АНАНАС Батьківщина – Південна Америка. Ананас містить велику кількість харчових волокон і органічних кислот, він багатий калієм, кальцієм, фосфором, залізом, міддю, цинком, магнієм, марганцем, йодом. Крім того, в ананасі містяться цінні вітаміни В1, В2, В12, РР і А. Усе це робить його незамінним джерелом поживних речовин для людського організму. Ананас вживають головним чином у свіжому вигляді, іноді –у варенні. Заброджений сік ананаса використовується в приготуванні спиртних напоїв і оцту.
АВОКАДОБатьківщина- -країни Центральної і Південної Америки, зокрема Мексика, Перу, Чилі, Еквадор і Гватемала. М'якуш цього овоча маслянистий і нагадує волоський горіх за смаком. Авокадо дуже поживший і майже не містить вуглеводів. Авокадо рекордсмен за вітаміну Е. Міститвмістом ь богато волокон і калію. У нім виявле на також фолієва кислота у великій кількості, яка знижує ризик розвитку природжених аномалій у майбутньої дитини. Авокадо покращує пам'ять знижує ризик серцево- судинних захворювань, незамінний для нормального кровообігу і кровотворення
БАНАН Батьківщина - острови Малайського архіпелагу. Банан містить клітковину, крохмаль, неорганічні речовини : К, Mn, Zn, сірку, силіцій, хлор, Ca, танін, пектин, вітаміни А,C, E, вітаміни групи В, сахарозу, глюкозу. Банани можуть допомогти людям кинути палити. Вітаміни B6 і B12, які міститися у банані, втім, як і калій і магній, допомагають організму впоратися з нікотином. Банан рекомендований при сердечно - судинних захворюваннях, артритах, для нормалізації роботи нервової системи. Завдяки змісту пектину нормалізується робота кишечника. Високий вміст фосфору покращує роботу мозку так що його можна прописувати усім студентам, а також годуючим матерям -банан покращує якості молока. Не рекомендується банан при проблемах з вагою, цукровому діабеті, захворюваннях печінки, шлунково-кишкових захворюваннях. Людям, що мають подібні захворювання, банан можна вживати в невеликій кількості або у відвареному вигляді на сніданок, підвечірок або між їжею, але не як десерт.
ФІНІКИ Вже більше 4000 років фініки вирощують на Близькому Сході, де вони довгий час були головним предметом експорту. Калорійність фініків досить висока (282 ккал в 100 г фініків) Поживна цінність фініків дивовижна: в них є вітаміни А, Е, вітаміни групи В, кальцій, магній, калій, фосфор, цинк, марганець, селен, залізо і незамінні амінокислоти, яких немає в інших фруктах. Вважається, що фініки містять усі необхідні речовини для людини, так, живлячись тільки фініками і водою можна прожити декілька років. Араби фініки їдять не лише з молоком або йогуртом, а також з хлібом, рибою і олією. Таке поєднання прекрасно насичує, допомагає роботі мозку і дає фізичну силу. Ще одна корисна властивість фініків це легка снодійна дія. Амінокислота триптофан, що міститьсяу фініках, перетворюється в організмі в серотонін-гормон гарного настрою, і мелатонин - гормон сну. Так що фініки працюють вибірково: втомлену людину вони можуть стимулювати, а тим, хто страждає від безсоння, допомагають заснути - досить з'їсти 5 плодів
ЛІЧІЛічі (китайська слива) Вітаміни З, Е, Н, До групи В; мінерали калій, кальцій, магній, натрі, сірка, хлор, фосфор, залізо, йод, марганець, мідь, цинк, фтор. Калорій в лічі трохи, більше ніж інших подібних плодах близько 76 ккал в 100 грамах. Вітаміну С в лічі набагато більше, ніж іншихвітамінів, а з мінералів на першому місці калій тому плід лічі дуже корисний сердечникам. Вважається ефективним профілактичним засобом від раку і атеросклерозу. На роботу легенів чинить благотворну дію: цей фрукт рекомендують їсти при бронхіті, астмі і туберкульозі. При діабеті досить з'їдати 10 плодів в день, щоб привести в норму рівень цукру
КІВІ Високий вміст калію робить ківі корисним при деяких формах гіпертонії, дефіциті йоду. Один ківі в день покриває добову норму вітаміну С, який, як відомо, зміцнює імунну систему, кровоносні судини, підвищує опірність організмувсіляким інфекціям, допомагає організму боротися із стресом. Крім того, ківі містить багато магнію, мінеральних солей (калію) і клітковину, яка сприяє виведенню з організму холестерину і нормалізує травлення.
Манго Манго джерело вітаміну С, вітамінів групи В, кальцію, заліза, цинку, магнію, фосфору, калію. Сприяє поліпшенню імунітету, служить для профілактики захворювань очей. Стимулюють діяльність бруньок і кишечника і діє як легке проносне. Сік манго призначають при гострих дерматитах; насіння вживають при астмі. Протипоказання у вживанні манго можна розділити на три групи: 1. Шкірка манго для деяких людей може стати алергеном, проте сам плід при цьому їсти можна. Тому чистити манго краще в рукавичках2. недозрілих плодів у разі їх переїдання можуть привести до кольок, роздратування слизових оболонок шлунку і дихальних шляхів. 3. Стиглі плоди, спожиті у великих кількостях, можуть викликати замки, засмічення шлунку, лихоманку і кропив'янку.
КАРАМБОЛАБатьківщина: Південно – східна Азія Плоди карамболы жовтого кольору, від 5 до 12 см завдовжки. У поперечному розрізі плід має форму п'ятикутної зірки. Карамбола - хрусткий, кисло-солодкий фрукт, на смак це щось середнє між яблуком, апельсином і виноградом. Карамболу застосовують при слабкому імунітеті, авітамінозі, головних болях, лихоманці, кольках і запорах. Карамбола містить вітаміни С і групи В, вуглеводикальцій і фосфор, щавлеву кислоту Консервовані зацукровані плоди використовуються проти діареї, а також для зняття похмільного синдрому. Цей плід не рекомендується людям із захворюванням нирок. А ось на Шри-Ланке, наприклад, люди дуже вдало використовують ту, що міститься в карамболе кислоту для виведення плям з одягу. Також за допомогою карамболы полірують мідь і латунь.
ПАПАЙЯ Ягоди папайї не лише зовні, але і по своєму складу дуже близькі до дині. Вона багата глюкозою і фруктозою, органічними кислотами, клітковиною, а також білками, вітаміном С, вітамінами В1, В2, В5 і D. З мінеральних речовин тут є калій, натрій, кальцій, фосфор і залізо. У тропічних країнах сік папайї застосовують при захворюваннях хребта в нім міститься фермент, який регенерує сполучну тканину міжхребетних дисків. Сік папайї застосовують і як глистогінний засіб. Висушений молочний сік недозрілих плодів папайї у ряді країн тропічного пояса використовують для лікування шлункових захворювань і екземи. Відомо, що молочний сік, який міститься в недозрілих плодах, дуже отруйний.
МАРАКУЙЯБатьківщина: Бразилія. Містить вітаміни А також білки, вуглеводи, клітковину, кальцій. У східній медицині використовується для лікування дерматологічних проблем, при діареї і для зниження температури. Покращує сон, активізує роботу кишечника. Чинить жарознижуючу дію. Корисна при захворюваннях печінки і сечовивідних шляхів.
ПІТАХАЙЯ(Драконівський фрукт) Батьківщина - Америка. Містить вітаміни С, РР, B1, В2, а також кальцій, залізо, фосфор. Фрукт сприятливо впливає на серцево-судинну і імунну системи. Корисний драконівський фрукт і людям з цукровим діабетом. Адже в нім є не лише м'якуш, але і насіння, багате таніном. Завдяки вмісту цієї речовини питахайя корисна тим, у кого погіршується зір.
КУМКВАТ Батьківщина- Китай. Цей незвичайний фрукт з'їдається цілком його шкірка має солодкий, трохи терпкий смак . У Азії популярний як перша допомога при похміллі. Ефірні олії, що містяться в шкірці кумквата, чинять бактерицидну дію. У м'якуші є протигрибкові елементи, багато фурокумарину -речовини, що має високу противірусну активність. Фрукт покращує роботу травної системи. Кумкват їдять свіжим або зацукрованим. З нього роблять варення, мармелад, консерви і використовують в приготуванні блюд з птиці.
ЦУКРОВЕ ЯБЛУКОБатьківщина-Еквадор. М'якуш стиглих плодів цукрового яблука їстівний. Перед вживанням груба шкірка плоду зазвичай розкривається, потім сегменти м'якуша вживаються в їжу, а насіння випльовується. М'якуш також використовується для виготовлення десертіві прохолодних напоїв. Ядра насіння містять 14-49% олії, яка може бути використана для заміни арахісового при виробництві мила. Відвар листя використовується як тонізуючий і жарознижуючий засіб. Відвар кори і коренів, а також недозрілі плоди, мають в'яжучі властивості і вживаються при дезентирії.
ГУАВА Родина- Центральна і Південна Америка. Гуава не калорійна, але дуже корисна і поживна. У 100 г продукту міститься всього біля 70 ккал; м'якуш містить багато клітковини, білок, жири, вуглеводи; вітаміни . Екстракт гуави пригнічує розмноження бактерій у роті, і взагалі ефективний у боротьбі з багатьма шкідливими мікроорганізмами. У шкірці гуави в 10-15 разів більше антиоксидантів, ніж в м'якуші плоду, так що неочищена гуава має більше вираже протизапальні.властивості Зрілі плоди можна з'їдати повністю, разом з шкіркою звичайно, якщо при їх вирощуванні не застосовувалися хімікати. У деяких видів гуави їстівні і кісточки, хоча вони тверді -на любителя. Шкірка ж покращує травлення, нормалізує кров'яний тиск і роботу серця. Гуава- незамінний продукт харчування, який обов'язково має бути присутнім в раціоні маленьких дітей і вагітних жінок, а також людей, яким необхідно відновити імунітет і втрачені сили . Не рекомендується діабетикам.
ГУАНАБАНА (сметанне яблуко) Батьківщина гуанабаны -Мексика, Центральна Америка . М'якуш плодів сметанного яблука їстівний у свіжому вигляді і може бутивикористана для десертів з додаваннямцукру і невеликої кількості молока або вершків. Сік зрілих плодів має сечогінні властивості і використовується при захворюваннях нирок. Подрібнені плоди вживаються при дизентерії. Подрібнене листя використовується при шкірних захворюваннях. Настій розмолотого насіння -досить сильний блювотний засіб.
ФІЗАЛІСБатьківщина фізалісу - тропіки Південної Америки. Цілющі властивості фізалісу: противірусні, антибактеріальні, протизапальні, протиракові, очищаючі від токсинів, пригнічуючі кашель, антиоксидантні. Свіжі плоди і сік вживають при дерматозах, захворюваннях дихальних шляхів, гонореї, дизентерії, гіпертонічній хворобі. Фізаліс містять необхідні людині органічні кислоти: яблучна, щавлева, бурштинова, а також винну та ін. З інших біологічно активних речовин у фізалісі містяться дубильні речовини, вітамін. PP, каротиноїди, физалин. Плоди фізалісу придатні для дієтичного харчування і сприяють виведенню з організму важких металів, радіонуклідів, холестерину.
ПОМЕЛОБатьківщина - Китай. Сезон круглий рік. Тайці найчастіше їдять його з сіллю і перцем. Помело дуже багатий змістом мікроелементів, вітамінів С, АМає антиоксидантну дію, сприяє швидкому розщеплюванню жирів, тому застосовується у багатьох дієтах. Нормалізує артеріальний тиск і добре угамовує спрагу. Помело також нормалізує артеріальнийтиск, очищає посудини і навіть перешкоджає утворенню пухлин.
Висновки. Екзотичних фруктів існує дуже багато, і кожен з них смачний і корисний по-своєму. Фрукти - необхідний елемент раціонального і здорового харчування. Ці фрукти дійсно містять солідний набір корисних і украй потрібних людині речовин - клітковина, вуглеводи, білки, жири, вітаміни, вода і навіть ферменти. Навіть поїдаючи тільки фрукти, людина не лише не завдасть шкоди своєму організму, але навпаки оздоровить її і збагатить корисними, необхідними для життя речовинами, включаючи білок, який раніше вважався прерогативою тільки м'ясних продуктів. Необхідно пам'ятати, що найголовніше у вживанні фруктів - це знати міру, і навіть найкорисніші продукти в надмірній кількості можуть нанести здоров'ю непоправний