Проект “Не зривайте первоцвіти”

Про матеріал
Даний проект допоможе ознайомити учнів з рослинами – первоцвітами; розширити знання про рослинний світ; збагатити кругозір учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Не зривайте первоцвіти” Проект. Виконали учні 2 класу. Вчитель Никорак Лідія Василівна

Номер слайду 2

Мета проекту: • ознайомлювати учнів з рослинами – первоцвітами; • розширювати знання про рослинний світ; • виховувати бережливе ставлення до природи. • збагачувати кругозір учнів; • формувати зацікавленість до навчання;Завдання проекту:учні повинні знати назви первоцвітів; • вивчити становище рослин – первоцвітів в природі; • уміти доносити необхідність збереження природи до оточуючих;

Номер слайду 3

Первоцвіт Знають люди з давніх літ Дивну квітку первоцвіт. Він квітневою порою Пробивається на світ. Духмяний аромат медовий Дарує всім в ці дні чудові Людей від багатьох недуг зціляє Росте на луках, в лісі, в гаї. Для ліків бережно збирайте Але з корінням не зривайте. Прошу, шануйте його люди, Тоді здоров’я вам прибуде.

Номер слайду 4

Не зривайте первоцвітів під час цвітіння;Не руйнуйте місця зростання первоцвітів;Не купуйте їх на ринках, тоді первоцвіти не будуть продавати;Не губіть дикої природи;Захистіть від зникнення рідкісні види рослин;Зробімо нашу Червону книгу тоншою;Пам’ятаймо! Первоцвіти чекають нашої допомоги!Складання пам’ятки «Будь природі другом»;Не рвіть на луках і в лісах багато квітів;Кожна квіточка ― вам на радість, кожна рослинка ― для вашого добра, кожна травинка Для вашого здоров’я;Збираючи лікарські рослини, завжди залишайте частину, щоб вони росли і надалі;Не збирайте з беріз сік, бо вони загинуть;Не ламайте даремно гілок дерев і кущів;З особливою увагою ставтеся до рослин, занесених до Червоної книги;Саджайте дерева, кущі, квіти, доглядайте їх ― тоді наша земля, наше шкільне подвір’я стануть ще кращими, повітря буде чистішим, бо рослини ― це «зелені легені» планети

Номер слайду 5

Не зривайте первоцвіти. Тане сніг, весна, відлига…Рушила по річці крига. Сонце світить, пригріваєЙде тепло, зима тікає. В лісі сніг іще лишився,Під деревами укрився,Сніг від сонечка сховався,Теплих променів злякався. Та з під снігу – справжнє диво: Первісток весни сміливий. Показав чоло тендітне,Пелюсткове і привітне. То підсніжник, первоцвіт,Сніг долаючи і лід,Прагне з сонцем привітатисьІ з весною обійнятись. Не зривайте первоцвіти,Помилуйтеся на квіти. Той, хто робить з них букети. Знищує життя Планети.

Номер слайду 6

Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Під назвою першоцвіти (первоцвіти, ефемероїди) біологи об’єднують ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листків на деревах. Природа їх розмальовує у яскраве забарвлення, яке неможливо не помітити на тлі темного лісового покриву чи залишках снігу на пагорбах гір.

Номер слайду 7

Для того, щоб у помешканні з’явилися перші весняні квіти, створюючи Вам гарний настрій та милуючи око, не обов’язково йти в ліс, шукати там підсніжники , та зривати їх, цим самим спричиняючи зникнення рідкісного виду рослин. Майже всі первоцвіти занесені до червоної книги і збирання їх на продаж, або заради примхи вважається браконьєрством. Тому аби помилуватися першими весняними квітами Їх можна вирощувати в  горщиках для вазонів, на присадибних ділянках.

Номер слайду 8

Гра «Доведи або спростуй твердження» Червона книга – це пам’ятник природі. Червона книга – це нагадування про минуле. Червона книга – це турбота про майбутнє. Щастя – життя на асфальті, а не серед квітучих рослин.4 Без рослин Земля не збідніє. Рослини – це основа життя. Рослини – наші мовчазні беззахисні друзі, про яких треба дбати.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Не рви, не знищи, не зруйнуй- Це заповідь для тебе. Красу планети не зіпсуй — Вона одна під небом.І ні стеблинку, гілку чи травинку, ти не образь, бо це страшенний гріх. Бо в кожній з них живе тремка живинка, що світиться довірою до всіх. Й віддячить за добро тобі Земля теплом родинним, Люби і бережи її, Будь гідним її сином!

Номер слайду 13

Первоцвіти - весняна краса Карпат. Квіти і трави Карпат дуже різноманітні. Це рідкісні види ранньоквітучих, ендемічних та реліктових рослин. Завдяки численним висотним поясам, це найбагатший у флористичному відношенні регіон України. З усіх судинних рослин, що ростуть в Україні, майже дві третини зустрічаються в Карпатах, двісті сімдесят одна з них занесені до Червоної книги України і двадцять до Європейського червоного списку. Тому, рослини що ростуть в Карпатах, мають особливу цінність та велике значення, як для наукових досліджень, так і для розширення пізнавального та естетичного світогляду суспільства. До групи ендемічних видів, з поміж інших належать:аконіт низький, первоцвіт полонинський, дзвоники карпатські, ломикамінь карпатський.

Номер слайду 14

З глибини віків їм присвячували легенди. Вони оспівані в народних піснях та гуцульських наспівах. Дуже багато народів шанують первоцвіт, і у кожного з них про цю квітку своя легенда. За давньонімецькими сагами первоцвіт – ключі богині весни Фреї. З допомогою цих ключів, чарівна богиня, прикрашена намистом із різнокольорової райдуги, відмикає справжнє тепло після довгої холодної зими. Куди її райдуга впаде – там з'являються золоті ключі, а за них утворюються квіти весни – первоцвіт. Древні греки вважали, що первоцвіт здатний зціляти від усіх недугів і назвали його «квіткою дванадцяти богів». У Київській Русі первоцвіт називали баранчиками і по звичаю, який склався, кидали їх під ноги і топтали на довголіття.

Номер слайду 15

Первоцвіт - багаторічна трав'яниста кореневищна рослина 30 см заввишки, з прямим безлистим стеблом. Кореневище м’ясисте, буре, коротке, з численними коренями. Листки прикореневі в розетці, яйцевидні, коротко опушені, зморшкуваті, запашні, великі, світло-жовті, лійковидні. Плід – бура яйцевидна багатонасінна коробочка. Цвіте в квітні – червні.

Номер слайду 16

Один з міфів про первоцвіт весняний (ще його називають примулою) доповідає про те, що апостолу Петру належала зв'язка золотих ключів, він ними відкривав ворота на небеса. В один з прекрасних днів апостолу повідомили що нечисть підробила його ключі і збирається незаконно проникнути на небеса. Розхвилювавшись Петро впустив свої ключі на землю, після чого відправив одного з ангелів повернути їх. Ангел знайшов їх і повернув апостолу, а на місці, де впали ключі виросли золотисті квітки..

Номер слайду 17

Легенда про сон-траву. Легенда Криму свідчить, що колись мисливець побачив, як ведмідь облизує коріння сон-трави і занурюється у міцний сон. Скандинавський епос «Едда» говорить, що від сон-трави, яка лежала під подушкою, заснула Брунгільда.«Печерський патерик» пояснює назву квітки тим, що під час нічної служби чорт кидає в лінивих ченців сон-траву, спокушаючи їх сном. В далекі часи сховалася нечиста сила за прекрасну опушену рослину. Архангел кинув громову стрілу, яка прострелила рослину від квітки до кореня. З того часу нечиста не наближається до сон-трави, яка стала своєрідним оберегом.

Номер слайду 18

Легенда про підсніжник “Давно, коли люди були вигнані із раю, пішов сніг. Єва дуже замерзла. Щоб її утішити, дати надію на кращі часи, кілька ажурних сніжинок перетворились на підсніжники. І з того часу ці маленькі тендітні квітки стали для людей символом   надії, тепла й краси. А за іншою легендою богиня Флора, роздаючи квітам карнавальні костюми, подарувала нам, підсніжникам, білу сукню. Проте сніг також захотів взяти участь в карнавалі, хоч карнавальний костюм йому не передбачався. Як не просив він багатьох квіток поділитися костюмом, та ніхто не погодився: всі боялися холоду. І тільки ми, підсніжники, вкрили його своїм хітоном. Разом кружляли ми у колі квітів, і нам так було добре разом, що не розлучаємося до цього дня.” Торішні листочки мовчать. Мабуть згадують, як ще кілька місяців тому красивими і щасливими тріпотіли на гілках… Цієї весни в бруньках чекають тепла наступні… А підсніжник щороку народжується

Номер слайду 19

Прикмети. Помічено, що сон-трава у вітряну погоду та вночі закривають свої пелюстки і низько схиляються, як би засинаючи. Згідно народних прикмет, якщо з’явилися підсніжники – час висівати в хаті на розсаду овочі та квіти. - Масове цвітіння пролісків - на помірну погоду влітку.-     Багато пролісків - гарно вродить картопля.•     Поява жовтих квіток мати-й-мачухи - вірна ознака теплих днів наприкінці березня - на початку квітня.-     Завжди і всюди медунка зацвітає пізніше мати-й-мачухи і раніше кульбаби.-     Провісником настання тривалого, стійкого тепла, пісня похолодання і затяжних днів з негодою, стають золоті ключики первоцвіту.-      Ніжні проліски стулюють свої пелюстки і злегка вигинають квітконіжку - чекай негоди, дощу.-      Розкрита квітка фіалки — буде гарна погода. 

Номер слайду 20

На Україні росте 9 видів первоцвіту

Номер слайду 21

Примули належать до сімейства першоцвітів. Ледь розмерзнеться грунт у весняному саду, як ніжні рослинки примули радують нас першою зеленню. А вже незабаром на темній землі розквітають усіма кольорами райдуги шапки квітів. Багато садових видів примули мають тонкий і досить сильний аромат, а листя деяких навіть вживають у їжу. Є рослини дуже маленькі - висотою всього 5-10 см, а є й такі, у яких суцвіття сягає одного метра.

Номер слайду 22

Топ-5 чарівних весняних першоцвітів: де і коли побачити цвітіння? До квітів, що дарують нам весняний настрій, відносять: підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, рябець шаховий, первоцвіти, нарцис вузьколистий та інші.  Найбільш поширені локалізації цих квітів можна зустріти у Карпатах. Ці місця щороку відвідують багато людей, щоб помилуватись красою цвітіння, зробити гарне фото на їхньому фоні та бути ближчими до природи.

Номер слайду 23

Рябець шаховий або дикий тюльпан. Тендітні, незвичні дзвоники, що похилились додолу застеляють долини у заплаві річок. Це весняна квітка, що зветься рябець шаховий або більш відома народна назва – дикий тюльпан. Цвітіння рябчика шахового є своєрідним чудом природи. Це яскраве явище можна спостерігати в заплавах річки Дністер, неподалік села Надітичі, що на Львівщині. Там знаходиться ціле поле з дикими тюльпанами. Пік цвітіння цих квітів припадає на другу половину квітня. /

Номер слайду 24

Шафран Гейфеля або Крокус. На гірських луках і галявинах, на степових і кам’янистих схилах з березня до середини квітня радує людське око крокус. У народі ці квіти називають брандушками, маслянками або серенками. Територія розповсюдження – Карпати та Поділля (Тернопільська, Хмельницька і частково Вінницька області). /Назва крокус пов’язана з грецькою міфологією. Легенда розповідає про те, що житель Олімпу бог Гермес під час змагання зі своїм другом Кроком, випадково вбив його. Оплакуючи, Гермес перетворив краплі його крові в прекрасні квіти крокуси – такі ж красиві, яким був його друг.

Номер слайду 25

Білоцвіт весняний. Поруч з підсніжником на лісових галявинах можна часто зустріти зовні схожого на нього побратима – білоцвіт весняний. В народі цю квітку називають скороспілка весняна, лісовий нарцис, жовтка. Ці назви вказують на те, що квітка розцвітає однією з перших на початку весни та на наявність у неї жовтих вкраплень на пелюстках. Вчені-флористи стверджують, що головне призначення цих плям – показувати запилювачам шлях до нектару. Білоцвіт можна зустріти на вологих луках, в лісах серед чагарників Карпат, Розточчя та Опілля

Номер слайду 26

Підсніжник У народі підсніжник називають молочною квіткою або сніговим дзвіночком. Ця квітка є багаторічною цибулинною рослиною, яка росте у листяних лісах та чагарниках у Карпатах та західних лісових та лісостепових районах. Є дуже цінною декоративною рослиною з отруйною цибулиною. Сьогодні в багатьох місцях, де ця квітка росла у великій кількості, вона зникає або вже зникла внаслідок діяльності людини. Тому підсніжник потребує охорони та занесений до Червоної книги.

Номер слайду 27

Цілющі властивості первоцвіту Цілющі властивості первоцвіту зумовлені головним чином наявністю в ньому великої кількості вітаміну С, каротину. Кореневище первоцвіту весняного (завдяки високому вмісту сапонінів) є цінним відхаркувальним засобом. А також засобом для підвищення імунних і захисних сил організму. Оскільки первоцвіт містить у собі велику кількість вітамінів, особливо С, і ефірних олій, його слід додавати до зелених салатів протягом усього літа. Хоча первоцвіт весняний і розповсюджений у мішаних лісах і дібровах нашої місцевості, його краще розводити для лікувальних потреб у себе на садових ділянках, бо його занесено до "Червоної книги України". Розмножується первоцвіт весняний досить легко насінням, яке сіють під зиму або навесні, та діленням куща. До ґрунтів невибагливий. Полюбляє невелике затінення, погано переносить тривалу посуху, тому потребує у сухий період додаткового поливу. Кореневище щороку дає кілька нових рослин, які можна восени відокремити й розсадити.

Номер слайду 28

Практична робота. Творча майстерня. Квітка крокус (пролісок) з паперу своїми руками (орігамі)

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Загадки про весняні квіти. На зеленії листочкиодягли біли віночки. Усміхаючись весні,зацвітають … (яблуні). Лист зелений не пропав,а під снігом задрімав,щоб у синю сукенчинуодягнуть весняну днину. (Барвінок)Із перлин разочок,зелений листочок. Аромат духмянийтішить ліс весняний. (Конвалія)Квітень жовту фарбу взяв,моріжок розмалював,і з-під пензлика розквітли,наче сонце, диво-квіти. (Кульбаба))

Номер слайду 31

Перша квіточка веснянатихо під сніжком куняла. Дмухнув вітерець тепленький,і з’явився цвіт біленький. (Підсніжник)Із малої цибулинивиріс весняної днини,до нарциса привітавсята на грядці запишався. (Тюльпан)Фіолетові фіранкиу світлиці та на ґанку. Фіолетові малятавесну люблять зустрічати. (Фіалки)Вишні росами вмивались,чепурились, наряджались. В білі вбралися сорочки —звеселилися садочки. (Цвіт)

Номер слайду 32

Дидактична гра“Впізнай за описом”Це гарна лісова квітка, її можна зустріти в лісі на початку весни. Вона прокидається, коли ще сніг лежить на землі.  ( Підсніжник)Це маленька, але мужня рослинка має тоненьке стебельце з малесенькими видовженими листочками, що розташовані попарно. Квіточка має ніжні, видовжені, загострені на кінці пелюстки синього кольору. У неї ніжні, ледь чутні пахощі. ( Пролісок)Цвіте ця рослина в кінці весни - травні, характеризується тривалим і рясним цвітінням. Є як декоративною, так і лікувальною рослиною. Квітки є невеликими, можуть бути різних кольорів - білого, фіолетового, жовтого і синього. ( Примула ) або ( Первоцвіт). На короткому стебельці розміщена фіолетова 6-типелюсткова квітка, яка цвіте в березні. Занесена до Червоної книги України. ( Шафран )

Номер слайду 33

Лепбук “Не зривай первоцвіти ”

Номер слайду 34

pptx
Додано
7 квітня 2019
Переглядів
7427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку