Проект "Моя професія – моя гордість!"

Про матеріал
ЗМІСТ: Різновиди професіїПрофесія кухаряПлюси і мінусиВимоги до професії кухаряПосадові обов'язкиВідповідальність кухаряПовноваження кухаряОсобливості професії кухаряПрофесійні навички та вміння кухаряОсобисті якостіКар'єра кухаряМісця роботи кухаряЗаробітокОсвіта кухаря
Зміст слайдів
Номер слайду 1

(індивідуальний творчий проект)Професія кухар

Номер слайду 2

ЗМІСТ: Різновиди професіїПрофесія кухаря. Плюси і мінуси. Вимоги до професії кухаря. Посадові обов'язки. Відповідальність кухаря. Повноваження кухаря. Особливості професії кухаря. Професійні навички та вміння кухаря. Особисті якостіКар'єра кухаря. Місця роботи кухаря. Заробіток. Освіта кухаря

Номер слайду 3

Кухар – це спеціаліст, який готує їжу для громадського харчування. Основна мета праці кухаря – приготування їжі, згідно з рецептом з дотриманням технології приготування, яка повинна володіти хорошими смаковими якостями і красивим зовнішнім виглядом.

Номер слайду 4

Різновиди професіїШеф-кухар – це, насамперед, завідувач виробництвом. Займається складанням заявок, отримує зі складу продукти харчування, стежить за якістю товару і об'ємами поставок. Що буде сьогодні у Вас в меню – вирішує тільки шеф-кухар, беручи до уваги побажання споживачів. Завдання молодшим кухарям та іншим працівникам, також роздає шеф-кухар. Ця людина стежить: дотримані санітарні вимоги до приготування їжі, контролює пропорції сировини для страв. Шеф-кухар регулює вихід працівників на роботу відповідно до складеного ним графіком, а також веде облік продуктів, складає звіти і впроваджує раціоналізаторські пропозиції, спрямовані на поліпшення трудової діяльності. Кухар-кондитер. Готує кондитерські вироби всіляких видів. Торт, рулет, кекс і тістечко – справа рук кухаря – кондитера. Йому під силу приготувати будь-яку начинку, збити смачний крем, розкачати тісто. З шоколаду, фруктів і горіхів такі кухарі творять шедеври. Вони ж займаються виготовленням напівфабрикатів, можуть майстерно визначити вага готового виробу. Кухар-технолог. Керує організацією всього процесу заготівлі сировини. На нього покладені обов'язки з контролю якості, калорійності добової норми їжі, підготовці меню і надання прейскурантів. Розподіляє завдання між командою кухарів, створює фірмові рецепти страв з технологічними картами. Проводить кухарям інструктаж і веде документацію. На нього покладені обов'язки по обліку основних матеріалів, товарів і приготовленої їжі. Кухарі бувають різні: шеф-кухар, пекар, кухар на судні, кондитер, кухар – сушист.

Номер слайду 5

Професія кухаря Коріння ремесла йдуть у ті далекі часи, коли люди навчилися добувати вогонь і смажити на ньому сире м'ясо і рибу. Смачну їжу особливо цінували знатні люди Стародавнього Риму і Греції. В 17 столітті на Русі приготуванням їжі займалися вправні кухарі, а 19 століття знаменитий своїми кухарськими школами. У літописі можна зустріти згадки про волхвів, яких донині вважають першими кухарями. Що не кажи, а кухарі цінувалися у всі часи. Потреба в кваліфікованих фахівцях сьогодні диктує ресторанний бізнес, роблячи професію кухаря ще більш затребуваною. У всьому світі 20 жовтня кухарі відзначають своє професійне свято – «День кухаря».

Номер слайду 6

Плюси і мінуси Професія кухаря володіє рядом переваг:є розмах для творчості;кваліфікований кухар не залишиться без роботи;гідний заробіток;можливість приготувати смачну і корисну їжу для своїх близьких, друзів, улюблених. На кулінарному терені кухарів підстерігають певні труднощі:важко знаходиться на ногах протягом усього дня, та ще й виконувати фізичні навантаження, піднімаючи тяжкості;втратив пильність, в результаті – отримав поріз або опік;необхідність паралельно готувати кілька страв призводить до втоми всього організму до кінця робочої зміни.

Номер слайду 7

Вимоги до професії кухаря Наймаючи на роботу кулінара, рекрутера насамперед, цікавить освіту спеціаліста. У людей з середньою освітою є всі шанси отримати роботу. Роботодавець хоче взяти в свою команду людини, який би розумів рецептуру приготування страв, володів технологією виробництва виробів кулінарії і напівфабрикатів. Здобувач повинен розбиратися в сумісності продуктів, строків їх зберігання та результати кулінарної обробки. Кухар зобов'язаний орієнтуватися у маркуванні застосовуваного сировини, володіти навичками товароведческими. Знати основи правильного харчування і способи приготування дієтичних страв. Кваліфікований спеціаліст повинен на нюх вміти визначити якість продуктів. Цінуються люди, які стежать за новинами в області кулінарії.

Номер слайду 8

Посадові обов'язки Де б не проходила трудова діяльність, але якщо Ваша професія – кухар, значить Ви зобов'язані:- отримати продукти;- виконати загальну технологію приготування їжі;- правильно використовувати кухонні прилади;- забезпечити належний облік та зберігання сировини;- приготувати страву, прописане в меню;- знати калорійні особливості продукції і стежити за терміном їх придатності;- дотримувати чистоту і порядок на робочому місці. Головне завдання кухаря – готувати різні страви, оформляти їх, розробляти нові власні рецепти.

Номер слайду 9

Відповідальність кухаря Фахівець в області кулінарії відповідає за:- дотримання норм безпеки;- якість приготованої продукції;- послідовність приготування;- вага порції на виході. Коло відповідальності кухаря визначає роботодавець організації, який має право вносити в посадову інструкцію необхідні поправки.

Номер слайду 10

Повноваження кухаря Кваліфікований спеціаліст уповноважений:-взаємодіяти з суміжними організаціями та їх підрозділами;-виносити рішення та віддавати розпорядження при виникли форс – мажорних обставин за родом своєї діяльності;-брати участь у проведенні інвентаризації. Кухар має право діяти в межах своєї компетенції.

Номер слайду 11

Особливості професії кухаря Стати хорошим кваліфікованим фахівцем дано не кожному. Насамперед, кухар повинен любити свою справу, володіти уявою і мати творчий потенціал. Кухарями стають талановиті, організовані акуратні і уважні до деталей люди. Головна особливість професії кухаря – дуже розвинене смакове сприйняття і тонкий нюх, а також гарна пам'ять.

Номер слайду 12

Професійні навички та вміння кухаря. Кваліфікований спеціаліст повинен навчитися:-правильно звертатися з кухонними приладами;-готувати строго по рецепту;-виконувати обробку продуктів харчування;-визначати якість наданого для роботи сировини і додаткових складових;-майстерно оформити готовий до вживання продукт;-визначати цінність приготованої страви. Перевага віддається кухарям, які вміють користуватися виробничим інвентарем та обладнанням, а також дотримуватися технологію приготування борошняних, кондитерських та інших видів виробів.

Номер слайду 13

Особисті якості Доброго кухаря притаманні такі особливості характеру:-наявність нюхової і тактильної чутливості, розвиненого окоміру, багатій фантазії;-активність, відповідальність, витривалість , добре розвинута моторика рук. Кухаря, яким керує сміливість і винахідливість вже можна назвати професіоналом, адже створити щось вартісне і представити на суд строгих цінителів свої страви здатний не кожен.

Номер слайду 14

Кар'єра кухаря Помічником кухаря можна влаштуватися ще в студентські роки. Доведеться робити багато брудної роботи: прибирати, чистити, різати, мити. Головне добре себе зарекомендувати. Потім все піде само собою: нескладні страви поступово не будуть представляти для Вас інтересу, Ваші знання і досвід будуть вдосконалюватися з кожним днем. З часом Ви зможете підвищити свій кваліфікаційний розряд, а коли досягнете шостого, то станете претендентом на місце шеф-кухаря. Вивчивши всі тонкощі ремесла можна сміливо відкривати власний ресторанний бізнес.

Номер слайду 15

Місця роботи кухаря Сфера послуг на сьогоднішній день набирає обертів, а значить, кухарі потрібні в ресторанах і барах, кафе і торговельно – розважальних закладах. Готувати їжу потрібно в дитячих садах і школах, робочих їдалень, лікарнях. Працювати особистим кухарем в сім'ї заможних людей не менш престижно, ніж готувати для шикарного ресторану. Хороший кухар затребуваний в будь-якій галузі і ніколи не залишиться без роботи.

Номер слайду 16

Заробіток Скільки Ви будете отримувати працюючи кухарем, залежить від багатьох факторів. Власники популярних закладів, щоб переманити до себе найкращих професіоналів, не ображають кухарів і готові платити за їх роботу хороші гроші. Також багато залежить від місця розташування закладу і цінової політики кухні. Звичайно, якщо Ви готуєте для бюджетних організацій, шкіл або столових, то розраховувати на великий дохід не варто. Роботи багато, велика відповідальність, а платять мало. Добре, якщо 500 доларів отримаєте на руки. У великих містах зазвичай дохід на 200 доларів вище. В середньому заробітна плата становить кухаря 800 доларів. Чим вище розряд, тим більше дохід.

Номер слайду 17

Освіта кухаря Щоб стати кухарем потрібно вчитися, вчитися і ще раз вчитися. Якщо освіти немає, доведеться працювати в поті чола на найважчих роботах. Більш цілеспрямовані кандидати можуть почати з навчання у помічника кухаря відомого ресторану. Потрібно буде виконувати ту саму брудну роботу, але є бонус – одночасно Ви будете здобувати навички і досвід роботи. Якщо пощастить, можливо, Вам запропонують пройти навчання за кордоном або в хорошій кулінарній школі. Навчитися професійно готувати, можна після закінчення кулінарних курсів або курсів кухарів, де Ви вивчіть Італійську кухню або станете майстром з приготування суші. Хороші знання дають профільні середньо-спеціальні навчальні заклади. Секрети високої кухні можна освоїти, навчаючись у шеф-кухарів мішленівських ресторанів всесвітньо відомих міжнародних кулінарних шкіл. Тут розроблені спеціальні програми навчання, які будуть корисні і новачкові і досвідченого шеф- кухареві.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
25 липня 2019
Переглядів
4241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку