси Африки

ppt
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
31 січня 2023
Переглядів
794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку