Проект "Дослідження оздоровчих продуктів харчування та географії підприємств України, що спеціалізуються на виробництві даних продуктів харчування"

Про матеріал

Розробка проекту з географії на тему "Дослідження оздоровчих продуктів харчування та географії підприємств України, що спеціалізуються на виробництві даних продуктів харчування".

Перегляд файлу

Ворожбит Маргарита Олексіївна

Грем’яцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Чернігівської області Новгород – Сіверського району, 9 клас, с. Грем’яч

Керівник: Мироненко Олена Володимирівна, вчитель географії

Грем’яцької загальноосвітньої школи І-ІII ступенів Чернігівської області Новгород – Сіверського району

 

Тема. Дослідження оздоровчих продуктів харчування та географії підприємств України, що спеціалізуються на виробництві даних продуктів харчування.

Актуальність дослідження. Здоров’я людини неоцінимий скарб. Щоб не втратити цей скарб треба належну увагу приділяти продуктам харчування. Адже «ми є те, що ми їмо». Я думаю, що мої дослідження зацікавлять людей, які не байдужі до свого здоров’я.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План

1. Безалкогольні напої……………………………………………………….. 3

2. Хлібобулочні вироби………………………………………………………...5

3. Молочні продукти…………………………………………………………...6

4. Дієтичні добавки до їжі……………………………………………………..8

5. Література…………………………………………………………………..10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Безалкогольні напої – ця група об'єднує різноманітні по сировині, складу, властивостям і технології отримання напої, які угамовують спрагу і надають освіжаючу дію. До безалкогольних напоїв відносяться мінеральні води, плодово-ягідні безалкогольні напої і квас. Вони володіють певною харчовою цінністю. Харчову цінність безалкогольним напоям додають цукристі речовини; біологічну — вітаміни, мінеральні речовини; освіжаючу дію — вуглекислота і органічні кислоти, що додаються або утворюються в процесі приготування напоїв. Багато безалкогольних напоїв володіють профілактичною або лікувальною дією.

1.1. Корпорація «Оболонь» (м. Київ):

1) «Живчик яблуко»:

  Енергетична цінність — 40,2 ккал/100см3.

  Поживна цінність: міститься вуглеводів — 9,9 г/100см3.

Цей безалкогольний газований напій має приємний яблучний смак. Створений на основі артезіанської води, концентрованого яблучного соку та настою ехінацеї пурпурової. Завдяки своїм інгредієнтам "Живчик" сприяє зміцненню імунітету, підвищенню працездатності, покращенню настрою, має радіозахисні властивості і загально тонізуючу дію.

2) «Живчик груша»:

Енергетична цінність — 38 ккал/100см3.

Поживна цінність: вміст вуглеводів — 9,5 г/100см3.

«Живчик Груша» містить грушевий сік, артезіанську воду, экстракт шипшини, вітамін С. Знімає нервове напруження, тонізує і покращує стан шкіри, сприяє зміцненню імунітету, покращенню зору й виводить радіонукліди.

3) Мінеральна вода «Оболонська плюс лимон»:

Загальна мінералізація -– 0,3-0,8 г/дм3

Збагачена натуральним ароматом лимону, природна мінеральна столова гідрокарбонатно-хлоридна вода складного катіонного складу. Після добування з артезіанської свердловини глибиною 290 метрів, природна мінеральна вода очищується з допомогою гравійно-пісчаних фільтрів і донасичується вуглекислим газом. Завдяки невеликій мінералізації і вдалому збалансуванню мінеральних елементів воду «Оболонська плюс Лимон» можна вживати як дорослим, так і дітям в необмеженій кількості. Цьому також сприяють і джерельна чистота, і поєднання важливих мінеральних элементів, що діють, нормалізуючи водно-сольовий обмін речовин в організмі людини і допомагаючи виведенню шкідливих речовин (радіонуклідів).

1.2. ТМ Росинка (м. Київ):

1) Квас "Древньокиївський":

Національний напій створений ТМ «Росинка» за оригінальною рецептурою з характерним ароматом свіжоспеченого житнього хліба. Приємний, м’який кислувато-солодкий смак містить в собі вітаміни, органічні кислоти, мінерали, вуглеводи та ферменти від самої природи.

2) Соки «Capri-Sonne» :

Це соки з натуральної сировини, які є дуже корисними, особливо для дітей та мають яскравий фруктовий смак. Деякі соки з даної серії насичені вітамінами.

1.3. ТМ «Біола» (м. Львів):

1) Соки «Біола» – це дуже велика кількість різних смаків, що поєднує в собі користь та вітамінну цінність, оскільки виготовлені з натуральної сировини.

2) Біола Fruity – це напої, які мають за основу натуральні соки у поєднанні зі шматочками цитрусових, не містять барвників, консервантів та ароматизаторів1.4. Компанія «Сандора» (м. Миколаїв; Херсонська обл.):

1) «Овочевий коктейль» – це 100% соки, які не містять цукру і будь-яких інших добавок, не містять ароматизаторів та ГМО. До даної серії входять морквяно-яблучний сік, томатний сік з додаванням перця чилі, яблучно-гарбузовий сік та томатно-буряковий сік з сіллю. Усі вищеперераховані напої є дуже корисними за рахунок високого вітамінного вмісту та натурального складу.

2) Lipton Ice Tea – натуральний тонізуючий негазований безалкогольний напій без консервантів та фарбників, є природнім джерелом антиоксидантів (Lipton Ice Tea з лимоном містить в якості замінника цукру екстракт стевії).

 

2. Хлібобулочні вироби – це харчові продукти, які випікаються з борошна, дріжджів, солі, води та додаткової сировини для хлібобулочних виробів.

2.1 ТМ УкрЕкоХліб (Київська обл., Макарівський р-н, с. Мотиножин):

1) Хлібці хрусткі із пророщених зерен пшениці "Росток" з морською сіллю – морська сіль покращує функцію щитовидної залози (що важливо при нашій екології!), активізує травні ферменти, нормалізує артеріальний тиск, регулює водний баланс, укріплює імунну систему.

2) Булка здобна з курагою – багата високим вмістом пектинів, клітковини, мінеральних речовин.

3) Хліб "Зернятко" – містить безліч корисних речовин, вітамінів, мінералів, мікроелементів, життєво необхідних організму людини, за рахунок гарбузового насіння.

4)  Печиво "Хрумтик" – завдяки технології (пророщене зерно пшениці)  та натуральній сировині, воно надзвичайно корисне.

2.2 ТМ «Мамин хліб» (Хмельницька обл., м. Красилів) :

1) Хлібець з висівками «На здоров’ячко» – хлібець висівковий відноситься до продуктів дієтичного харчування. Цей хліб має лікувальні властивості завдяки вмісту пшеничних висівок, які збагачують хліб вітамінами групи В. Висівковий хліб дуже корисний для щоденного споживання,так як він нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, виводить із організму всі токсичні речовини, виступає природнім абсорбентом.

2) Цільнозерновий хліб – відноситься до групи здорових та корисних продуктів харчування. Він збагачений харчовими волокнами (клітковиною), вітамінами групи В та Е, мінералами, в числі яких залізо, цинк і селен, антиоксиданти, рослинні естрогени та інші корисні елементи, які містяться у цільних зернятах злакових культур (пшениці, жита, вівсяних пластівців, ячменю, кукурудзи та пшона). А саме харчові волокна (клітковина) роблять цей продукт таким корисним. Цільнозерновий хліб ідеально підходить  для тих, хто слідкує за своєю фігурою та вагою.

3) Хліб « Супертост Зернятко» розроблений для здорового, збалансованого харчування. Він має досить пікантний смак завдяки поєднанню натуральних складових додатків: родзинки, кунжут, зернята соняшника, мускатний горіх. Споживаючи цей натуральний продукт , можна забезпечити свій організм корисними мінералами,мікроелементами та вітамінами.

2.3 ВАТ «Київхліб» (м. Київ):

1)  Хліб «Зерновий» – має корисні властивості за рахунок пророслого зерна і натурального складу.

2.4 ПАТ «Херсонський хлібокомбінат» (м. Херсон):

1) Хліб білково-висівковий – має високу біологічну цінність за рахунок висівок та сиру.

2) Хлібці "На здоров'я" – мають дуже «насичену» складову: арахіс, родзинки, кмин, пластівці вівсяні, за рахунок чого є досить корисними і поживними.

3) Хлібці «Висівкові» – мають дієтичний характер за рахунок основної складової (висівок).

3. Молочні продукти – кефір, сметана, сир, масло вершкове, йогурт, ряжанка, кисле молоко та ін.

3.1 ПАТ «Яготинський маслозавод» (Київська обл., м. Яготин):

1) Закваска без наповнювача – унікальний харчовий продукт з високим вмістом біологічно активних молочнокислих бактерій (в десятки разів більше, ніж в кефірі). Рекомендований всім, оскільки укріпляє імунітет, відновлює мікрофлору кишечника та підвищує тонус.

2) Молоко вітамінізоване – молоко коров’яче питне стерилізоване вітамінізоване ТМ «Яготинське для дітей» — продукт, спеціально розроблений для дітей раннього віку з урахуванням добових потреб дитини в білку, кальцію й вітамінах. Молоко ТМ «Яготинське для дітей» виготовлено з відборного цільного коров’ячого молока, котре проходить очищення з допомогою бактофуги, термічну обробку, нормалізацію по вмісту жиру і додатково насичується вітамінами, А, D, E.

3) Кефір вітамінізований – кефір вітамінізований ТМ «Яготинське для дітей» багатий поживними речовинами, котрі необхідні дитячому організму для формування і подальшого росту. Він легко і швидко засвоюється. Кефір ТМ «Яготинське для дітей» виготовляють з очищеного з допомогою бактофуги й нормалізованого за вмістом жиру коров’ячого молока шляхом його теплової обробки з використанням заквасок, що містять кефірні грибки й чисті культури молочнокислих мікроорганізмів. При виготовленні кефір додатково насичується вітамінами, А, D, Е.

3.2 Компанія «Данон» (м. Київ):

1) «Активіа» - кисломолочний продукт, що дає відчуття легкості. До складу продуктів "Активіа" входять унікальні біфідобактерії Actiregularis, завдяки яким,  «Активиа» позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. "Активиа" сприяє зменшенню дискомфорту та тяжкості в шлунку.

2) Актімель    це кисломолочний напій-пробіотик з унікальними лактобактеріями L. Casei Imunitas. Він зміцнює імунітет, допомагає організму впоратись зі стресом, перенавантаженнями та впливом "міської" екології.

3) «Біо Баланс» – кисломолочні продукти, що чудово впливають на травлення, допомагають бути в формі й пітримувати здоровий спосіб життя.

4) «Растішка» - це серія кисломолочних продуктів, розроблених спеціально для дітей. Вони збагачені кальцієм і вітаміном Д3, які необхідні для здорового росту та формування міцних кісток.

3.3. ТМ «Гармонія» (Полтавська обл., м. Лубни):

1) Закваска Лубенська чорниця – це живий продукт, що містить корисні мікроорганізми та пектин.

2) Закваска Лубенська – це підвищена кількість лактобактерій, що позитивно впливають на шлунок та кишечник.

3) Кефір «Дитячий смак» - на живих кефірних грибках. Найкраще підходить для поліпшення травлення.

4) «Здоровий животик» - кисломолочний продукт з біфідобактеріями.

5) Продукт кефірний нежирний з харчовим волокном із кореня цикорію. Пребіотики, що включено до складу, сприяють кращому засвоєнню кальцію, а також стимулюють ріст власних корисних бактерій в організмі. Містить інулін та олігофруктозу.

 

4. Дієтичні добавки до їжі -  вітамінні, вітамінно-мінеральні добавки, рослинна сировина (вуглеводи, амінокислоти, протеїни, ліпіди, рослинні олії, екстракти та інші продукти з сировини рослинного і тваринного походження), окремо або в суміші у формі таблеток, порошків, розчинів, що приймаються перорально разом з їжею або додаються до їжі в межах фізіологічних норм і вважаються необхідними або корисними для забезпечення здоров’я людини. Д.д. можуть додаватися до окремих харчових продуктів з урахуванням рівня включень, визначеного у відповідних санітарних заходах, а також вироблятися для безпосереднього споживання як самостійний харчовий продукт.

4.1 Київський вітамінний завод (м. Київ):

1) Біонорм – дієтична добавка до раціону харчування — додаткове джерело харчових волокон для створення оптимальних дієтологічних умов для нормалізації моторної функції шлунково-кишкового тракту, сприяє нормалізації мікрофлори кишечника, виведенню токсичних речовин з організму. Має сорбційні та пребіотичні властивості.

2) Реммакс (дієтична добавка) – рекомендовано як додаткове джерело кальцію і магнію та як засіб, що сприяє зниженню кислотності шлункового соку.

4.2 Фармацевтична компанія «Фармак» (м. Київ):

1) Лактіалє (капсули). Комплекс корисної мікрофлори, який містить дієтична добавка «Лактіалє», підтримує рівновагу імунної та нервової системи, сприяє відновленню балансу мікрофлори кишечнику після прийому антибіотиків, змін клімату під час подорожей, дії несприятливих факторів навколишнього середовища.

2) Арфа (Arfa). Може бути рекомендована лікарем для використання в раціонах дієтичного харчування особам, які контролюють рівень цукру крові як додаткове джерело біологічно активних речовин - інгібіторів альфа-амілази та альфа-глюкозидази, фенольних кислот з метою підтримки нормального вуглеводного обміну. Знижує розщеплення і засвоєння вуглеводів, що потрапили з їжею.

3) Арфа Комбі (Arfa Combi). Знижує розщеплення і засвоєння вуглеводів, що потрапили з їжею.

 

 

 

Література

1. Донченко Л. В., Надикта В. Д. Безпека харчової продукції. - М.: Піщепроміздат, 2001.

2. Лифляндской В.Г., Закревський В.В., Андронова М.М. Лікувальні властивості харчових продуктів. - М.: Терра, 1996.

3. Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та

безпека: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 28-29 травня 2015 р., м. Київ. – К.: НУХТ, 2015 р.

doc
Додано
14 березня 2018
Переглядів
1363
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку