ПРОЕКТ НА ТЕМУ:"РІСТ ТА РОЗВИТОК ЦИБУЛІ В РІЗНИХ УМОВАХ"

Про матеріал

Мета: визначити цілющі властивості рослини, дослідити ріст та розвиток ріпчастої цибулі в різних умовах

Завдання:

1. Дізнатися про користь цибулі та її застосування, історію культури.

2. Визначити необхідні умови і способи вирощування цибулі на перо.

3. Проводити спостереження за ростом зеленої цибулі.

Перегляд файлу

 

 

Всеукраїнський конкурс

експериментально-дослідницьких робіт з природознавства

"Юний дослідник"

 

 

 

Напрямок "Рослини навколо нас"

 

 

Ріст та розвиток ріпчастої цибулі в різних умовах

 

 

                         Виконавець:

Логвіненко Сніжана Сергіївна,

учениця 5 класу

Дніпровської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

             Науковий керівник:

Бевзенко Валентина Василівна, вчитель природознавства

Дніпровської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

 

 

 

Дніпровське 2016

 

ЗМІСТ

 

ВСТУП--------------------------------------------------------------------------------------3-4

РОЗДІЛ І

 Цибуля ріпчаста - багаторічна трав`яниста рослина

1.1. Історія ріпчастої цибулі------------------------------------------------------------5-6

1.2. Лікувальні властивості цибулі----------------------------------------------------6-7

1.3. Види цибулі ------------------------------------------------------------------------8-11

РОЗДІЛ ІІРОЗДІЛ ІІ

Методика проведення дослідів і результати досліджень

2.1.Організація та проведення дослідження -----------------------------------------12     

2.2.Аналіз результатів проведеного дослідження-------------------------------13-14

2.3. Анкетування учнів школи------------------------------------------------------15-20

ВИСНОВОК--------------------------------------------------------------------------------21

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ-----------------------------------------22

ДОДАТКИ------------------------------------------------------------------------------23-33

 

 

 

 

Конец формыВСТУП

     Цибуля здавна заслужила у народі славу відмінного овочу і цілющого засобу чи не від усіх хвороб. Ріпчасту цибулю люблять повсюдно. У селі Дніпровське її їдять з тим же задоволенням, що в Ашхабаді, на берегах Нілу - а також залюбки і на берегах Дністра. Чому вона ріпчаста? Тому, що цибулина за формою дуже вже скидається на ріпку.

      Навесні люди частіше хворіють на простудні та інфекційні захворювання, так як в цей період людському організму не вистачає вітамінів після довгої зими. Так само люди частіше стомлюються, не можуть довго концентрувати свою увагу, у них часто буває поганий настрій.

      Познайомившись з властивостями вітамінів і продуктами, які їх містять, ми виділили основний вітамін, який відповідає за наше весняне здоров'я, вітамін С (аскорбінова кислота). Особливо багаті вітаміном С наступні продукти: ківі, апельсини, лимонний сік з м'якоттю, малина, грейпфрутовий сік , буряк, цибуля, зелений горошок, капуста. З усіх перерахованих продуктів харчування найбільш всього нас зацікавила цибуля (точніше перо цибулі, в якому сконцентрована найбільша кількість вітаміну С).

Цієї зими дуже багато дітей з нашого класу перехворіли різними простудними захворюваннями. Ми в класі багато говорили про профілактику захворювання. Одним із засобів була названа цибуля. Тоді ми вирішили більше дізнатися про цей диво-овоч і провести наше дослідження. Як швидше буде рости цибуля - на світлі або в темряві, при кімнатній температурі,або в холодному приміщенні в ґрунті чи воді. Керівник проекту допомагав мені проводити експеримент, наші дослідження  та результати  розмістити у таблиці. Від проведеного експерименту я дізналася багато цікавого і поділилася інформацією з своїми однокласниками. А з вирощеної цибулі зробили смачний салат.

     Зелену цибулю можна виростити в домашніх умовах на підвіконні, тоді у тебе завжди поруч будуть чудодійні ліки. Цибуля здавна заслужила у народі славу відмінного овоча і цілющого засобу чи не від усіх хвороб. Адже в складі цибулі є фітонциди. Тому свою дослідницьку роботу я вважаю актуальною.

Мета: визначити цілющі властивості рослини,  дослідити ріст та розвиток ріпчастої цибулі в різних умовах

Завдання:

1. Дізнатися про користь цибулі та її застосування, історію культури.

2. Визначити необхідні умови і способи вирощування цибулі на перо.

3. Проводити спостереження за ростом зеленої цибулі.

Об'єкт дослідження: овоч - ріпчаста цибуля.

Предмет дослідження: цибуля ріпчаста, його значення та вирощування в зимово-весняний період.

Гіпотеза: існує думка, що якщо знати лікувальні властивості цибулі ріпчастої, то можна уникнути деяких захворювань в зимово-весняний період.

Методи дослідження:

- бібліографічний;

- спостереження і досліди;

- опис.

 - порівняння;

 - фотографування.

Практичне значення: досвід, отриманий в процесі дослідження, можуть перейняти всі бажаючі виростити цю корисну рослину в домашніх умовах.

Структура роботи складається:з вступу, основної частини, висновку, списку використаної літератури, додатки.

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І   Цибуля ріпчаста - багаторічна трав`яниста рослина

  1.        Історія ріпчастої цибулі.

                                                                         На цибулю нарікають,

                                                                          Що без сліз я допікаю.

                                                                           Вибачте, та я не винна,

Бо я—лікарська рослина.

Соком з медом почастую

                                                                         І здоров’я подарую.

 

     Ріпчаста цибуля з незапам'ятних часів використовується  в кулінарії і в лікувальних цілях. Вважається, що люди їли її ще за часів, коли не знали писемність. Вперше згадують в Єгипетському папірусі. Це було 3200 років до нашої ери. Ріпчасту цибулю дуже часто малювали в єгипетських пірамідах і в усипальницях сильних світу цього. У той час ріпчаста цибуля була гідним підношенням богам, часто використовували в ритуальних цілях. У Єгипті її вставляли мумії замість очей. Так археологи знайшли маленькі цибулинки в гробниці мумії фараона Рамзеса четвертого, який помер 1160 до нашої ери. Для єгиптян ріпчаста цибуля була символом вічного життя і вічного пошуку.

Про ріпчасту цибулю згадують в Індії, знали її і в Месопотамії, де вона згадується в одному  тексті. Раніше в Месопотамії навіть існував закон про щомісячну видачу хліба і ріпчастої цибулі самому бідному населенню. У той час вірили, що велике вживання ріпчастої цибулі допомагає утримувати склад крові в нормі, тому вона була дуже популярна серед атлетів.

Римляни також постійно вживали ріпчасту цибулю і брали її з собою в свої провінції, які перебували на величезних територіях. Вони вважали, що ріпчаста цибуля володіє безліччю оздоровчих властивостей: зір стає  гостріше, цибуля допомагає від безсоння, лікує зуби, діарею. Римські гладіатори перед боєм натиралися соком з ріпчастої цибулі.

У середньовіччі ріпчаста цибуля була разом з квасолею найпоширенішими продуктами. Їх їли і бідні і багаті. До того ж ріпчаста цибуля служила як ліки. Використовувалася проти болю в голові, від укусів змій, а також протии випадіння волосся.

У Новий Світ ріпчаста цибуля потрапила завдяки Христофору Колумбу. Клумб також з'ясував, що цибулю знали і в Новому Світі, тільки цибуля, яка росла там, значно відрізнялася від європейської. Індіанці їли її сирою і

вареною, робили з неї сироп і використовували як ліки. Крім того ріпчаста цибуля це відмінний натуральний барвник.[2,С 180-183].

 

1.2. Лікувальні властивості цибулі

З часів Гіппократа цибуля широко застосовується в медицині, причому з часом її лікувальні можливості розкриваються все більше. Як лікарський засіб цибуля користується повагою у всіх народів світу.

Особливо багато цибулі вживали в старовину задовго до відкриття мікроорганізмів в роки страшних епідемій давнини - чуми, холери, тифу. З профілактичною метою цибуля завжди в'язками розвішували в житлових приміщеннях.

І хоча цибуля не така багата вітамінами, як чомусь до цих пір прийнято про неї думати, вона є однією з основних постачальників вітамінів в організм людини.  Її ми споживаємо в їжу щодня, особливо в весняно-літній період. Добову потребу у вітаміні С покривають 80-100 г зеленої цибулі. Цілющі властивості цибулі, її висока ефективність при лікуванні не схожих за своєю природою захворювань, пояснюється наявністю в неї у великій кількості фітонцидів. Фітонциди цибулі затримують і пригнічують ріст хвороботворних мікробів при лікуванні грипу, ангіни, катару верхніх дихальних шляхів. Вони діють згубно навіть на дизентерійну, дифтерійну і туберкульозну палички. Фітонциди містяться у всіх частинах рослини, але особливо їх багато в області донця цибулини. Запам'ятайте! Фітонциди цибулі діють ефективно і вбивають швидко мікроорганізми в основному тільки в перші 15-20 хв після приготування  кашки. Потім її ефективність різко знижується, так як бактерицидні речовини майже повністю випаровуються. [4,С 173-174].

 

1.3. Види цибулі

Такі види цибулі, як ріпчаста і порей, вам напевно відомі, але вони далеко не єдині. Їх в природі близько 400. Не всі вони вирощуються на наших городах, але багато видів цибулі часті гості. Ми вам  хочемо розповісти про деякі види цибулі, які  гідні для вирощування на ваших грядках. Назви багатьох з них ви могли бачити в різних кулінарних рецептах.

 

Цибуля ріпчаста

 

http://wterritory.ru/sites/default/files/imagecache/with_watermark/images/20120329185608.jpg

 

У виробництві розрізняють три різновиди цибулі ріпчастої: гостру, напівгостру і солодку. Усі сорти гострої цибулі більш скоростиглі. Цибулини їх щільні, добре вкриті покривними лусками, мають тривалий період спокою (краще зберігаються), характеризуются високим вмістом сухих речовин, цукру і ефірної олії. За врожайністю вони дещо поступаются напівгострим і солодким сортам. У культурі гострі сорти цибулі ріпчастої вирощують з насіння, сіянки (димки) і розсадою. Гострі сорти цибулі найпридатніші для вирощування в західних областях України.
У напівгострих сортів цибулі триваліший період вегетації і вища врожайність, ніж у гострих. Цибулини їх нещільні, за вмістом сухої речовини, цукрів і ефірної олії поступаються сортам гострої. Лежкість цибулин середня. У культурі їх вирощують переважно з насіння і розсадним способом. До солодкої цибулі (салатної) належать сорти з високими смаковими якостями. Вони мають тривалий період вегетації і дають досить високі врожаї. Цибулини їх складаються з товстих соковитих лусок. Вміст сухої речовини, цукрів та ефірної олії незначний. Цибулини слабко і нещільно вкриті сухими лусками. Період спокою короткий, лежкість погана. Солодкі сорти цибулі краще розмножувати розсадою. [1,С 60].

 

Цибуля  шалот

 

шалот

Цей вид цибулі – дуже близький родич ріпчастої цибулі. Він відноситься до дворічних рослин і дуже хороший для вирощування зелені. Справа в тому, що вже в перший рік при посіві насіння утворюють такі собі гніздечка з 4-5 цибулин. Ну, а кожна цибулинка супроводжується зеленим пір'ям. Та й пір'ями непростими, а більш ніжними і більш солодкими, ніж у ріпчастої цибулі.

Весь секрет у тому, що цибуля шалот схильна до гіллястості. Саме ця властивість дозволяє її утворити хороший кущ зелені і цілий ряд цибулинок замість однієї. Цибулинки шалот хоч і маленькі (в перший рік вони досягають до 25-30 г), але дуже добре зберігаються. [3,С 163-164].

Цибуля-порей

 

лук-порей

 

Відрізняється від двох попередніх. Можна сказати, що на них вона взагалі не схожа. Вона вже більше нагадує часник, тобто верхню частину часнику - стебло і листя. Але стебло цибулі-порею товщі, ніж стебло часнику, та й на смак вони різні. Цибулю -порей використовують як в салатах, так і в супах і других стравах. Її також сушать і додають як приправу до страв. У кулінарії використовують світлі молоді стебла, а поки порей молодий, то і зелене листя. Потім листи стають жорсткими і не смачними. [3,С 160-161].

Цибуля-слизун

лук слизун на грядке

  Цей вид цибулі відноситься до багаторічних. Вирощують цю цибулю, як з насіння, так і діленням куща. У неї плоскі листя, але на смак вони менш гострі, ніж у ріпчастої цибулі. Цибуля-слизун має багато вітамінів і мінералів і в ньому багато солей заліза. Завдяки залізу його іноді називають ще і залізистим. Цибулю-слизун можна використовувати для приготування салатів, а також приправ і маринадів. [1,С 80].

Цибуля-батун

лук-батун

 Зелень - це те, за що ціниться цибуля-батун. Даний вид цибулі дуже добре розростається, добре гілкується, та й зелене листя дає одним з перших серед інших сортів цибулі. Батун - зимостійка багаторічна рослина, але можна її вирощувати і як одно - або дворічну. Любить родючі землі. Якщо вирощувати батун як багаторічну рослину, то за весну-літо можна зібрати 2 врожаю, причому перший хороший урожай буде вже в травні місяці. На одному місці може рости до 5 років. Листя батуна використовують як для салатів, так і в супах та інших стравах. [1,С 159-160].

Цибуля шніт

лук-шнитт

Дуже схожа на батун в тому плані, що вона також багаторічна і також вирощується заради зелені. Тільки ось на одному місці його краще вирощувати не більше, ніж 3 роки. Потім слід пересадити.

Зелені пір'я-листя шніт досить-таки дрібні, трубчасті і шиловидні. Вони чимось нагадують цибулю-сіянку (з ріпчастої). Смак листя цього виду цибулі ніжне. У кулінарії використовують так само як і батун.

До речі цей вид цибулі дуже красиво цвіте, тому він легко прикрасить вашу грядку. [1,С 85].

Цибуля  багатоярусна

 

египетский лук или многоярусный

 Її ще називають єгипетською цибулею. Ця цибуля серед іншої багаторічної цибулі вважається більш вітамінною, має кращі фітонцидні властивості. Багатоярусна цибуля також багаторічна рослина. Насіння не утворює, а розмножується повітряними цибулинами, які виростають на різних «ярусах» цибулі.

За один сезон може утворити до 4 ярусів повітряних цибулин. Цибулинки підкоряються принципу піраміди, тобто чим вище ярус, тим меншого розміру цибулинки. Самі верхні з них розміром із зернятко. Найменші цибулинки використовують тільки для розмноження. А ось цибулини з інших ярусів застосовують як для харчування, так і для посадки.

Ця цибуля дуже оригінальна. Її маленькі цибулинки будуть красиво виглядати в овочевому асорті. Можна використовувати як зелень, так і цибулинки при приготуванні страв.Ось таке коротке знайомство з цибулею.

Види цибулі різноманітні, як бачите, але всіх їх об'єднує специфічний гострий смак. Навіть у найсолодшої цибулі гострота таки присутня. Все з вищеописаних рослин гідні оселитися на вашому городі, а згодом ви вирішите, які види цибулі вам подобаються найбільше. [1,С 120-121].

 

Розділ II Дослідження росту ріпчастої цибулі

2.1.Організація та проведення дослідження

  Ми вирішили визначити необхідні умови і різні способи вирощування цибулі на перо і провести спостереження як росте  цибуля при однаковому поливі  на різних ґрунтах, у воді , пустій ємності на сонячному підвіконнику, а також під паперовим конусом та на холоді.

У ході роботи ми використовували такі методи, як дослідження, спостереження, досліди, порівняння та фотографування

Зупинилися на наступних об'єктах:

В якості об'єкта дослідження була обрана ріпчаста цибуля. Для проведення експерименту були підготовлені цибулини однакової величини і ємності рівні за обсягом (див. Додаток А).

Дослідження ми почали  25 січня. В різні види ґрунту  ми посадили цибулю (див. Додаток Б).

Проба № 1 – ґрунт  з присадибної ділянки;

Проба № 2 - ґрунтосуміш «Розсада» , з підвищеним вмістом гумінових кислот і мінеральних солей, виробник  м.Запоріжжя;

Проба № 3 – пісок;

Проба № 4  - глина;

Проба № 5 - водопровідна вода;

Проба6 - без ґрунту  і води;

Проба № 7 -  удобрена земля під паперовим конусом(в темряві);

Проба № 8 -  холодне місце. Для поливу використовувалася водопровідна відстояна вода. Полив рослин здійснювався через кожні 2 дні. Спостерігали та вимірювали висоту рослин записували у щоденник спостережень,  величину приросту протягом чотирьох тижнів .

 

 

2.2.Аналіз результатів проведеного дослідження:

Спостерігали за посадженою цибулею у якій пробі найшвидше з`явилася зелень проба №5 (див. Додаток В). Результати росту рослин ми занесли в таблицю (див. Додаток Г).

За результатами дослідження з'ясувалося, що краще ріпчаста цибуля росте в пробі № 2  в удобреній землі з підвищеним вмістом гумінових кислот і мінеральних солей. Вона має соковите зелене листя довжиною 26 см. (див. Додаток Д). За смаковими якостями вона була дуже доброю і смачною. Чому так? Тому що всі процеси життєдіяльності тут збережені: фотосинтез і отримання з ґрунту поживних речовин. Спостереження записували у щоденник. (див. Додаток Ж).

Проба № 1 – тонкі зелені лисття висотою 24 см, але через декілька днів листя по висоті переросло пробу№3;

Проба № 3 - в піску, хороші зелені листя висотою 8 см;

Проба № 5 - у воді,почала рости найшвидше, але слабка коренева система, зелені тонкі листи висотою 22 см.

Проба № 6 – приріст був дуже низький, спочатку він розвивався, а через 2 тижні почав висихати. Це говорить про те, що цибулі потрібні поживні речовини  і вода;

Проба № 4 – приріст нижче, ніж в проби № 2, так як глиняні ґрунти малородючі,з малим вмістом кисню;

Цибуля, посаджена в пробу № 1 - в ґрунті, взятої з присадибної ділянки,  розвивалася дуже погано, листя зелене, коротке, криве.

Проба № 7 - в затемненному місці, в удобреній землі-листя тонкі, жовтого кольору, висотою 28 см, на смак не гостра, немає пекучого смаку;

Проба № 8 - в холодному місці, в неудобреній землі листя тонкі, жовтого кольору, висотою 8 см, на смак не гострі, немає пекучого смаку.

З таблиці видно, що листя цибулі на чорноземної ґрунті почали в'янути раніше, ніж на решті ґрунтах, так як розвиток рослини закінчився. Але період від моменту сходів до в'янення був довше, ніж у інших, за рахунок поживних речовин в чорноземному ґрунті (див. Додаток К).

 Таким чином, родючість ґрунту впливає на ріст і розвиток листя цибулі. Проведені спостереження показали, що цибуля швидше сходить і росте у воді, а має кращі смакові якості і колір, на більш родючому ґрунті і спеціально удобреному. При проведенні цього досліду ми звернули увагу, що в темряві цибуля проросла  краще. Звернувшись до літератури  з'ясували, що промені денного світла, пригнічують появу сходів багатьох рослин. І ми припустили і довели, що на початковому етапі проростання цибулі  необхідна темрява.

     При цьому слід зазначити, що пір'я цибулі вирощеної в темряві були більш довгими (28см), але були тонкими і мали блідо-зелений колір. А пір'я цибулі, вирощеного на світлі, були менш довгими (26см), але були більш товстими й мали темно-зелений колір, який говорив про їх насиченість вітамінами. З цих спостережень  зробили висновок: для збору більш багатого і якісного врожаю цибулі необхідно пророщувати його в темряві. А через 5-7 днів виставляти його на світло. Спостереження та виміри проводилися протягом 4 тижнів (див. Додаток Л). Спостерігали як змінюється колір пір`я  цибулі у різних ємностях результати спостереження занесли до таблиці (див. Додаток М).  25 лютого ми зрізали пір'я цибулі і продовжили спостереження. На наш подив цибуля продовжувала рости і розвиватися, але вже повільніше в 2 рази (див. Додаток Н).

Отримані нами результати переконливо показують, як різні умови впливають на ріст і розвиток рослин. Цибуля любить, коли багато світла, води і сонця, тому не потрібно висаджувати в затемнених місцях. Високі вимоги при вирощуванні  цибулі - склад і родючість грунту. Родючість важливо, тому що коренева система у цибулі дуже слабка, а листя розвиваються м'ясисті і товсті. Рослини, живі, як і ми. Вони живляться, дихають, п'ють воду. У таких умовах вони не хворіють, не в'януть.

 

2.3.Аналіз результатів проведеного анкетування учнів школи

Спостерігаючи за нашою  роботою з вирощування цибулі, ми помітили, що багато моїх однокласників зацікавилися нашим дослідженням. З бесіди з ними ми дізналися, щодеякі з них посадилицибулю вдома.

Виходячи з даної ситуації ми вирішили провести анкетування учнів 4 класу, з метою дізнатися, що вони знають про цибулю, чи вживають її в їжу та чи вирощують вдома в зимовий час.

Було опитано 20 учнів 4 класу.

Для проведення анкетування була використана анкета.

Твоє знання про цибулю (див. Додаток П)

Висновки . За допомогою керівника дані анкети ми помістили в діаграми, з яких видно, що всі учасники анкети знають, що цибуля важливий харчовий продукт, а що цибуля лікарська рослина знають 16  учнів.

Чи часто вживають цибулю в їжу 8 учнів відповіли так, завжди 5 учнів. дуже часто 4 учні, іноді 3учні.

У свіжому вигляді їдять не всі діти, 6 учнів відповіли так, іноді їдять 7 чоловік, і зовсім не їсть – 7 учнів.

З наступного питання ми бачимо, що в 12 сім'ях цибулю взимку вирощують, а в 8 сім'ях - ні. (див. Додаток Н)

Ми сподіваємося даними своїх спостережень і досліджень переконаємо тих дітей, які давали відповідь - ні, що зелена цибуля дуже корисна взимку, а найголовніше, що – це захисник від застуди.

 

 

 

 

 

 

 

Аналіз результатів, отриманих в ході анкетування.

На запитання «Чи знаєте ви, що цибуля є важливим харчовим продуктом?» Так -100% (див. Діаграма №1)

 

 

Діаграма №1

 

 

 

 

 

 

На запитання «Чи знаєте ви, що цибуля рослина лікарська?» Так 80%

Ні-20% (див. Діаграма №2)

 

 

Діаграма №2

 

 

 

 

 

 

 

На запитання «Чи часто ви вживаєте цибулю в їжу?»

Так – 40% Завжди – 25% Дуже часто – 20%  Іноді – 15% (див. Діаграма №3)

 

 

 

 

Діаграма №3

 

 

 

 

На запитання« Чи  їсте ви цибулю в свіжому вигляді?»

Так – 30%   Іноді -35%  Ні -35% (див. Діаграма №4)

 

 

Діаграма №4

 

 

 

 

 

 

На запитання «У вашій родині взимку вирощують цибулю?»

Так – 60% Ні – 40%   (див. Діаграма №5)

 

 

 

Діаграма №5

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК

У ході дослідження ми дізналися про користь цибулі та його застосуванні, історії цієї культури. Визначили необхідні умови і способи вирощування цибулі на перо. Провели спостереження за ростом зеленої цибулі. Дана робота має практичну значимість тому проведені дослідження показали, при яких умовах найбільш правильно вирощувати цибулю ріпчасту на зелену масу пера для отримання вітамінної продукції на столі ранньою весною.

     Отже висаджувати його треба в  найбільш оптимальний строк-приблизно в кінці січня. Саме цей період і  є найбільш несприятливий в наявності вітамінів в організмі людини, тому людина в цей період постійно хворіє простудними захворюваннями.

     Також при пророщуванні цибулі в домашніх умовах на першому етапі - до появи пір'я - цибулю краще ставити в темні приміщення, але виставляти через 5-6 днів на світло для насичення зеленої вітамінної маси. Так як пір'я цибулі, пророщеного на світлі, виглядають більш здоровими, отже, після появи проростків цибулю необхідно ставити в добре освітлені місця.       Провівши дослідження, ми  переконалася, що грунт відрізняється за родючістю.  Найбільш родючим є чорнозем. Грунт позбавлений ​​поживних речовин затримує розвиток рослин.

Тому ця робота дає змогу як найповніше використати знання вирощування зеленої маси пера цибулі ріпчастої в зимово-весняний період.

          Ми вважаємо, що необхідно займатися вирощуванням цибулі в домашніх умовах, так як цибуля містить мінеральні речовини, вітаміни, а також фітонциди, які так необхідні взимку та ранньої весни людині.

 

 

 

 

 

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

1.Барабаш О.Ю. Овочівництво/О.Ю. Барабаш. - К.: Вища школа,1994. –374 с.

2. Болотских А.С. Энциклопедия овощевода/ А.С. Болотских. Харьков. Фолио, 2005.-798 с.

3.Гіль Л. С., Пашковський А. І., Суліма Л. Т. Навчальний посібник Гіль Л. С., Пашковський А. І., Суліма Л. Т.  Ч.2. Відкритий ґрунт. Навчальний посібник. – Вінниця: Нова Книга, 2008 – 312 с.

4.Носаль М.А., Носаль І.М. Лікарські рослини і способи застосування в народі/ М.А. Носаль., І.М. Носаль –Nterlesku. Київ,2013-324с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 

 

Ємності для висаджування цибулі

Додаток А

C:\Users\User\Desktop\груша161\IMG_2384.JPG

 

 

 

 

 

Додаток Б

Висадження цибулі

 

 

C:\Users\User\Desktop\груша161\IMG_2388.JPG

 

 

 

 

 

 

Додаток В

                                                                                                Поява сходів

C:\Users\User\Desktop\груша161\IMG_2445.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Г 

 

Вимірювання цибулі

 

C:\Users\User\Desktop\груша161\IMG_2447.JPG

 

 

 

 

 

 

Додаток Д

 

Вимірювання цибулі яка знаходилася в теплому місці на світлі                        

 

C:\Users\User\Desktop\груша161\IMG_2458.JPG

 

 

 

 

 

 

 Додаток Ж

 

 

Ведення щоденника спостережень

C:\Users\User\Desktop\груша161\IMG_2461.JPG

 

 

 

 

 

 

Додаток  К

Таблиця 2.1.

№ Проби

Вміст ємностей

Поява сходів

№1

Земля, взята з присадибної ділянки

8 день

№2

Грутосуміш «Розсада» м.Запоріжжя

6 день

№3

Пісок

9 день

№4

Глина

9 день

№5

 Водопровідна вода

4 день

№6

Без грунту і води

5день

№7

Удобрена земля під паперовим конусом

6 день

№8

Холодне місце

14 день

 

Спостереження за сходами цибулі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Л   

Таблиця 2.2.

 

Дата

Проба №1

Проба №2

Проба №3

Проба №4

Проба №5

Проба № 6

Проба № 7

Проба

№8

Довжина

 

 

 

 

 

 

 

 

25.01.

-

-

-

-

-

-

-

-

26.01.

-

-

-

-

-

-

-

-

27.01.

-

-

-

-

1,5см

-

-

-

28.01.

-

-

-

-

-

-

-

-

29.01.

-

1.5см

-

-

3см

-

3см

-

30.01.

-

 

-

-

-

1.5см

-

-

31.01.

-

3см

-

-

-

-

-

-

01.02.

1.5см

-

1,5см

1.5см

4см

-

5см

-

02.02.

-

-

-

-

-

3см

-

-

03.02.

-

5см

-

2см

5см

-

-

-

04.02.

3см

-

3см

-

-

-

7см

-

05.02.

-

-

-

2,5см

-

3.5см

-

-

06.02

-

6см

-

-

8см

-

10см

1.5см

07.02

4см

-

4см

3см

-

-

-

-

08.02

-

9см

-

-

9см

-

-

1,5см

09.02

5см

-

5см

-

-

-

-

-

10.02

-

12см

-

5см

-

-

15см

-

11.02

7см

-

-

-

11см

-

-

2см

12.02

10см

14см

6см

5,5

-

-

17см

-

13.02

11см

-

-

-

13см

-

-

2,5см

14.02

-

16см

7см

6см

-

-

19см

-

15.02

13см

-

-

-

-

-

-

3см

16.02

-

19см

-

7см

15см

-

21см

-

19.02

15см

   21см

8см

9см

18см

-

24см

4см

22.02

 

20см

 

24см

 

    8см

10см

 

19см

 

-

-

    26см

    6.5

24.02

21,5см

25см

8см

10см

20см

-

27см

6,5

25.02

24см

26см

8см

13см

22см

0см

28см

8см

Вимірювання росту цибулі

 

 Додаток М                                                                          

                                                                                                         Таблиця 2.3.

Дата

Проба №1

Проба №2

Проба №3

Проба №4

Проба №5

Проба № 6

Проба № 7

Проба

№8

Колір

 

 

 

 

 

 

 

 

25.01.

-

-

-

-

-

-

-

-

26.01.

-

-

-

-

-

-

-

-

27.01.

-

-

-

-

з

-

-

-

28.01.

-

-

-

-

з

-

-

-

29.01.

-

з

-

-

з

-

з

-

30.01.

-

з

-

-

з

з

з

-

31.01.

-

з

-

-

з

з

з

-

01.02.

з

з

з

з

з

з

з

-

02.02.

з

з

з

з

з

з

з

-

03.02.

з

з

з

з

з

з

з

-

04.02.

з

з

з

з

з

з

з

-

05.02.

з

з

з

з

з

з

св.з

-

06.02

з

з

з

з

з

св.з

св.з

з

07.02

з

з

з

з

з

св.з

св.з

з

08.02

з

з

з

св.з

з

св.з

св.з

з

09.02

з

з

з

св.з

св.з

св.з

св.з

з

10.02

з

з

з

св.з

св.з

св.з

св.з

з

11.02

з

з

з

св.з

св.з

св.з

св.з

з

12.02

з

з

з

св.з

св.з

-

св.з

св.з

13.02

з

з

з

св.з

св.з

-

св.з

св.з

14.02

з

з

св.з

св.з

св.з

-

св.з

св. з.

15.02

з

з

св.з

св.з

св.з

 

св.з

св.з

16.02

з

з

св.з

св.з

св.з

-

св.з

св.з

19.02

з

з

св.з

св.з

св.з

-

св.з

св.з

22.02

св.з

з

св.з

св.з

св.з

-

св.з

св.з

24.02

св.з

св.з

св.з

св.з

св.з

-

св.з

св.з

25.02

св.з

св.з

св.з

св.з

св.з

-

св.з

св.з

 

Колір пір`я  цибулі у різних ємностях

Примітка

З-зелений

Св.з – світло зелений

 

Додаток Н

Таблиця 2.4.

Дата

Проба №1

Проба №2

Проба №3

Проба №4

Проба №5

Проба № 6

Проба № 7

Проба № 8

26,02

1,5 см 

2 см 

1,5 см 

1 см 

3 см 

2 см 

Висох

1,5 см 

29,02

5 см 

6 см 

4 см 

1,5 см 

5 см 

6 см 

-

4 см 

 

Ріст цибулі після зрізу зелені

 

Додаток П

 

 

Анкета  Твоє знання про цибулю

1. Чи знаєте ви, що цибуля є важливим харчовим продуктом?

 Так          Ні

2. Чи знаєте ви, що цибуля рослина лікарська?

Так            Ні

3. Чи часто вивживаєте цибулю в їжу?

Так   Завжди    Дуже часто     Іноді

4. Чи  їсте цибулю в свіжому вигляді?

Так    Ні     Іноді

5. У вашій родині взимку вирощують цибулю?

Так             Ні

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 липня 2018
Переглядів
9111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку