проект " Дослідження якості сметани"

Про матеріал
для залучення дітей до позакласної роботи в межах проведення місячника природничо-математичного циклу
Перегляд файлу

 

Всеукраїнський конкурс

«Молодь тестує якість»

 

 

 

 

 

 

Виконали учні 10 – 11 класів

Стрільницького ЗЗСО І – ІІІ ст.

Керівник

Кисленко Світлана Сергіївна

 

 

Мета

  • підвищити обізнаність шкільної молоді в питаннях реалізації прав споживачів;
  • формувати навички орієнтування на сучасному ринку товарів та послуг;
  • підвищити інтерес до економічних знань;
  • виховувати вміння відстоювати власну позицію, почуття відповідальності, колективізму, поваги до себе та товаришів.
  • сприяти розвитку пізнавальної діяльності

Обладнання:

   3 зразки сметани, штатив з пробірками, предметні скельця, одноразові тарілки і ложки, гаряча вода, йод.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

План

 

  1.      Що таке сметана та її користь
  2.      Оцінка якості сметани
    1.     Зовнішній вигляд і колір.
    2.     Смак і запах.
    3.     Маркування і упаковка.
    4.     Умови та термін зберігання.
  3.      Дегустація сметани
  4.      Наше тестування

       Висновки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Ні насиченість, ні голод, ніщо інше не є добрим, якщо переступити міру природи.
                                                             Гіппократ

  1.      Що таке сметана та її користь

Сметана - це російський національний продукт. Вважається одним з найпоживніших молочних продуктів, який здавна готували на Русі. І це дійсно так, тому що за кордоном про сметану дізналися тільки з 1950-х років, в той час коли древні русичі готували її досить простим і одним з доступних для них способом: знімали вершки з відстояного молока і давали їм вистоятися в холодному місці. Тому цей продукт так і називається - сметана, тобто зметена з молока.

Сметана не тільки високопоживна, але й достатньо корисна. Вона містить в собі великий набір не тільки жирів, необхідних для повноцінного функціонування організму, але і вітаміни, які зміцнюють організм і здійснюють загально сприятливу дію. Тому її рекомендують для харчування хворих, які страждають поганим, апетитом і травленням. В сметані містяться такі вітаміни: А, О, Е, В1, В2, РР, С. Сметана надає відчуття ситості, яке не проходе доволі тривалий час, а жир, який міститься в цьому продукті, дуже подрібнений і тому засвоюється значно легше, ніж жир, який міститься у складі інших продуктів. В сметані міститься значна кількість жироподібної речовини - лецитину, яка має дуже важливе значення для профілактики атеросклерозу. Лецитин підтримує холестерин в розчиненому стані, тим самим перешкоджає відкладанню на стінках сосудів білково-холестиринових сполук, які зумовлюють розвиток атеросклерозу.

Сметана також є важливим кондитерським інгредієнтом. Вона використовується в різних заквасках, при виготовленні тіста, кондитерських кремів і декоративної глазурі.

3

На сьогоднішній день на молокопереробних підприємствах сметана виробляється згідно вимог ДСТУ 4418-2005.

Сметана. Технічні умови.

Сметана - кисломолочний продукт, який виробляють з нормалізованих пастеризованих вершків сквашуванням закваскою, яку готують на чистих культурах молочнокислих бактерій. Кисломолочні продукти – це продукти, які отримують за допомогою молочнокислого бродіння. Коли мікроорганізми зброджують природний цукор молока лактозу до молочної кислоти. В процесі бродіння окрім молочної кислоти утворюються й інші речовини, які створюють особливий специфічний смак кисломолочних продуктів. Саме тому серед норм, які виставляє перед сметаною ДСТУ, є кількість молочнокислих бактерій. Їх повинно бути не менше 1х107 в кожному  грамі.

Сквашування - процес, протягом якого під дією молочних бактерій, ферментів і інших речовин відбуваються визначені фізико - хімічні зміни складових частин молока, у наслідку чого відбувається коагуляція білка й утворення згустку.

Сметана в кулінарії і косметології

    Сметану широко використовують для безпосереднього вживання в їжу та у кулінарії. Серед інших кисломолочних продуктів сметана відрізняється високими харчовими якостями. Завдяки змінам, що відбуваються з білковою частиною сметани в процесі сквашування, вона засвоюється організмом людини швидше та легше, ніж вершки відповідної жирності. У сметані містяться всі вітаміни, що є у молоці, причому жиророзчинних вітамінів – у декілька разів більше. В процесі сквашування вершків деякі молочнокислі бактерії спроможні синтезувати вітаміни групи В, а утворена молочна кислота надає сметані дієтичних властивостей.

4

     У різних кухнях світу застосовують сметану для приготування соусів і заправки перших страв - борщів, окрошек, супів, россольників. Сметанні заправки значно покращують смак салатів, а риба, м'ясо або гриби, засмажені в сметані, з розряду буденних страв переходять на делікатеси. Сметана з цукром і сир зі сметаною - швидкі корисні десерти, доступні навіть невмілим господаркам. Пироги, печиво і торти зі сметаною стають ніжніше і повітряні. Вареники, пельмені, млинці, сирники, оладки, голубці без сметани немислимі. І в бенкет, і в світ, і на добрий стіл: всюди сметана знатне і корисне частування.

     Знамениті пушкінські рядки «як троянда рум'яна, а білого як сметана » багато красунь беруть за основу догляду за шкірою. Маски з жирної сметани повертають здоровий колір обличчя, розгладжують перші зморшки, надають шкірі матовий ніжний блиск. Найпростіша маска для обличчя - столову ложку сметани наносять товстим шаром на очищене обличчя із сухою шкірою, тримають 20 хвилин, потім змивають теплою водою. Після кількох регулярних процедур шкіра обличчя засяє молодістю і красою, додасться живий блиск і рум'янець.

     Завдяки цьому сметана широко використовується у лікувальному харчуванні:  її призначають хворим на недокрів’я та людям з порушеннями функції органів травлення, а значна кількість лецитину в продукті розвиток атеросклерозу.

  1.      Оцінка якості сметани.
    1.     Зовнішній вигляд і колір.

   Для того, щоб оцінити якість продукту варто уважно розглянути його зовнішній вигляд. Її колір повинен бути білим з кремовим відтінком, рівномірним по всій масі. Консистенція – однорідною, в міру густою, із глянцевою поверхнею, без крупинок білка й жиру.

5

  1.     Смак і запах.

    Смак і запахах сметани повинен бути чистим, ніжним кисломолочним, із вираженим присмаком і ароматом, властивими пастеризованому продукту. Не допускають до реалізації сметану з різко-кислим прогірклим, гнильним і явно вираженим кормовим присмаком, із виділенням сироватки; зі стороннім відтінком і запахом.

  1.     Маркування і упаковка.

     Традиційно, варто прочитати маркування, нанесене на поверхню упаковки. Можуть виникати непорозуміння щодо розміщення напису дати виготовлення: не чітко, чи не в повній мірі витиснена або нанесена на інший текст. У такому випадку краще взяти сметану, на якій чітко зазначено дату виробництва та кінцевий термін споживання. Зверніть увагу на повну адресу виробника, масу нетто, склад (у тому числі і харчові та смакові добавки, ароматизатори), калорійність і поживну цінність.

     Також зверніть увагу на упаковку. Найкращою упаковкою для сметани є пакет дой-пак з кришкою, що відкручується, або полімерний стаканчик. Найнезручніший варіант упаковки – пакет «подушка», бо вона дуже не стійка.

  1.     Умови та термін зберігання.

    Варто пам’ятати, що у сметани  є обмежений термін придатності: 14 діб з дати виготовлення. Купуючи сметану, фахівці радять дивитися на термін її зберігання та на прилавок. Якщо продукт стоїть не на прилавку з охолодженням, а біля нього, тоді краще відмовитися від покупки. Адже поки сметана чекає свого холодного місця, в ній може зіпсуватися мікрофлора, а це вже небезпечно для здоров’я, тому що температурний режим зберігання сметани становить 420 С.

6

  1.      Дегустація.

      З асортиментом молочної продукції, незважаючи на кризу, в нас все гаразд: заходиш в магазин – очі просто розбігаються. Що ж вибрати? Не раз кожен із нас стикалися із ситуацією коли покупка розчаровувала: або смак кислий та ще й з гірчинкою, або сметана надто рідка. Щоб допомогти споживачам зорієнтуватися в сметанному різноманітті ми провели порівняльне тестування трьох зразків сметани жирністю 20% вітчизняного виробництва.

    Для цього ми обрали таку продукцію (додатки фото 1 – 3)

№ 1 Сметана «Добряна»

Виробник: ДП «Мілкіленд – Україна»     230 г – 7.40 грн.

№ 2 Сметана «Селянська»

Виробник: ПАТ «Галичина» Львівська обл. м. Радехів     400 г – 10.50 грн.

№ 3 Сметана «Біла лінія»

Виробник: ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат» 350 г – 11.60 грн.

     Для визначення смакових якостей ми запросили учнів школи, які не готували цього проекту (додатки фото 4 – 6). Дегустатори до смакових якостей трьох зразків сметани виявили претензії: сметана під № 1 була занадто рідка, під № 2 кисла. На їх думку найсмачнішою виявилася сметана під № 3 (додатки фото № 7)

  1.      Наше тестування.

    В шкільних умовах учні провели тестування сметани за можливими в даних умовах показниками:

  1. Вид і стан упаковки.
  2. Маркування.

7

  1. Зовнішній вигляд і колір.
  2. Смак і запах.
  3. Однорідність.
  •      Учні наносили куплену сметану тонким шаром на предметне скло. Якщо після висихання шару сметани залишилися легко помітні на

просвіті сліди та ще й крупинки – ви купили не якісний товар. Рівний не прозорий шар на склі свідчить  про натуральність обраної сметани.

  1. Справжність сметани.
  •      Якщо в окропі розчинити чайну ложку сметани то в розчині з підробленою сметаною з’явиться осад, або пластівці білого кольору, справжня ж розчиниться.
  1. Пошук згущувача.
  •      В сметану для того, щоб вона була густою можуть додавати загущувачі, наприклад, крохмаль.  Як  виявити крохмаль у сметані? Дуже просто: треба додати в продукт краплю йоду. Якщо крохмаль там є вона посиніє.

     Згідно дотриманих умов конкурсу від експертів були приховані назви досліджуваних об’єктів. Підтвердженнями проведеної дослідницької роботи є фото (8 – 12) в додатках та звіт експертів.

    За підсумками тестування відібраних зразків продукції в номінації «найбільш якісний товар» перемога належить

         № 3 Сметана «Біла лінія»

Виробник: ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат»

 

 

 

 

8

Звіт експерта № 1

Зразок № 1

  1. Полімерний стаканчик
  2. Дата вказана чітко
  3. Біла рідка
  4. Неприємна на запах                                              
  5. Неоднорідна з крупинками
  6. Несправжня утворився осад: до складу входить знежирене молоко
  7. Не виявлено згущувача

Зразок № 2

  1. Пакет «подушка»
  2. Дата вказана чітко
  3. Біла з кремовим відтінком
  4. Кисла
  5. Неоднорідна з крупинками
  6. Розчинилась у гарячій воді
  7. Не виявлено згущувача

Зразок № 3

  1. Полімерний стаканчик
  2. Дата вказана не чітко
  3. Біла густа
  4. Чистий смак, кисломолочний запах
  5. Однорідна  консистенція, в міру густа
  6. Розчинилась у гарячій воді
  7. Не виявлено згущувача

    На думку експерта № 1 місця щодо якості сметани слід розподілити так:

І місце – зразок № 3, ІІ місце – зразок № 2, ІІІ місце – зразок № 1

 

9

Звіт експерта № 2

Зразок № 1

  1. Полімерний стаканчик
  2. Дата кінцевого споживання вказана чітко
  3. Біла рідка
  4. Кислий, кисломолочний запах
  5. Неоднорідна з крупинками
  6. Утворився осад  (є знежирене молоко)
  7. Не виявлено згущувача

Зразок № 2

  1. Пакет «подушка»
  2. Дата кінцевого споживання вказана чітко
  3. Біла з кремовим відтінком
  4. Кислий, кисломолочний запах
  5. Неоднорідна з крупинками
  6. Розчинилась у гарячій воді
  7. Не виявлено згущувача

Зразок № 3

  1. Полімерний стаканчик
  2. Дата зазначена на іншому тексті
  3. Біла густа
  4. Чистий смак, кисломолочний запах
  5. Однорідна  консистенція,  в міру густа
  6. Справжня, тому що розчинилась у гарячій воді
  7. Не виявлено згущувача (під дією йоду не посиніла)

    На думку експерта № 2  місця щодо якості сметани слід розподілити так:

І місце – зразок № 3, ІІ місце – зразок № 2, ІІІ місце – зразок № 1

 

10

Звіт експерта №  3

Зразок № 1

  1. Полімерний стаканчик
  2. Дата вказана чітко
  3. Білий колір
  4. Запах і смак кислий                                              
  5. Неоднорідна з крупинками
  6. Несправжня утворився осад: до складу входить знежирене молоко
  7. Не виявлено згущувача

Зразок № 2

  1. Пакет «подушка»
  2. Дата вказана чітко
  3. Блідожовтий  колір
  4. Кислуватий смак, кисломолочний запах
  5. Неоднорідна з крупинками
  6. Справжня
  7. Не виявлено згущувача

Зразок № 3

  1. Полімерний стаканчик  без пошкоджень
  2. Дата вказана на тексті, тому її видно  не чітко
  3. Біла густа
  4. Запах молочний, смак кисломолочний
  5. Однорідна, консистенція в міру густа
  6. Справжня
  7. Не виявлено згущувача

    На думку експерта № 3 місця щодо якості сметани слід розподілити так:

І місце – зразок № 3, ІІ місце – зразок № 1, ІІІ місце – зразок № 2

 

11

Висновок

      Аналізуючи склад відібраних зразків та технологію виробництва сметани ми дійшли певних висновків.

      Обов'язково необхідно ввести вимогу щодо дотри­мання ДСТУ, лише тоді споживач буде виграва­ти. Аби не опинитися серед ошуканих покупців, радимо:

  •      звертати увагу на дату виробництва й кінцеву дату споживання. Термін придатності має бути чітко зазначено, звертайте увагу на цілісність упаковки.
  •      подивіться, у яких умовах реалізують продук­ти: термометр у холодильнику, де зберігають молочну продукцію, повинен показувати від 4 до 6 градусів за Цельсієм.
  •      уважно читайте склад продукту, особливо звертайте увагу на текст, написаний малень­ким шрифтом. Запам'ятайте: у сметані не має бути рослинних жирів інакше це вже не справжня сметана.
  •       звертайте увагу на абревіатури ГОСТ (ДСТУ) і ISO. Перша означає, що продукт відповідає встановленим державою, стандартам,  а дру­га - що продукт відповідає європейським стандартам якості. Якщо ж на упаковці вказа­но «ТУ», тобто «технічні умови», це означає, що виробник сам склав рецептуру і пропорцій - не співвідношення інгредієнтів. Звичайно, цей рецепт мав бути зареєстрований у Міністер­стві охорони здоров'я, але якщо порівнювати ці продукти з тими, що виготовлені за ДСТУ, якість перших, скоріше за все, виявиться на­багато гіршою.
  •      щоб упевнитися, що ви придбали натуральний продукт, можете; провести кілька експе­риментів у домашніх умовах, наприклад «йодовий тест». Якщо, капнувши на продукт йод, ви бачите, що він

 

12

 синіє,  знайте: там міститься крохмаль як згущувач. Якщо розчинити чайну ложку сметани в окро­пі, то в розчині з підробленою сметаною з'явиться осад, справжня ж розчиниться.

Сподіваємося, ви скористаєтеся нашими по­радами й не дозволите вас ошукати. Пам'ятайте: ваше здоров'я є найголовнішим!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

ДОДАТКИ

F:\дегустація сметани\P1200431.JPG

 

 

 

 

 

Фото 1

 

 

 

 

 

 

 

Фото 2

F:\дегустація сметани\P1200432.JPG

 

 

F:\дегустація сметани\P1200428.JPG

 

 

 

Фото 3

F:\дегустація сметани\P1200411.JPG

 

 

 

 

 

Фото 4

F:\дегустація сметани\P1200413.JPG

 

 

 

 

 

 

Фото 5

 

 

F:\дегустація сметани\P1200419.JPG

 

 

 

 

 

Фото 6

 

F:\дегустація сметани\P1200435.JPG

 

 

 

 

 

Фото 7

 

F:\дегустація сметани\P1200425.JPG

 

 

 

 

 

 

Фото 8

 

 

 

F:\дегустація сметани\P1200427.JPG

 

 

 

Фото 9

F:\дегустація сметани\P1200433.JPG

 

 

 

 

Фото 10

 

 

F:\дегустація сметани\P1200443.JPG

 

 

 

 

 

 

Фото 11

 

F:\дегустація сметани\P1200449.JPG

 

 

 

 

 

 

Фото 12

docx
Додано
26 вересня
Переглядів
11
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку