ПРО ЗОЛОТО УКРАЇНИ І НЕ ТІЛЬКИ

Про матеріал

Державна служба геології та надр України нещодавно повідомила, що у Рахівському районі Закарпатській області виявлено нове велике родовище золота. Але Україна багата не тільки на золото.

Державне підприємство «Геоінформ України», яке проводить роботи по обліку, зберіганню та аналітичній обробці статистичних, геологічних, геофізичних, гідрогеологічних та інженерно-геологічних результатів досліджень надр, моніторингу геологічного середовища і мінерально-сировинної бази, відкрило доступ до публічної мапи мінеральних ресурсів України. На порталі міститься інформація про 20 тис. родовищ і 117 видів корисних копалин, виявлених у надрах країни.

Перегляд файлу

Про  золото  України  і  не  тільки

C:\Documents and Settings\petryaeva\Мои документы\ПЕТРЯЄВА Т.С\Мои фото и видео\+ПТ.С_n.jpg

Петряєва Т.С., методист КНМУ «П’ятихатський РМК»

 

Древні греки ще дві тисячі років тому видобували золото й срібло на річці Росі, притоці Дніпра. У 1966 році геологи Новомосковської геологічної експедиції на невеличкій річці Мокра Сура в Придніпров’ї здійснили сенсаційну знахідку: у чотирьох свердловинах було знайдено золота в кілька разів більше, ніж у Клондайку. Золоторудні жили залягають тут неглибоко у вигляді крупинок у карбонатно-кварцевій породі в тілі Українського кристалічного щита. Покладам золота біля Запоріжжя вже понад три мільярди років. Кіровоградське ж золото має таку високу якість, якій немає аналогів у світі.

У гірничих виробках, що неподалік від Берегового на Закарпатті, турки 400 років тому добували золото. Це родовище дістало назву Мужіївське. Золото тут високої якості, залягає неглибоко, але в тонко розсіяному стані у вулканічній породі. Під керівництвом академіка Ф.Овчаренка уперше в світі було розроблено новий метод збагачення золота шляхом вирощування спеціальних бактерій, які збирають на свої мембрани дорогоцінний пісок. А ще дорогоцінний метал виявлено в Закарпатті у розсипному стані в річищах Золотий Потік, недалеко від гори Золотухи, біля села Яблуневе та в інших місцях. 

 

 

Державна служба геології та надр України нещодавно повідомила, що у Рахівському районі Закарпатській області виявлено нове велике родовище золота. На підставі проведених  бурових, гірничих і лабораторних робіт Рахівської геолого-пошукової партії Львівською ГРЕ виконана оцінка прогнозних ресурсів золота в кількості 2,4 тонни. Знахідку планують розробляти в геологорозвідувальних місіях. Очікується, що об’єкт підготують для залучення інвестицій.

Але Україна багата не тільки на золото. Державне підприємство «Геоінформ України», яке проводить роботи по обліку, зберіганню та аналітичній обробці статистичних, геологічних, геофізичних, гідрогеологічних та інженерно-геологічних результатів досліджень надр, моніторингу геологічного середовища і мінерально-сировинної бази, відкрило доступ до публічної мапи мінеральних ресурсів України. На порталі міститься інформація про 20 тис. родовищ і 117 видів корисних копалин, виявлених у надрах країни.

 

Кам'яна сіль. Солотвино, Закарпаття

 

Інтерактивні карти тектонічної та геологічної будови, фото геологічних пам’яток, статистичні дані про запаси корисних копалин станом на 01.01.2017 р. можуть бути дуже корисними для вчителів географії при вивченні курсу «Україна і світове господарство», 9 клас за навчальною програмою 2017 р.

doc
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
12 вересня 2018
Переглядів
756
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку